Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Jövedékiadó-visszatérítés – helyrajzi számok birtokában eljár a hivatal

A mezőgazdasági munkák után járó gázolaj jövedéki adó visszatérítéshez földhivatali igazolás szükséges.

Ezt térítésmentesen kapja meg az ügyfél nevében eljáró mezőgazdasági szakigazgatási hivatal, így a földművelőknek ilyenkor nem kell fizetni a dokumentumokért.

Óriási felháborodást váltott ki az érintettek körében, hogy januártól többszörösére emelkedett a mezőgazdasági művelés után járó gázolaj jövedéki adó visszatérítéséhez szükséges földhivatali igazolás, a földhasználati lapokért fizetendő díj. Kiderült, mindezt ingyen is el lehet intézni, csak sokan nem ismerik a módját. A mezőgazdasági szakigazgatási hivatal és a belföldi jogsegélyszolgálat a kulcsszavak.

– Sokan egyáltalán nincsenek tisztában a közigazgatási eljárást és szolgáltatást szabályozó törvénnyel, a KET-tel – kezdte Janák József, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatója. – Ez rendelkezik arról, hogy a hatóságok egymás közötti adatszolgáltatása – bizonyos hatósági eljárások vonatkozásában – térítésmentes. Eddig a földművelőknek nem okozott nagy terhet a földhasználati lapok után fizetett pár száz vagy ezer forint kifizetése, azonban januártól a térítési összeg a sokszorosára ugrott. Az érintettek pedig nem tudták, hogy ha hozzánk fordulva nem csatolják – azaz előzőleg nem kérik ki a földhivatalból – a földhasználati lapokat a gázolajadó-visszatérítési kérelem miatt, hanem csak tételesen felsorolják a művelésük alatt álló földek helyrajzi számait, akkor hivatalból nekünk kell kérnünk adatszolgáltatást a földhivataltól. Ez pedig a törvény értelmében belföldi jogsegélyszolgálatnak minősül. Mindez annyit jelent, hogy a gázolaj jövedéki adó visszatérítési eljárás során a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal mint igazoló hatóság térítésmentesen kapja meg a gazdálkodó földhasználati igazolásait a földhivataltól. Így e szakterületen a földművelők semmiféle hátrányba nem kerülnek a földhasználati lapok díjának emelkedése miatt. Hangsúlyozzuk viszont, hogy ez csak a két intézmény közötti adatforgalomra vonatkozik, a magánszemély és földhivatal közötti jogügylet más kategória – zárta Janák József igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozzák a rendőrségi ellenőrzéseket

A Soproni Rendőrkapitányság 41 települést érintő, alig hatórás közbiztonsági akciója nem bizonyult… Tovább olvasom