Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Juniálison ünnepeltek az erdészek

A hétvégén rendezett erdészjuniálison köszöntötték azokat a soproni szakembereket, akik a szakma legmagasabb elismeréseit vehették át az országos egyesület legutóbbi, pécsi vándorgyűlésén.

A Roth-szakközépiskola Fáber-réti motorfűrészes tanpályáján tartotta erdészjuniálisát az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) soproni szervezete. A jó hangulatú összejövetelen nemcsak Sopronból és környékéről, hanem egész Nyugat-Dunántúlról érkeztek vendégek, akiket a régióképviselő Nagy Imre, a helyi csoport elnöke, dr. Kárpáti László, a Taeg vezérigazgatója, dr. Jámbor László, az egyetem rektora, dr. Faragó Sándor és az OEE főtitkára, dr. Ormos Balázs köszöntött. Külön méltatták a szakma legmagasabb elismeréseiben részesült Kaán Károly-díjas dr. Bartha Dénest és dr. Folcz Tóbiást, illetve a Decrett József-emlékérmes Ábrahám Gábort és Princzes Józsefet.

– Édesapám is erdész volt, jómagam 1966-ban kezdtem el dolgozni a Hegyvidéki Erdészetben. Negyven évvel ezelőtt vettem át apámtól a harkai kerület vezetését. Örülök, hogy munkám során olyan kollégákkal hozott össze a sors, akik szintén alázattal viseltettek az erdők iránt. Ez meghatározta a közös munka eredményét is – mondja Princzes József, aki erdészaranygyűrűt is kapott már munkája elismeréséül.

Az erdészeti egyesület jó hangulatú erdészjuniálist rendezett. Fotó: Gosztonyi
Az erdészeti egyesület jó hangulatú erdészjuniálist rendezett. Fotó: Gosztonyi

˝Ha Princzes Józsefet mint erdészt szeretnénk jellemezni, akkor azt mondhatjuk róla, ő az, akinek semmi más nem volt az életében, csak és kizárólag az erdő és az erdőért dolgozó emberek sora. Ebből is sejthető, úgy ismerte kerületét, mint a tenyerét, csak egy kicsit jobban˝– áll többek között a kitüntetésére tett javaslatban. Pedig a soproni nagy lucfenyőpusztulásnak ő volt az első szenvedő alanya, mert az ő kerületében történt a ’80-as évek végén a teljesen tönkrement fenyőállományok kitermelése. Rá várt a meglehetősen mostoha talajviszonyokkal rendelkező terület erdőfelújításának feladata, amelyet sikerrel látott el. Három éve vonult nyugdíjba.

– Az erdő szélén lakom, mindennap járom az erdőt, de egyre inkább bebarangolom a közeli osztrák erdőket és felfedezem azok szépségét is. Látom, amint az öreg egyedeket ritkítják, hogy több fényt biztosítsanak a fiatal csemetéknek. S ez így van rendjén...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi úszás: első emberként hódította meg a Fertő tavat hosszában

Mányoki Attila 9 óra előtt indult el a fertőrákosi mólóról és 18 órakor érkezett meg Neusiedl am See-be. Durván 30 kilométert tett meg. Tovább olvasom