Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Jövőre kiépítik a házi segítségnyújtás rendszerét

Sopron - A tervek szerint jövő év elejétől a kistérség minden településén elérhető lesz a házi segítségnyújtás. A rendszer lényege, hogy az idősek, illetve a rászorultak szükség esetén otthonukban kapnak szakszerű ellátást és segítséget a mindennapi életvitelükhöz.

A Sopron–Fertőd kistérségen belül a legfontosabb feladat, hogy minden településen kiépüljön a házi segítségnyújtás rendszere. Sopron mellett Répceszemerén, Ivánban, Fertőszentmiklóson, Fertődön, Sarródon, valamint a nagycenki mikrotérségben működik a rendszer. Mindez azonban a kiegészítő állami támogatás elnyeréséhez kevés. Szükséges az intézményfenntartó társulás, ugyanis kizárólag így lehet kiegészítő központi támogatáshoz, illetve pályázati pénzekhez jutni. A törvény szerint az már elegendő, ha a falvak fele társul, valamint a lakosság hatvan százaléka számára elérhető ez a szolgáltatás.

A rendszer kiépítése csak úgy működhet, hogy Sopron is részt vesz benne. A települési önkormányzatok számára ugyanis megterhelő kiegészítő központi támogatás nélkül üzemeltetni a szolgáltatást. Ahol már működik, ott is egyre inkább érezhetők a költségvetési megszorítások. Mindezzel együtt a szakemberek szerint a házi segítségnyújtást a legtöbb faluban már a következő évtől be lehet vezetni.

Szalai-Soós Beáta, a Sopron–Fertőd Kistérség Többcélú Társulás kistérségi irodájának munkatársa elmondta, a házi segítségnyújtás lényege, hogy az idősek, illetve a rászorultak szakszerű ellátást, gondozást kapnak. Mindennapi életüket segítséggel folytatva nem kell elhagyniuk otthonukat. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtással egybekötve ez komplex idősellátást alapozhatna meg. A sokszor magányos idős emberek önellátási képességük csökkenésével gyakran kilátástalanul nehéznek élik meg mindennapjaikat. Ebben ad segítséget a szolgáltatás.

Térségünkben a kilencvenháromezer lakosból mintegy ötezren – a hatvanöt év felettiek, az egészségükben károsodottak, valamint a fogyatékossággal élők – lennének jogosultak a szolgáltatás igénybevételére.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron és a francia kapcsolat

Budapest - A francia–magyar gazdasági év alkalmából rendezett hétvégi budapesti rendezvénysorozatra tizenhárom magyarországi települést hívtak meg, közöttük – mint erről beszámoltunk – Sopront is. Tovább olvasom