Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Jól keresnek a polgármesterek

Nagyon is megéri polgármesternek, képviselőnek lenni még a falvakban is. Egy közepes – 1500 lelkes – település vezetője az egyéb juttatásokon kívül akár bruttó 405 ezer forintot is kereshet.
A polgármesterek, képviselők, bizottsági tagok alapilletményét törvény írja elő, ez egységesen 36.800 forint. A képviselő-testületeknek viszont tág mozgásterük van a tekintetben, mekkora szorzót szavaznak meg. A fizetést ugyanis ennek alapján határozzák meg.

Az 1000 főnél kisebb településeken a főállású polgármester fizetése az alapilletmény 7–9-szereséig terjedhet. A minimális bruttó munkabér 257.600 forint, a maximális pedig 331.200 forint. A társadalmi megbízatású faluvezetők esetében a szorzó 2,5–4,5 közötti lehet. Az 1000–3000 fő közti településeken a polgármester az alapilletmény 8,5–11-szeresét kaphatja meg. E szerint a legkisebb fizetés 312.800, a legmagasabb pedig 404.800 forint. Társadalmi megbízatás esetén 4,5–6,5 közötti lehet a szorzó.

A képviselők fizetésénél az 1000 lakos alatti települések esetében a szorzó egyszeres, az 1000–2000 lakosú községekben pedig legfeljebb 1,3. Az alpolgármesterek fizetésénél annyi a megkötés, hogy az nem érheti el a polgármesterét. Továbbá a 3000 lakos alatti településeken ez a poszt főállásban nem tölthető be és bizottsági tag sem lehet az alpolgármester. A bizottsági tagok esetében az alapdíjon felül – több bizottsági tagság esetén is – legfeljebb a 36.800 forint 45 százalékával, míg az elnök, tanácsnok esetében 90 százalékával növelhető a juttatás.

A felsorolt összegek mellé pluszjuttatásokat is megszavazhat a képviselő-testület a polgármesternek. Ilyen lehet az útiköltség- térítés, a ruhapénz vagy a napidíj. Ezek összege településenként eltérő. Fontos, hogy a kiegészítő pénz a társadalmi megbízatású polgármestereknek és az alpolgármesternek nem jár. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára lapunknak elmondta, a fizetéseket minden esetben a képviselő-testület állapítja meg. A főfoglalkozású polgármesteri béreknél tudni kell, hogy a szorzót a ciklus közben nem lehet megváltoztatni, az a következő választásokig szól. A főtitkár ugyanakkor kitért az összeférhetetlenségre is.

A TÖOSZ véleménye szerint szükség lenne az összeférhetetlenségi szabályok szigorítására. – Egyik javaslatunk az, hogy az önkormányzattal szerződött orvosok, illetve önkormányzati intézetvezetők, valamint a hivatallal tartós gazdasági kapcsolatban lévő szervezetek vezetői ne lehessenek képviselők. Ez azért lenne fontos, mert az elkövetkezendő időszakban az önkormányzatoknak nehéz döntéseket kell meghozniuk. Ilyen például a gazdaságosan nem működtethető intézmények bezárása. Az erről szóló szavazáskor pedig nem biztos, hogy az ésszerűség, hanem az érzelmek és egyéni érdekek alapján születik meg a döntés – mondta Zongor Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan döntenek a Wallner-villáról

Egyelőre nem döntött a felújított Wallner-villa sorsáról Sopron új városvezetése, de hamarosan… Tovább olvasom