Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Jól reagáltak a határnyitásra

Mosonmagyaróvár - Nem járt kedvezőtlen bűnügyi mutatókkal a schengeni határnyitás – derül ki a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjének háromnegyed éves beszámolójából. A bűncselekmények száma ugyan csekély mértékben nőtt, a felderítési arány viszont lényegesen javult.

Az év elején az integráció eredményeként a kapitányság korábbi 146 fős állománya további 106 munkatárssal bővült – tudtuk meg dr. Csokán Csabától, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjétől. Az alezredes elmondta: az elmúlt háromnegyed év során az integráció lényegében lezajlott, az új kollégák felvették a ritmust, megszerezték a szükséges szakmai ismereteket és tapasztalatokat. Az év eleji létszám a háromnegyed év végére tizeneggyel csökkent a nyugdíjazások, áthelyezések, illetve leszerelések eredményeként.

A schengeni csatlakozást követően jelentősen megváltozott a kapitányság feladata a határtérségben.

Az alezredes szerint az eddig eltelt időszak is megerősíti, hogy a migráció iránya nem változott, továbbra is elsősorban Hegyeshalom érintett. Ezt támasztják alá a nagy csoportos elfogások is.

A mélységi ellenőrzések jól működnek, bizonyítja ezt az is, hogy az osztrák hatóságok nem adnak vissza nagy számban a területükön elfogott migránsokat. Nem igazolódott az a korábbi félelem sem, miszerint a határnyitás kedvezőtlen bűnügyi mutatókkal társul majd.

Dr. Csokán Csaba kiemelte: a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest csekély mértékben emelkedett a bűncselekmények száma Mosonmagyaróváron és a környékén. Jelentős növekedés tapasztalható a kábítószerrel való visszaélések felfedésében, míg tavaly 18, addig ebben az évben 52 ilyen ügyben indult eljárás. Számos kábítószer-terjesztőt fogtak el a rendőrök, és jelenleg is két ügyben összesen közel hatvan gyanúsítottal szemben folyik eljárás. Minimális mértékben nőtt a lopások száma, csökkent viszont a gépkocsifeltöréseké.

Dr. Csokán Csaba: Jelentős növekedés tapasztalható a kábítószerrel való visszaélések felfedésében.
Dr. Csokán Csaba: Jelentős növekedés tapasztalható a kábítószerrel való visszaélések felfedésében.

Míg tavaly októberig 92, addig idén 73 ilyen eset történt, ezek több mint felében sikerült felderíteni az elkövetőket is. Némileg emelkedett a betöréses lopások száma is, ám örvendetes, hogy ezen esetek felderítési aránya megduplázódott. A üdülő- és hétvégiház-betöréseknél például a felderítési arány 75 százalékos. A kiemelt bűncselekmények száma kismértékben ugyan emelkedett, ám a felderítési arány lényegesen javult.

Az integráció a közrendvédelmi területen is változásokat hozott, az őr-járőr állomány 21 kollégával bővült, emellett az új határrendészeti és közbiztonsági osztály 38 munkatársa is ellát ilyen feladatokat.

A jánossomorjai rendőrőrs képes biztosítani azt a rendőri lefedettséget, amit a térség igényel.

Munkájuk eredményességét bizonyítja az is, hogy a város képviselő-testülete a közlemúltban egyhangúlag fogadta el az őrs tevékenységéről szóló beszámolót. Tény ugyanakkor, hogy a schengeni csatlakozás következtében megváltozott Jánossomorja korábbi „kedvező" helyzete. A határnyitás miatt lényegesen megnőtt a város forgalma. A szigetközi rendőrőrs – négy körzeti megbízotti csoporttal – szintén hatékonyan működik, mint ahogy a júniusban létrehozott rajkai körzeti megbízotti csoport is. Ez utóbbi működése óta közel felével csökkent a bűncselekmények száma a hozzá tartozó négy településen.

Míg a közlekedési baleseteknél tavaly hasonló időszakban 355, addig idén 251 esetben intézkedtek a rendőrök. Ebből idén 83 baleset járt személyi sérüléssel, ami 22 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. A halálos balesetek száma sajnos emelkedett – a tavalyi öt helyett idén eddig hat volt –, a súlyos és könnyű sérüléssel járó esetek azonban közel negyedével csökkentek. Több baleset történt a gyalogosok hibájából, örvendetes azonban, hogy a kerékpáros okozók száma csaknem a felére csökkent. Az objektív felelősség és a zéró tolerancia bevezetése óta mintegy 740 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot, kivétel nélkül gyorshajtás miatt.

Olvasóink írták

 • 3. mofém telepi 2008. október 12. 16:30
  „sok sikert kívánok én is a bünügyek felderítéséhez.de a közlekedés biztonsággal nem vagyok meg elégedve rengeteg a baleset és az agresszív vezető.sajnos amíg a rendőrök nem mutatnak példát mert sok rendőr civilbe elvezti fejét azthiszi ő neki mindent lehet addig ne is akarjunk mást.nem a civil melósokat kéne mindig csesztetni hanem a kissebséget mofém telepen van egy zöld peugeot aminek nincs műszakija meg a vezetőjének jogsija se és a rendőrség fittyet hány rájuk vajon mért?? pedig tudják hogy kik ők......... és ez a szomorú!!!!!!! Megkérném Csukán urat figyeljen ijenekre jobban.”
 • 2. hunenkonig 2008. október 11. 10:38
  „Miért ez a hazugság ? Mert, hogy a bünügyi statisztika szándékos
  meghamisításáról van szó az világos.”
 • 1. Virilista 2008. október 10. 21:10
  „Gratulálunk Csokán úrnak az eredményes munkához és természetesen további sok sikert kívánunk kis közösségünk (Mosonmagyaróvár) nevében!!
  De, amint azt a mai szomorú motorosbaleset is mutatja a közlekedési morál javításáért is nagyobb erőfeszítéseket kellene tenni!! Uraim, ne sajnálják a csekkfüzetüket, a figyelmeztetés csak a legritkább esetben működik!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A betelepítésre emlékezik a falu

Újrónafő - A község Hajdúböszörményből való betelepítésének 68. évfordulójára emlékezik Újrónafő… Tovább olvasom