Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Jól vizsgázott Sopronban a betegszállítás

Sopron - Zökkenőmentes volt az átállás, a betegszállítást eddig probléma nélkül oldották meg az erre szakosodott vállalkozások. Januártól a mentők „csak" mentenek.
Sopronban és a volt járás területén (összesen negyvenegy településen) két vállalkozás – a soproni székhelyű Bonsai Deco Kkt. és a győri Misszió Mentő Kft. – nyerte el az Egészségügyi Minisztérium pályázatán a betegszállítás jogát és feladatát. Munkájukat két-két autóval látják el. Mint ismert, január elsejétől az Országos Mentőszolgálat jól képzett szakemberei mentenek, a szállítási feladatokat vállalkozók látják el. Czanka Imre, a Bonsai Deco Kkt. vezetője szerint problémamentes volt az átállás, ami nagyrészt az érintettek – mentők, szállítók, kórház, orvosok – közötti jó munkakapcsolatnak köszönhető.

Czanka Imre öt főállású munkatársával és két járművel (plusz egy tartalék autóval) nyerte el a minisztériumi megbízást. Havonta átlag ezerötszáz kilométert futnak a kocsik.

Már a betegek is megszokták, hogy nem a piros egyenruhás mentők, hanem a betegszállítók viszik őket orvoshoz vagy éppen onnan haza.
Már a betegek is megszokták, hogy nem az egyenruhás mentők, hanem a betegszállítók viszik őket orvoshoz vagy éppen onnan haza.

A kilencszemélyes Ford Transittal főleg a veseelégtelenségben szenvedőket viszik a rendszeres dialíziskezelésekre, az Opel pedig elsősorban a fekvő betegek szállítására alkalmas. A vállalkozás munkatársai nem menthetnek, az továbbra is szigorúan a mentők feladata. A betegszállítók nem is szakképzettek – egyelőre. Az előírások szerint el kell majd végezniük egy akkreditált tanfolyamot és évente fel is kell újítaniuk elsősegélynyújtásból a tudásukat, de mindennek megvalósításához türelmi időt adott a törvényalkotó. Ha munkájuk közben balesettel találkoznak vagy szállítás közben lesz rosszul valaki, ők is a 104-et hívják.

– A vállalkozás egyelőre nem termel nyereséget, de már nem is veszteséges – állítja az anyagiakról Czanka Imre. – Mint minden új üzletben, itt is először beruházni kell, a megtérülés csak később jön. Az OEP egyszer már megemelte 100 forinttal a kilométerpénzt, és még további tárgyalások függvénye a finanszírozás – mondja a vállalkozó, aki számára az első hónapok tapasztalatai ezzel együtt is pozitívak: – Jól akarjuk végezni a dolgunkat, ezért nekünk a beteg érdeke az első. A jó kapcsolatoknak köszönhetően gyors és rugalmas a betegszállítás, s ez mindenkinek a hasznára van.

– Sopronban valóban példaértékű volt az átállás – erősítette meg a soproni mentőállomás vezetője, dr. Erdélyi Miklós. – Az első pillanattól kezdve jó a kapcsolat, együtt dolgoztuk ki a részleteket és együtt értelmeztük a rendelkezéseket – mondta el a szakember.

Olvasóink írták

 • 6. Jógyerek 2008. április 06. 15:15
  „Faxnis beteg mindig is volt van is és lesz is! Ha egyik másik csettint egyet és nem terem ott neki a nővér, orvos, szállíó vagy bárki más akkor már megvan sértődve. Nem feltétlenűl csak a rosszat kellene meghallni az emberektől hanema jót is. A betegszállítók és a mentősök is vagy bármely eü dolgozó úgy érzem becsülettel végzi a munkáját a szaros 80 - 100 ezer Ftjáért amiért komoly felelősséggel tartozik.”
 • 5. hehe 2008. április 04. 09:39
  „Zsokénak teljesen igaza van!
  A másik ami még fontos:
  Hála Istennek Sopronban és térségében megoldott a betegszállítás.
  Több olyan térségről tudok ahol nem, és ott sem maradnak a betegek az utcán....(érdekes)
  Szóval itt megint belép a tessék itt a kisujjam, jajj, hol a karom effektus.

  Tehát akit hazavisznek az szépen köszönje meg akinek meg várnia kell az meg legyen türelemmel, ott nem felejtenek soha senkit!

  Persze elnézve néhány ember viselkedését..... hááát én ott hagynám!!!!!!!!”
 • 4. zsoké 2008. április 03. 22:59
  „Pisti60!
  Szerintem ne keverd bele a kórházi betegszállítókat ezekkel a srácokkal,mert 2 külön cég!!!
  Azt meg nem tudom elhinni,hogy nem ment ki mentő hozzátok!!”
 • 3. pisti60 2008. április 03. 18:27
  „Ők megvannak elégedve,de mi nem!! Főleg H. Ágnes asszony törvényeivel.
  Volt olyan esetem,hogy ki sem jött a mentő taxival kellet be vinnem a sógornőmet,és még a korházba leszidtak miért ilyen későn hoztam be mert fél órán mult az élete. De az még semmi mikor a korhába érkeztünk saját lábán kellet a rendelőbe kisérnem mert nem voltak hajlandok betg szállitó kereke székbe ültetni nehogy megerőltessék magukat és sérvet kapjanak. Ennyit a beteg szállittásról”
 • 2. nővérke 2008. április 03. 17:02
  „Olyan még nem volt,hogy mindenkinek mindenki megfeleljen.Én azt gondolom,hogy pontosak,segítőkészek ,beszélgetnek a betegekkel.És ezt szállított betegektől hallottam.Kritikus esetek mindig vannak.De alapjában véve jól csinálják és ha nem lennének?Lehet 5 órát kellett volna az ablakban ülni....”
 • 1. bácsbokodembrió 2008. április 03. 15:23
  „Örülünk, hogy meg vannak magukkal elégedve. de azért lehet, hogy egy-két nem folyamatosan szállított beteget is meg kéne kérdezni, hogy alig tudván mozogni mennyit várt a betegszállító autóra az ablakban, hogy aztán le tudjon "száguldani" 2 emeletet és ne az utcán álldogáljon”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandos programok a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

Sarród - Elindultak a tavaszi, nyári programok a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban. Lesz madarászok… Tovább olvasom