Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Jövőre növekszik már a hazai GDP?

Röjtökmuzsaj - „Tíz évvel ezelőtt nem sejtettük, hogy ide jut az ország, de ha a reformokat végigvisszük, néhány éven belül jobb jövő elé nézhetünk" – mondta dr. Vértes András a röjtökmuzsaji Vezérigazgató Találkozón.
– Ön, mint a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, mit tanácsol a Vezérigazgató Találkozó nyolcvan résztvevőjének? – kérdeztük dr. Vértes Andrást.

– Vészesen lassul most a magyar gazdaság, ennek ellenére azt mondom: abszolút átmeneti állapotról van szó, amelyben benne van a kiigazítás fékező hatása az oktatásban, az egészségügyben, a kereskedelemben. Ezért jövőre már jelentősen gyorsul – reményeink szerint 3,5 százalékra – a magyar GDP-növekedése, s 2009–2010-re 4 százalékra. A cégeknek saját területükön kell megkeresniük a lehetőségeket; menjenek előre, erősítsék beruházási hajlandóságukat, keressenek piacokat, mert lesz piacbővülés, lesz növekedés. A vállalkozásokon múlik, hogy megtalálják a fejlődésükhöz vezető utat.

Dr. Vértes András bizakodó, ami a jövőt illeti. Fotó: Magasi Dávid

– Tíz évvel ezelőtt mit prognosztizáltak a gazdaságkutatók erre az időszakra? Mi valósult meg belőle?

– Egészen biztosan nem azt, ami most van. Egy évtizede Európában elsőként nyugdíjreformot kezdtünk el, akkor mindenki abban gondolkodott, hogy tovább lépünk a reformfolyamatokban. Sajnos, a reformokat nem vittük tovább az egészségügyi rendszerre, a közlekedésre, az állami adminisztrációra, a köz- és a felsőoktatásra. Főként ez vezetett 2006-ban a magyar költségvetés akkora deficitjéhez, amelyet már egészen bizonyosan nem lehet tartani és finanszírozni. Mi ezt már 2005 közepétől – bőven a választások előtt – láttuk, s ekkor azt mondtuk: bárki is nyeri a szavazatok többségét, két dolog mindenképpen bekövetkezik. Egyfelől a nagy költségvetési kiigazítás, másfelől alapvető reformfolyamat az állami életben. Így is történt. Tehát ha tíz évvel ezelőtt nem is láttuk előre 2007-et, 2005-ben már igen. A nagy gazdaságpolitikai változás, ami 2006 közepén megindult, nem más, mint a költségvetési kiadások komoly csökkentése és a bevételek adóemelésekkel való növelése. Nem volt más megoldás, s most az elkezdett reformok felgyorsítását tapasztaljuk. Mindez a finanszírozhatóságot célozza, az államháztartás rendbetételét. Mi azt gondoljuk, alapvetően nincs is más út. A konkrét lépésekről nyilván mindig lehet vitatkozni, de a változtatás szükségességével mindenki egyetért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vécsei Vilmosra emlékeznek

Sopron - Sopron örökös műugró bajnoka, a soproni születésű Vécsei Vilmos (1911–1997) halálának… Tovább olvasom