Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Kadlecsik Zoltán délelőtt iskolalelkész, délután szexuálterapeuta

Kadlecsik Zoltán, szerint a segítő szakmákban fontos, hogy a testet és lelket ne külön kezeljék, hanem az embert egészben tekintsék és támogassák.
  
– Nem a házasság van bajban, hanem az ember. Ezt a megállapítást nem én találtam ki, de nagy igazság. Én is vallom, hogy az embert egész valójában kell tekinteni, testét és lelkét együtt érdemes támogatni. A tabukat pedig akkor sem kell figyelembe venni, ha az ember történetesen lelkész – mondja magáról a Sopronban élő Kadlecsik Zoltán.

Kadlecsik Zoltán nem fél a tabuktól. A szexualitást az élet természetes velejárójának tartja lelkészként is. Fotó: Magasi
Kadlecsik Zoltán nem fél a tabuktól. A szexualitást az élet természetes velejárójának tartja lelkészként is. Fotó: Magasi


A 36 éves evangélikus pap a Hunyadi-iskola helyettes lelkésze, amellett többdiplomás segítő szakember. Elvégezte a teológiát, van mentálhigiénés és szexuálterapeuta-diplomája, most pedig pszichodrámát tanul és családterapeutának is készül.

– Manapság mindenhová felvételizni kell, még az óvodákba is. Ahhoz azonban, hogy az ember családot alapítson mondjuk tizennyolc évesen, nem kell vizsgát tenni, az alkalmasságot sem nézi senki. Pedig a családi életre igenis fel kellene készülni, fel kellene készíteni – vallja a szakember, aki 2006-ban végezte el az evangélikus teológiát, majd hat éven át dolgozott különböző szociális területeken.

Tapasztalta, hogy a legtöbb szakágban csak egy-egy részét kezelik, segítik az emberi életnek, márpedig minden személyiség testével, lelkével együtt lehet csak kerek egész.

– Nem beszélhetünk kiegyensúlyozott, érett személyiségről, ha akár lelki, akár testi problémával küzd valaki. Az egészségnek pedig része a szexualitás is. Ma Magyarországon életünknek ez a része még mindig tabu, pedig a válások jelentős része is szexuális problémákra vezethető vissza. Nagyon sokan elfojtják inkább az ebből eredő energiáikat, pedig életünk során ez fontos. A szexualitás nem bűnös dolog, hanem az élet velejárója. Beszélni kell róla – mondja Kadlecsik Zoltán.

Ennél konkrétabb receptet persze csak egyénre szabottan tudna adni. Mindenkinek magának kell eldönteni, mit visz bele egy kapcsolatba, vagy mi az, amiben szakember segítségét kéri.

A terapeutákat ugyanúgy köti a titoktartás, mint az orvosokat, a hozzájuk fordulóknak kell átlépniük azokat a korlátokat, amik neveltetésük vagy környezetük miatt alakultak ki. Gyakran csak rossz szokások állnak a problémák hátterében, aminek megoldásában segíteni tud egy felkészült szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha megnézi ezt a videót, akkor eljönne nyaralni Sopronba?

Elkészült az ezer arcú Sopron régió új turisztikai videója. Nézze meg, és szavazzon! Tovább olvasom