Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Jótékony célra szánják a banki pénzt

Jótékony célokra, idősek és fogyatékos gyerekek támogatására szánják a fertődi Szalayék a devizahitelük után visszaigényelt pénzt.
A nyugdíjas házaspár ezzel példát is szeretne mutatni, nem is elsősorban a hiteleseknek, sokkal inkább a bankoknak.

Országszerte újraszámolták a hiteleket, amely egyrészt az adósoktól tisztességtelenül beszedett összegek visszatérítését, másrészt az ingatlanfedezetű deviza- és devizaalapú hitelek forintosítását jelentette. A Fertődön élő Szalay házaspár négy gyermeket nevelt fel, hat unokájuknak örülhetnek.

A családra gondoltak akkor is, amikor tíz évvel ezelőtt hitelből építettek Nyárligeten egy vendégházat.

Mivel mindig pontosan fizettek, bankjuk a kölcsön lejárta után egy új szabad felhasználású hitelt ajánlott fel nekik, aminek akkor kedvezőnek látszottak a feltételei. Mivel fiuk éppen építkezett, a nevükre vett kölcsönnel is próbálták segíteni. Aztán fél éven belül közel kétharmadával nőtt a részlet...

A Szalay házaspár már döntött, azt szeretnék, ha a pénzintézetek is követnék példájukat. Fotó: Nyikos
A Szalay házaspár már döntött, azt szeretnék, ha a pénzintézetek is követnék példájukat. Fotó: Nyikos


– Próbáltunk mi is, mint annyian, szabadulni ettől a nyomasztó tehertől. Sok utánajárással találtunk is egy pénzintézetet, ahol forinthitelre tudtuk váltani a devizahitelt – meséli Szalayné Krajcsics Ilona. A banki visszatérítés lehetőségéről ugyanakkor nem tudtak, azt hitték, ez csak lakásvásárlásra vonatkozik, a menyük szólt erről – egy nappal a határidő lejárta előtt.

– Őrült kapkodásba kezdtünk, de végül sikerült minden papírt és igénylést időben benyújtanunk. De mivel mi ezt elveszett pénznek hittük, nem is számítottunk rá, úgy döntöttünk, jótékony célra ajánljuk fel – mondta eltökélten a nyugdíjas asszony. – Ki sem számoltuk, tulajdonképpen mekkora összegről van szó – teszi hozzá a férje, Szalay Jenő –, de nyilván nem milliós nagyságrend. De bármennyi is lesz, ezt eldöntöttük: segíteni szeretnénk vele.

– A gyerekeink mind dolgoznak, rendben van az életük, az unokáink sok örömet okoznak nekünk. Eddig sem állt távol tőlünk a jótékonyság... – magyarázza döntésük hátterét Szalayné Krajcsics Ilona, aztán csavar még egyet a történeten:

– Rengetegen járnak hasonló cipőben, de sokan lehetnek azok is, akik nem tudtak vagy nem akartak a visszaigénylés terhével foglalkozni. Milyen jó volna, ha ezt a vissza nem kért pénzt a bankok is alapítványoknak adnák. Idősek otthonát vagy beteg gyerekek hétköznapjait tehetnénk szebbé...

A visszaigénylésről

A Központi Hitelinformációs Rendszerben 2013 végén 4,9 millió magánszemélyt tartottak nyilván 8,4 millió fennálló hitelszerződéssel. A visszatérítés szabályozása összetett, több mint 150 különböző eset azonosítható a hitelfelvétel időpontja, célja és jelenlegi törlesztési státusa alapján.

Az átlagos lakáshiteles a jelenleg fennálló tartozásának húsz százalékát is visszakaphatja bankjától. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határzár Ágfalvánál - Elkerülő útért lobbiznak

Az Ausztriában munkát vállaló magyar ingázók húsba vágó kérdésével, az ágfalvi–somfalvi,… Tovább olvasom