Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Jövőre épülhetnek a szélerőművek

Sopron és környéke - A kormány várhatóan még ebben az évben az dönt az új energiaszabályozásról. A befektetők ettől teszi függővé, hogy mikor kezdik el építeni a szélerőműveket.
Sopronban, illetve környékén az ezredforduló tájékán szinte nem volt olyan település, ahol ne foglalkoztak volna szélerőmű telepítésével. Sorra jelentek meg a befektetők, az önkormányzatok pedig módosították a települési rendezési terveket. A szélerősség-vizsgálatok elkezdődtek, térségünkben azonban egyetlen egy szélkerék sem forog.

– A kormány várhatóan még ebben az éven dönt az új energiaszabályozásról – mondta el a Kisalföldnek Balla József, a Sopronhorpácsra és Völcsejre tervezett szélerőműpark projektmenedzsere.

Jelenleg 330 Megawattban maximálták, hogy mennyi villamos áramot állíthatnak elő országszerte a szélerőművek.

– Az elmúlt években alig emelkedett a kvóta, ez pedig sok befektetőt elbizonytalanított. Egy kerék beüzemelési költsége eléri a hat–hétszázmillió forintot, de a költség csak bő egy évtized múltán térül meg. Igaz, ezt követően már szinte ingyen hozza a hasznot, de addig benne áll a befektetők pénze. Az előzetes hatástanulmányok, az engedélyek beszerzése is több tízmillió forint.

Balla József elmondta még, azokon a településeken, ahol komoly szándékú befektető jelent meg, ott biztosan meg is épülnek a szélerőműparkok. Az önkormányzatoknak mindez azért előnyös, mert a cégek még több iparűzési adót fizetnek a településnek.

Információink szerint Sopron kívül Sopronhorpácson, Völcsejen, Lövőn, Nagylózson, valamint Sopronkövesd térségében épülhetnek majd szélerőműparkok.

P. Horváth László

Olvasóink írták

 • 1. Stefan Tölgyes 2007. november 10. 16:32
  „Tisztelt Szerkesztőség!
  Nagycenk(9485) határában megtörténtek az elözetes vizsgálatok
  és mérések, melyek positiv eredményt értek el.
  Miért hiusult meg a szélermü létrehozása, hisz légvonalban
  egy kőhajitásra Deutschkreuz határában felépitették és
  már müködik?
  Tisztelettel: Stefan Tölgyes”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsinagóga: elképzelés van, pénz egyelőre nincs

Sopron - Látszatra nem történik semmi a papréti zsinagóga ügyében, de a háttérben sokan fáradoznak… Tovább olvasom