Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Jövő tavasszal indulhat a kiskastély felújítása Fertődön

Jövő tavasszal indulhat az Esterházy-kastélyegyütteshez tartozó kiskastély felújítása.
Ez meghatározó eleme a rekonstrukció harmadik ütemének, amely több mint egymilliárd forint pályázati támogatásban részesül a Regionális Operatív Program keretében. A harmadik ütem legjelentősebb beruházása a Haydn-tradíciókat őrző és a hagyományokat továbbvivő nemzetközi jelentőségű zenei kultúra fellendítését szolgálja. A kiskastély helyreállításával ennek feltételei teremtődnek meg - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója az MTI-nek. A kiskastélyt zenei képzési központtá alakítják, alkalmassá teszik arra, hogy zenei oktatásnak, továbbképzéseknek, mesterkurzusoknak adjon otthont. A kiskastélyban fognak helyet kapni a kastélyegyüttes működéséhez nélkülözhetetlen irodák, amelyek jelenleg a nagy kastély egyik oldalszárnyában találhatóak.

A ma még foglalt első emeleti teremsor a későbbiekben új funkciót kap, kiállítóhely lesz. Esterházy Fényes Miklós 250 évvel ezelőtt kezdte meg az európai uralkodói udvarokhoz mérhető, a művészeteknek otthont adó rezidencia építését. A több mint két éve tartó rekonstrukciót az Európai Unió támogatja. A felújítás első ütemére több mint 1,5 milliárd forintot költöttek.

Ebből a forrásból megújították egyebek között a kastélyépület homlokzatát, új köntösbe öltöztették belső tereit, megszépítették díszudvarát. A restaurátorok újjávarázsolták a barokk kastély ékköveit: a nyári ebédlőt, a nyári hűsölőt, a dísztermet és a zenetermet. Utóbbiban Joseph Haydn csaknem három évtizeden át muzsikált. A rekonstrukció most zajló második szakaszában megújítják többek között a kínai lakkszobát, renoválják a télikertet. Felújítják a bábszínházat, és a megszépült épületet a tervek szerint a 2013-as zenei évadban adják át a zeneszerető közönségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes útzár volt Sopronban - két autóval is ütközött a motor

A soproni Győri úton feloldották az korlátozást, a torlódás is megszűnt. Pénteken este baleset miatt… Tovább olvasom