Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Júniusban bontják a Matáv-lelátót

Sopron - A FÉSZ Zrt.-nek továbbra is feltett szándéka, hogy beépítse a József Attila úton az egykori Matáv-pályát. A környéket csúfító betonlelátó torzóját a tervek szerint júniusban elbontják.
A kilencvenes években épült betonlelátó csúf torzóként rontja az alsó-lövéreki József Attila úti látványt. Súlyos balesetnek is helyszíne volt az egykori Matáv-pálya kolosszusa, igaz, az elzárt, építési területnek minősülő ingatlan tulajdonosa erről nem tehet. A lelátóról nem sokáig drukkolhattak kedvenceiknek a szurkolók, mert mire hosszas jogi procedúra után (a környék lakói fellebbezési jogukkal élve tiltakoztak az oda nem illő, magas építmény ellen) végleges állapotát elnyerte, a focisták a Káposztás utcai stadionba költöztek. Aztán a Matáv kiszállt a fociból, a pályát eladták – csak a torzó maradt.

Az ingatlant 2003-ban vásárolta meg a FÉSZ Zrt. A másfél hektáros területre lakóparkot terveztettek, s bár a környéken élők több fórumon is nemtetszésüknek adtak hangot, a cégnek jogerős építési engedélye is van több mint kétszáz lakás megépítésére. Tulajdonképpen évek óta megkezdhették volna a beruházás első ütemét, de mint a társaság vezetői többször is nyilatkozták a Kisalföldnek, a lakáspiac telítettsége miatt egyelőre kivárnak. Bár Kelemen Ferenc vezérigazgató most is rendkívül óvatosan nyilatkozott, úgy tűnik, most jött el a kivárás vége...

– A FÉSZ Zrt.-nek feltett szándéka, hogy megépítse a lakóparkot. Hogy pontosan mikor indul a kivitelezés, az a tulajdonosaink döntése, de idén már lehet rá számítani – mondta Kelemen Ferenc. A vezérigazgatótól megtudtuk azt is, a betontorzó anno elemekből épült, szét lehet bontani, s máshol újra felépíteni. Sikerült is értékesíteniük, a nagyobbik részét júniusban bontják és el is szállítják, csak néhány darabja marad még a helyszínen.

A József Attila úton a közeli jövőben házak sorakoznak majd a lelátó helyén. Fotó: Magasi Dávid
A József Attila úton a közeli jövőben házak sorakoznak majd a lelátó helyén. Fotó: Magasi Dávid


Egy kis politika

A másfél hektáros terület sorsának alakulásában a politikának is volt némi szerepe. 2001 előtt sportlétesítményként szerepelt a rendezési tervben, akkor azonban a Lövér-rendelet módosításával a Szövetség Sopronért Egyesület – Fidesz vezette városvezetés lehetővé tette, hogy beépíthetővé váljon az ingatlan. A FÉSZ Zrt. ezt követően vásárolta meg a területet. Lakossági nyomásra később a körzet fideszes képviselője támadta meg a döntést, de visszakozásról akkor már szó sem lehetett. Az új tulajdonos akár százmilliós nagyságrendű kárigénnyel léphetett volna fel.

Olvasóink írták

 • 4. Dogma 2008. május 05. 10:58
  „Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Miért nem szabad megtudni, hogy a korábbi Fideszes alpolgármester, Ágota Gábornak, országgyülési képviselőnek milyen elévülhetetlen érdemei vannak a MATÁV sportpálya és a tómalmi zárt erttekelidegenítésében. Kivel tudta terveit maradéktalanul kivitelezni ? Most is ott ül az önkormányzati testületben!”
 • 3. fc soproni 2008. április 30. 18:32
  „Külön tanulmány, hogy Abdai Géza a lakók érdekeit képviselte a Matávval szemben. Azért állt évekig az építkezés. Láss csodát a Matáv költözött, Abdai felügyelő bizottsági tag lett a szakosztálynál. Most meg döntéshozó alpolgármester. Ez ám a kerrier. Bravó!!!!!!!”
 • 2. " A Korrupció csak legenda" Ágota Gábor 2008. április 30. 17:07
  „Nekünk soproniaknak mivel nincs beleszólásunk a történésekbe csak kérdéseink vannak:
  1. Kik voltak azok a gazemberek akik eladták és/vagy átjátszották a sportpályát?
  2. Mindezt mennyiért meg szabad-e tudnunk vagy "üzleti titok"?
  3. Miért nem maradhatott sportpálya, mi az ami többet ér a mozgó egészséges embernél? Csak nem az újabb eladhatatlan lakástömeg az építő maffia legnagyobb örömére?
  4. Hol vannak az igazi újságírók akik kiderítenek dolgokat pl. kik az aláírók - jogászok politikusok un. vállalkozók - miért lapítanak?
  Tán csak nem félnek a hírdetések elmaradásától...”
 • 1. H. F. K. 2008. április 30. 14:46
  „A FÉSZ Zrt. inkább abban törné a fejét, hogy mikor javítják már végre ki a városban az utóbbi 20 évben épített selejtes épületeiket. Igaz, szinte minden mostani építkezésen gondok vannank, de a leghitványabb munkát a FÉSZ végzi. Újra jelző lett a "fertődi építésű", csak most már távolról sem pozitív értelemben. Aki a sportpálya helyén épülő lakóparkban készül lakást venni, ajánlom neki, hogy alaposan készüljön fel az átvételre szakemberekkel, az utána következő pereskedésre pedig ügyvédekkel. Bár az a legegyszerűbb, ha nem vesz tőlük semmit. Sikerül ezt a régen jó hírű céget ilyen szintre sűllyeszteni. Szép munka volt! Arról nem is beszélve, hogy amikor mindenki arról sír, hogy mozogni, sportolni kellene, akkor egy sportpályát az üzleti haszon érdekében beépítenek. Bravó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét gyalogtúra Fraknóra

Fraknó–Sopron - A Perkovátz-ház Baráti Köre idén május 10-re, szombatra hirdette meg a madarak… Tovább olvasom