Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Jövőre elkerül a Kliktől a szakképzés

Az érintettek főképp a szakmák elsajátításához szükséges differenciált anyagi háttér megteremtésében remélnek előrelépést.

– A családban én leszek az első asztalos. Pályaválasztáskor azt tanácsolták, olyan szakmát tanuljak, amiben könnyen elhelyezkedhetek majd. Mivel mindig érdekelt a fa és annak megmunkálása, jelentkeztem asztalostanulónak. Németül is képzem magam, így az sincs kizárva, hogy esetleg külföldön keresek munkát – mesélte Miczura-Varga Ádám soproni fiatalember, aki szeptembertől szakképző iskolában folytatja tanulmányait. Hozzátette, örömmel és nagy kedvvel kezd tanulmányaiba, hiszen a jövőjéről van szó.

Miczura-Varga Ádám: Az elhagyott gyökeret odahaza kicsinosítottuk, lámpát készítünk belőle. Fotó: Magasi
Miczura-Varga Ádám: Az elhagyott gyökeret odahaza kicsinosítottuk, lámpát készítünk belőle. Fotó: Magasi


A szakképzés újdonsága, hogy a szakiskolák és szakközépiskolák fenntartása, illetve szakmai irányítása a Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalához kerül. A tervek szerint már idén szeptemberben megalakul a minisztérium új háttérintézménye, amely mintegy ötszáz iskolát venne át a Kliktől.

A kormány elvi döntése után az átalakítás előkészítő munkája megkezdődött, de a végleges határozathoz még további egyeztetésekre van szükség, így az új rendszerben várhatóan jövő szeptembertől tanulhatnak a gyerekek – tudtuk meg. Az elképzelés a honvédelmi, a belügyi és a földművelésügyi tárcához tartozó szakképzéseket nem érintené.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara a gyakorlatorientált szakképzés mellett voksol.

– A Klik mérete és szerteágazó feladatai miatt nem tudta maradéktalanul lehetővé tenni azt, hogy a szakképzés bizonyos területein a gazdaság igényei rugalmasan érvényesülhessenek – fogalmazott Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– A változástól elsősorban azt reméljük, hogy kiszámíthatóbb viszonyok között tarthatják fenn a szakmai képzések széles spektrumát. Az elnök kifejtette, várhatóan gördülékenyebb, ezzel együtt differenciáltabb lesz a szakmai képzések finanszírozása. Mindez a képzési struktúrát és a színvonalat javíthatja, hiszen egy kőműves, faipari vagy gépipari szakmunkás képzése már csak az anyagköltség miatt is eleve drágább, mint például egy közgazdasági középiskolában tanuló diáké.

Sopronban és környékén közel háromezer, a megyében tizennyolcezer diák tanul szakképzésben. Nekik, szüleiknek, a gazdasági szférának és ezzel együtt az iparkamarának is fontos, hogy naprakész és jól kamatoztatható szakmai tudást szerezzenek. 
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringázz Sopron Egyesület – Nincs szomorú kerékpáros

Tíz lelkes fiatal alapította 2010-ben a Bringázz Sopron Egyesületet azzal a céllal, hogy alternatívát kínáljanak a város egyre zsúfoltabb közlekedésében. Tovább olvasom