Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Jövő nyárra újulhat meg a soproni belváros

A rehabilitáció első elemeként készült el a Fő tér burkolat- és közmű felújítása. Az 1 milliárd 77 millió forint összköltségű beruházás folytatódik.


˝Önkormányzatunk ˝A városközpont értékmegőrző megújítása˝ címen sikeresen pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunánúli Operatív Programjában. A felújítás megvalósításához önkormányzatunk kiemelt projektje közel 600 millió Ft Európai Uniós támogatásban részesült, míg városunk több mint 400 millió Ft önrésszel járul hozzá.

Az 1 milliárd 77 millió forint összköltségű beruházás első elemeként elkészült a Fő tér burkolat- és közmű felújítása.

A felújítási program folytatódik: a kivitelező megkezdi a Tűztorony szerkezeti megerősítésének-, a Kulcspont Múzeumi Fogadóépület és Információs Központ átalakításának-, valamint a Várfalsétány kialakításának munkálatait.

Eredményes közbeszerzési eljárást követően a három ajánlattevő közül a nyertes Stettin-Hungária Kft-vel kötötte meg az önkormányzat a kivitelezési munkákra vonatkozó vállalkozási szerződést, melynek összege 545 millió Ft+ÁFA.


A közbeszerzési kiírás szerint az ajánlatok értékelését követően az összességében legkedvezőbb ajánlat nyert. A bírálati szempontok között szerepelt az ajánlati ár mellett, a kivitelezési munkák teljesítési határidejére vállalt előteljesítés, a jótállás időtartama, a
késedelmi kötbér mértéke. Az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztása a pályázat kiírásában meghatározott feltételekkel történt.

Amint arról beszámoltunk, a beruházás során megerősítik a Tűztorony alapját, falszerkezetét, valamint a belső födémeket. Megújul városunk jelképének külső homlokzata is. A torony alatti átjáró szerkezeti megerősítését követően kibontják a korábbi tégla falazatot, így közel az eredeti méretében fogadhatja majd a rajta áthaladókat.

A felújítás során a vasbeton szerkezetű múzeumi fogadóépület funkciója kibővül egy turisztikai információs központtal, és a terasz szintjén egy kávézóval. Új vizesblokkok, új elektronikus hálózat és új fűtési, szellőzési rendszer épül, így a kor igényeinek megfelelő feltételekkel tudjuk fogadni a soproniakat és a városunkba érkező turistákat. Az Előkapu felőli részen új bejáratot nyitunk a Kulcspont látogatóközpontba, üvegfelületek elhelyezésével pedig megszépül a homlokzat is.

A Várfalsétány eddig nem átjárható részeinek megnyitásával végig lehet majd sétálni a Bünker köztől kiindulva a Tűztorony irányába, a Várkerület mögötti sétányon továbbhaladva, a Nagy Rondella előtti területről a Szent György utca mögötti várfalsétányon keresztül kijutva egészen a Szent György utcára.

A projekt várható befejezése 2012. június vége˝ - olvasható az önkormányzat tájékoztatójában.

Olvasóink írták

 • 10. Filtec 2011. február 26. 19:48
  „Törvényt kéne hozni, hogy a politikus saját pénzével, ingatlanával feleljen, ha elb@ssza a mi pénzünket!
  Gondolja meg már 100x, hogy milyen anyagot építtet be, és hogy kivel, milyen szerződést köt.”
 • 9. Bébibogyó87 2011. február 26. 16:50
  „Na igen! Petőfi tér szindróma! Nem baj ha a vállalkozó vállalkozójának a vállalkozójának az alvállalkozója lelép a pénzzel és gyatra anyagokból "megcsinálja",majd jön 1 másik aki újra felboritja a "rendet" és ismét lenyúlja az amúgy is csőd szélén álló várost!!! Hajrá Fodor!Azért arra is kováncsi lennék ki választja vagy ajánlja ezeket a vállakozókat??!!”
 • 8. öröksoproni 2011. február 23. 09:31
  „Fontos, hogy a város történelmi épületei, műemlékei szépek legyenek és biztonságosak, elvégre a turizmus pénzt hoz. De nem bánnám, ha véget értek a "presztizsberuházások" - ahogy ovinkor fogalmaz - valami termelőegységet is létrehoznánka, ami munkahelyet ad. Látjuk, hogy csupán szolgáltatásokra támaszkodva nem lehet a város jövőjét biztosítani.”
 • 7. Ovinkor 2011. február 22. 18:43
  „Borítékolhatóan pazarló, nagy valószínűséggel időben el nem készülő, lényegében felesleges presztízsberuházás egy megszorításokra készülő, súlyosan eladósodott, a csőd szélén álló városban.

  Ehhez csak gratulálni lehet.”
 • 6. hátpersze 2011. február 22. 18:41
  „a feléért megcsináltam volna!”
 • 5. öröksoproni 2011. február 22. 11:37
  „sziporka17, tudod miért jó, ha tűsarkúban még babakocsit is tologatsz? Van mibe kapaszkodni.”
 • 4. józanparaszt 2011. február 21. 23:07
  „Nyilván nem vállalok nagy kockázatot, ha azt mondom, addig a fele sem lesz kész...”
 • 3. csery 2011. február 21. 17:07
  „A Várfal sétány helyett inkább az óvárosi utcákat kellene normális díszburkolattal ellátni a mostani aszfalt helyett. Szerintem lassan Sopron az egyedüli magyar város, ahol ezt még mindig nem tették meg.”
 • 2. sziporka17 2011. február 21. 16:30
  „A felujítási programból kifelejtették,hogy a Városház utcai macskakövek közt lehet újra fugázni.Ugyan olyan mint volt felújítás előtt. Na most kell megpróbálni tűsarkuban babakocsit tolni rajt:)”
 • 1. intar 2011. február 21. 13:47
  „Kidobott pénz! Nem baj ,veszett több is....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gála: Rekorder soproni sportolók - galéria

Soha annyi aranyérmet nem nyertek a magyar bajnokságokon a soproni sportolók, mint tavaly: 52 egyéni… Tovább olvasom