Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Jubilált a Corvinus baráti kör

Huszonöt évvel ezelőtt hozták létre a Corvinus Magyar–Osztrák Baráti Kört. A soproni és bécsújhelyi kapcsolatok elmélyítése volt a cél.
Ünnepséget tartottak Sopronban a Corvinus Magyar–Osztrák Baráti Kör megalakulása 25. évfordulója alkalmából.

Klubnapok szerdánként

– A kör létrehozásával sikerült egy kicsi, de fontos rést ütni a vasfüggönyön – mondta a Corvinus jelenlegi elnöke, dr. Friedrich András, aki a kezdetektől a baráti kör tagja.

– A Corvinusnak napjainkban 150 tagja van. Kéthetenként szerdán délután öt órától tartunk klubnapot a Várkerület 19.-ben.
– Az a szándék vezérelt, hogy együtt, alulról szerveződve építsünk fel egy olyan társaságot, ahol magyarok és osztrákok határon átnyúló, élő kapcsolatokat ápolnak – emlékezett a kezdetekre Szalay Csaba, a baráti kör soproni megalapítója, aki annak idején üdülőszálló igazgatójaként tevékenykedett. – Akkortájt igen virágzott az osztrák bevásárlóturizmus.

Felvetődött bennem a gondolat, milyen jó lenne, ha a Sopronba betérő „sógorok" a Várkerület üzletei mellett szervezett formában a város egyéb természeti és épített értékeit is megismernék. Partnerre leltem ez ügyben az osztrák autóklub osztályvezetőjében, Stefan Franye úrban, aki Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) élt. A baráti kör a Corvinus nevet vette fel: egyrészt mindenki könnyen ki tudja ejteni, másrészt történelmi okokból Sopronban is, Bécsújhelyen is nagy tisztelet övezi Mátyás királyt.

Az is lényeges volt, hogy közel fekszik egymáshoz a két város.

– Alapításakor a baráti kör magyar oldalon 120, Bécsújhelyen 50 tagot számlált. Még a rendszerváltás előtt voltunk, 1987-ben, éppezért tartottuk nagy jelentőségűnek a két ország lakosai közötti élő kapcsolatok kialakítását. A Corvinus taglétszáma a fénykorban a négyszázat is meghaladta – folytatta Szalay Csaba. – Magyar bevásárlóbuszokat indítottunk Corvinus-matricával ellátott bécsújhelyi üzletekbe; az ipari és kereskedelmi vásárokon kölcsönösen díjmentes standokat biztosítottunk egymásnak; nyelvtanfolyamokat, nyári táborokat szerveztünk soproni gyerekeknek és havi rendszerességgel közös kirándulásokon vettünk részt hazánkban, illetve Ausztriában. Sportrendezvények is színesítették az együttműködést. A Nemzetközi Rendőr Szervezet, az IPA is a bécsújhelyiek közreműködésével jutott el hazánkba, a soproni kapitányság volt az első magyar tag. Utólag visszatekintve, a Corvinus-mozgalom eredményesen járult hozzá a határok lebontásához – mondta az alapító, akinek közösségi munkásságát Bécsújhelyen Ezüst Várostű kitüntetéssel, valamit Alsó-ausztriai Tartományi Emlékéremmel ismerték el.

Szalay Csaba, az alapító a baráti kör relikviáival. Fotó: Magasi Dávid

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő téri adventi vásár Sopronban

A Fő téri advent programjában szerdán délután 4-kor a Handler-szakképző iskola tanulói adnak… Tovább olvasom