Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Júliustól augusztusig: Szerelem a kőfejtőben

Célegyenesbe érkeztek a szentmargitbányai operafesztivál előkészületei. Júliusban mutatják be az egykori kőfejtő szabadtéri színpadán Puccini Tosca című operáját.

Puccini megkapó darabja az operával barátkozók és a vérbeli operarajongók ízlését is kielégíti: a csodálatos melódiájú operában mesterien szövődnek egy tragikus szerelmi történet drámai fordulatai egy krimibe illő cselekménysorozattal.

Az idei nyáron júliustól augusztusig láthatja a közönség Robert Dornhelm rendezésében Puccini Tosca című operáját a Fertő tó ausztriai oldalán, Szentmargitbányán (St. Margarethen) található kőfejtőben.
A szentmargitbányai kőfejtő a nyers, hasadozott sziklás tájával lélegzetelállító kulisszát kínál a nagy olasz operához. Az itt rendezett koncertek és előadások mintegy 220 ezer látogatót vonzanak évente.

Robert Dornhelm rendező, Michael Güttler zenei vezető, Maren Hofmeister intendáns és Amra Bergman díszlettervező az operafesztivál plakátjával.
Robert Dornhelm rendező, Michael Güttler zenei vezető, Maren Hofmeister intendáns és Amra Bergman díszlettervező az operafesztivál plakátjával.


Az eredeti szakmáját tekintve filmrendező Robert Dornhelm számára testhezálló feladat a tüzes operadíva, Floria Tosca és a festő, Mario Cavaradossi tragikus szerelmi történetének drámai fordulatokban, krimibe illő cselekménysorozatokban gazdag történetének színpadra vitele.

A rendező az előkészületekről tartott bécsi sajtótájékoztatón elmondta, a Tosca angyaldíszlete egy óriási, 340 négyzetméter felületű LED-kivetítőt rejt magában, melyre a digitális technika eszközeivel fogják a díszleteket vetíteni. A filmes elemek alkalmazásával az volt a célja, hogy minél közelebb hozzák a szereplőkhöz a publikumot, érzelmi kapcsolatot teremtsenek.

A fiatal díszlettervezőt, Amra Bergmant a kőfejtő csodás természeti adottságai mellett Róma monumentális, nagy esztétikai érzékkel megépített épületei ihlették meg. Úgy álmodta meg a díszleteket, hogy a közönség attól a pillanattól a történet részesévé váljék, amint belép a kőfejtőbe. Miközben a helyére sétál, úgy érzi, mintha Róma angyalai mellett haladna el. A színpadot egy 25 méter magas angyal 1600 négyzetméter nagyságú szárnyával öleli körbe. A kinyíló szárny mögött lesz látható a kivetített színpadkép.

A színpadot egy 25 méter magas angyal 1600 négyzetméter nagyságú szárnyával öleli körbe.
A színpadot egy 25 méter magas angyal 1600 négyzetméter nagyságú szárnyával öleli körbe.


A sajtótájékoztatón bemutatkozott Maren Hofmeister, a szentmargitbányai opera új intendánsa is, aki elmondta: az idei bemutatón a közönség első alkalommal élvezheti a Prágai Állami Operaház zenekarának játékát és a Bécsi Filharmonia Kórus énekét. Szerinte a mostani produkcióval a szentmargitbányai fesztivál a híres bregenzi és veronai operafesztiválok népszerűségével vetekszik majd. A zenei vezető szerepét Michael Güttler tölti be.

A fiatal karmester lelkesen nyilatkozott arról, hogy napjaink legkiválóbb művészeinek előadásában csendülnek majd fel a népszerű opera dallamai. A zenekar és a kórus kiválasztásával utolsó szakaszába ért a művészek meghallgatása, a következő napokban indulhatnak a próbák. A betanításban segítségére lesz asszisztense, Daniel Hoyem-Cavazza, aki az augusztusi előadásokat vezényli majd. Elmondta azt is, hogy nagy előrelépés történt a hangtechnikai megoldások terén is, sikerült a tér akusztikai finomítása.

Szereposztás – Puccini: Tosca

Tosca szerepében láthatjuk többek között Alexia Voulgaridout, Katrin Adelt és Oksana Kramarevát, Cavaradossit Andrea Caré, Yusif Eyzvazov és Marcel Puente, a korrupt Scarpiát Marco Vratogna, Jevgenyij Nyikityin és Davide Damiani, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják.
Előadások

Július 8. (premier), 9., 10., 11., 17., 18., 19., 24., 25., 30., 31. Augusztus: 1., 2., 7., 8., 13., 14., 15. Kezdési időpont: 21 óra, beengedés 19 órától. Időtartam: kb. három óra a szünetekkel együtt. Jegyárak: 29-től 113 euróig. További információk: www.arenaria.at.

A Tosca történelmi háttere

Napóleon területszerző hadjáratokat indított a környező országok ellen. 1796–97-ben kiűzte az osztrákokat Itáliából, a meghódított területeket a franciák ellenőrizték.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepelni való világörökség

Az idei világörökségi napon több mint ezren látogatták a helyszíneket. Tovább olvasom