Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Jön a schengeni információs rendszer próbája

Magyarország jövő januártól csatlakozik a schengeni egyezményhez, ezután szabadon közlekedhetünk az Európai Unió országaiban. A határőrség integrációs átképzési folyamata már megkezdődött, szeptemberben pedig az információs rendszer próbaüzeme is lezajlik.
Miniszterelnöki nyilatkozat szerint legkésőbb 2008. január elsejével csatlakozik Magyarország a schengeni térséghez. Ezután az Európai Unión belül bármikor és bárhol – akár a zöldhatáron át is – közlekedhetünk. Állampolgárságot igazoló okmányt azonban továbbra sem árt magunknál tartani, ugyanis így bizonyíthatjuk, hogy nem „külső" állam lakosai vagyunk, akit történetesen nem illet meg ugyanezen jog. Ők továbbra is csak a közúti és vasúti átkelést választhatják.

– A teljes jogú tagsággal a határőrség a rendőrséghez integrálódik, ez a folyamat már elkezdődött és legkésőbb december végére lezárul – mondta el Halász Imre alezredes, a soproni határőrizeti kirendeltség vezetője.

Megszűnik a határátkelőkhöz kötött ellenőrzés, helyette úgynevezett „mélységi" ellenőrzés lép életbe, ez pedig új feladatokat ró az átalakuló szervezetre.

– A csatlakozásig hátralévő időben lezajlik a személyi állomány átképzése és felkészítése, illetve a közeli napokban megkezdődik a schengeni információs rendszer „próbaüzeme is". Ez nem más, mint egy GPS-szel hozzáférhető adatbázis használatának elsajátítása.

Halász Imre hozzátette, a csatlakozás nemcsak a személyi állomány átalakulását, de az átkelők „átalakítását" is magával vonja. – Minden szabad mozgást gátló eszközt le kell bontani, tehát a fülkéket, akadályozó járdaszigeteket, forgalomterelőket, sorompókat eltávolítják. Az eszközök egy részét átcsoportosítják keletre, az unió külső határaira, más felszerelések pedig a személyi állománnyal együtt a rendőrséghez kerülnek. A tagországoknak azonban megmarad az a joguk, hogy – akár rendezvényekhez kötődően vagy járványok esetén – meghatározott időre visszaállítsák a belépési okmányellenőrzést. Így tett Németország például a labdarúgó-világbajnokság idején.

Az alezredes érdekességként azt is elmondta, a megyében két átkelőn továbbra is ellenőrzik a belépést, ezek a péri és a fertőszentmiklósi repterek. Az unión kívülről érkező gépek vezetőjének és utasainak továbbra is igazolniuk kell személyazonosságukat.

– Hazánk, azon belül a régió már több alkalommal részesült eszközbeszerzésben a Schengeni Alapból, mely arra hivatott, hogy a határőrség személyi állománya és a technikai feltételek alkalmassá váljanak a csatlakozásra – tudtuk meg Ilauszkiné dr. Pokornyi Katalintól, a Győri Határőr Igazgatóság szóvivőjétől.

72 millió forint sorsa

Képzésre 2005 óta összesen 72 millió forint érkezett, ebből nagy részben nyelvtanfolyamokat finanszíroztak. Ezenfelül 59 személy- és tehergépjárművet, illetve 130 Sepura rádió-adóvevőt is beszereztek.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök az iskoláknál

Sopron - Rendőrök és polgárőrök irányítják a forgalmat a legveszélyeztetettebb általános iskolák… Tovább olvasom