Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Jövőre változatlan marad a cukor ára

Az uniós előírások értelmében jövőre változatlan marad a cukor fogyasztói ára.

Hosszú távon jelentős csökkenésre is lehet számítani, ugyanis a gyártóknak – például a petőházi üzemnek – 2009-től már nem kell az úgynevezett reorganizációs alapba befizetniük. Uniós csatlakozásunk óta folyamatosan csökken, illetve egy helyben áll a cukor kiskereskedelmi ára.

A cukor nagykereskedelmi irányára jelenleg 632 euró, mintegy 160 ezer forint tonnánként, azaz kilogrammonként 160. Miközben a boltokban 230 forint körüli árért vásárolhatunk meg egy kilogramm kristálycukrot. A különbözet a csomagolási és a fuvarköltség, illetve a kereskedők nyeresége. A mostani helyzet jövőre sem változik meg gyökeresen. Sőt, további csökkenésre lehet majd számítani. – 2009-ig minden évben tonnánként 174 eurót fizetünk be egy közösségi alapba – mondta el a Kisalföldnek Fi - scher Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója.

– A közösségi alapból részesednek azok a gazdák, akik felhagynak a termeléssel, illetve azok a gyárak, amelyek befejezik a te- vékenységüket – magyarázta Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. – Az alap három év múlva megszűnik, azaz a megmaradt gyártók olcsóbban értékesít- hetik a cukrot. Jelenleg a hazai piacon mintegy húsz százalékot tesz ki az import aránya. A balkáni országokból érkező termékek árai azért versenyképesebbek, mert a forgalmazónak nincs fizetési kötelezett- sége. Fischer Béla hozzátette még, az elkövetkezendő néhány év az átalakulás időszaka lesz. Ekkor dől el, mely gyárak és termelők maradnak talpon, illetve véget ér a cukorrendtartás reformja.

A petőházi gyár nincs veszélyben. Az elmúlt években több százmillió forintos fejlesztést hajtottak végre, azaz a tulajdonos Magyar Cukor Zrt. hosszú távon számol az üzemmel. Annyi bizonyos, hogy a gazdák folyamatosan kevesebb pénzt kapnak a répáért, a haszon ugyanakkor nem a fogyasztókhoz, hanem Brüsszelbe kerül. Emellett a védővámok is leomlanak, azaz szabadabbá válik az út a dél-amerikai nádcukor előtt. A verseny nyertesei minden bizonnyal a vásárlók lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új képviselő-testület, új polgármester

Az október elsejei önkormányzati választáson két településen nem lehetett végeredményt hirdetni. Sopronhorpácson egy képviselőjelölt visszalépése miatt halasztották el a voksolást, míg Völcsejen szavazategyenlőség miatt kellett újrázni. Sopronhorpácson viszonylag alacsony részvétel mellett a választásra jogosultak 40,3 százaléka voksolt a tizenkét képviselőjelöltre. Tovább olvasom