Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Jövőre kezdik el építeni a cséri hulladékkezelőt

Jövőre kezdődik Cséren a regionális hulladékkezelő építése Sopronban. A 13 milliárd forintba kerül
A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás – amely 45 települést fog össze – sajtótájékoztatón számolt be a projekt előkészületeiről. Walter Dezső, a gesztor szerepét betöltő Sopron polgármestere elöljáróban kiemelte, a soproni hulladéklerakó engedélye 2008 decemberében lejár.

A társulás a győri és a mosonmagyaróvári hasonló programtól függetlenül, önállóan valósítja meg terveit, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Hivatal is támogat. A költségek ötven százalékát az unió, negyvenet az állam, tízet pedig az önkormányzatok biztosítanak, amelyek összlakossága mintegy 102 ezer ember.

Varga Gyula, a társulás elnöke elmondta, Cséren harminc hektáron épül meg a regionális hulladékkezelő, ezzel párhuzamosan a társulás területén huszonhárom hulladékudvart alakítanak ki, ebből ötöt Sopronban. A cél, hogy a lakosság szelektíven gyűjtse a szemetet – a papírt az üvegeket –, amelyeket válogatás után újra lehet hasznosítani. A hulladékudvarokból – ahová majd ingyen lehet szállítani – begyűjtött veszélyes hulladékok az ártalmatlanítókhoz kerülnek. A zöld-és biohulladékot komposztálják. Csérre a vegyesen gyűjtött, nem hasznosítható, nem veszélyes lakossági hulladék kerül.

Tóth Árpád, a társulást képviselő cég ügyvezető igazgatója kifejtette, a cséri telep engedélyezési tervei június 31-ig készülnek el, a konkrét munkálatok pedig a következő év első hónapjában kezdődnek. A határidő szoros, hiszen 2009. január elsején már működnie kell a regionális hulladéklerakónak. A program része, hogy felszámolják, rekultiválják a még meglévő hulladéklerakó telepeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkínzás a vád a kutyaügyben

A soproni kutyaügyben az ügyészség állatkínzás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a soproni bíróságra, ahol május 31-én tartják meg az első tárgyalást. A vádlott Őrsi András szerint a szakértői megállapítások nem állják meg a helyüket. Tovább olvasom