Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Jubileumi kiállítás nyílt a Központi Bányászati Múzeumban

Sopron - 50 év, 50 tárgy címmel kiállítás nyílt a Központi Bányászati Múzeumban. Az intézmény 1957. október 13-án nyílt meg és a maga nemében Magyarországon egyedülállóvá vált.
A megnyitó közönségét elsőként Bircher Erzsébet múzeumigazgató köszöntötte, aki Faller Jenő alapító igazgató munkásságát is méltatta. Mint mondta, az alakuló múzeum az ő irányításával folyt szisztematikus gyűjtőmunka és az egyetemről átkerült anyag eredménye. A soproni Központi Bányászati Múzeum a hazai, mostoha múltú műszaki muzeológia egyik úttörője volt. Jelenleg – 1990 óta – alapítványi fenntartásban működik. A közelmúltban az épület nagyarányú rekonstrukción esett át, amelyben ma egy több díjjal kitüntetett, többnyelvű állandó kiállítás várja a látogatókat.

Az ötvenedik évfordulóra rendezett időszaki kiállítás tisztelgés mindazok emléke előtt, akik az elmúlt évszázadokban bányászként dolgoztak, illetve akik a tárgyi és szellemi emlékeket megőrizték.

Az időszaki tárlaton hazai köz- és magángyűjtemények által rendelkezésre bocsátott kiemelkedő jelentőségű tárgyak láthatók. Olyanok, amelyek kapcsolódnak a bányászathoz. Az igazgató úgy fogalmazott: ezen egyszeri alkalommal egymás mellé került tárgyak hatása összeadódik és új tartalmat ad bányászatunk múltjának. (A kiállítás anyagából szép kivitelű katalógus készült.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapok a rács mögött - Sopronkőhida

Sopronkőhida - Sátoraljaújhelyen kívül jelenleg csak a sopronkőhidai fegyintézetben van különös… Tovább olvasom