Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Jól hoz a cukorrépa

Elkezdődött a cukorrépa betakarítása, a termelők egy tonna terményért 41 eurót kapnak. Az egykori petőházi üzem helyén térségi raktárközpont lesz.

A cukoripari reform hatására Petőháza térségében jelenleg csupán három nagyobb termelői csoportnál foglalkoznak a növény termesztésével. A betakarítás már elkezdődött, a terményt vasúton a kaposvári gyárba szállítják. A pluszköltséget a feldolgozó, a Magyar Cukor Zrt. fedezi.

– Megállapítható, a szántóföldi növények közül idén ismét a cukorrépa lesz a legjövedelmezőbb – mondta el portálunk megkeresésére Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója. – A termelőknek egy tonna terményért – minőségtől függően – negyvenegy euró körüli összeget fizethetünk ki. Az Európai Uniótól mintegy százezer tonna cukor előállítására kaptunk engedélyt. Az időjárásnak köszönhetően mennyiségi és minőségi gond nem lesz. Azaz hazai forrásból biztosítható az alapanyag.

Összehasonlításként jegyezzük meg, a magyar piacon körülbelül 300 tonna cukor fogy el egy év alatt. Így könnyen kiszámolható, hogy a fogyasztás kétharmadát importból kell fedezni.

Mint arról korábban beszámoltunk,  az úgynevezett cukorreform miatt a petőházi üzemet 2008-ban be kellett zárni. Az alkalmazottak jelentős részét pedig elbocsátották. Ebben a térségben a fénykorban több mint tízezer hektáron termesztették az ˝édes növényt˝.

Az ágazat átalakítása miatt számos termelő váltott, azaz cukorrépa helyett más növényt termeszt. Így nem is csoda, hogy a répa vetésterülete csupán 2000 hektárra esett vissza.

Fischer Béla szólt a petőházi üzem helyzetéről is.

– Az épületek elbontása már a végéhez közeledik, most már csak kisebb munkák vannak hátra – tette hozzá a vezérigazgató. – Az úgynevezett ülepítőtavak is feltöltésre kerültek, ezeket a helyeket már bevonták a mezőgazdasági művelésbe. A raktár és a csomagolóüzem nem szűnik meg. Itt egy térségi, logisztikai központot hozunk létre. Petőházán tároljuk az Ausztriából és Szlovákiából származó cukor egy részét.

Olvasóink írták

 • 14. pancser 2009. november 06. 22:25
  „Megint rosszul lobbyztunk mint mindig. Az Andaui a határtól 3 km-re faluvégen a placcon szépen gyűlik az osztrák gazdák cukorrépája. Kimondottan vacak területeken termelhetik, nálunk a sokkal jobb adottságú Rábaközben, Petőháza környékén meg nem lehet. Aki nem tudja megvédeni az érdekeit az így jár mint ahogy a magyar gazdák jártak. Azért kellett lehetetlen helyzet elé állítani a magyar termelőket, hogy néhány km-el nyugatabbra viszont termelhessék?”
 • 13. jánosi 2009. november 06. 20:09
  „12.
  újságíró iskolában nincs matek! Fő tantárgy a mesemondás.”
 • 12. qkrisz 2009. november 06. 15:30
  „Nem egészen értem.
  "Az Európai Uniótól mintegy százezer tonna cukor előállítására kaptunk engedélyt. Az időjárásnak köszönhetően mennyiségi és minőségi gond nem lesz. Azaz hazai forrásból biztosítható az alapanyag.
  Összehasonlításként jegyezzük meg, a magyar piacon körülbelül 300 tonna cukor fogy el egy év alatt. Így könnyen kiszámolható, hogy a fogyasztás kétharmadát importból kell fedezni."
  Most melyik mondat nem helyes? A százezer tonna kicsit több, mint a 300 tonna neeem???!!!”
 • 11. janika 2009. november 06. 09:07
  „"jánosi" még nem ismeri a piroskönyves protekciós bandát?”
 • 10. jánosi 2009. november 05. 18:14
  „HÁT EZ AZ ! Kik azok a valakik ? megtudjuk e valaha, netán megkapják e a " méltó " elismerésüket ?”
 • 9. FREDDY/S 2009. november 05. 16:37
  „8.
  De azért valakik eladták nekik, nemde...”
 • 8. jánosi 2009. november 05. 08:53
  „7.
  Úgy,hogy ők vettek meg bennünket ( cukoripart ). Birtokon belül pedig mit szüntet meg ? nyilván nem
  az osztrákot ................”
 • 7. Tapmancs 2009. november 05. 07:47
  „Ausztriában hogy-hogy működnek a cukorgyárak? (Pl Bruck and der Leitha) Ők talán nem EU-tagok? Vagy a rombolás csak ránk vonatkozik?”
 • 6. amazingabor 2009. november 04. 22:26
  „Ami a magyar cukoriparral történt az nem reform..”
 • 5. Intel 2009. november 04. 20:53
  „Itt mindenkit megvesznek függetlenül attól, hogy ki ő.
  Az ára mindenkinek meg van...”
 • 4. jánosi 2009. november 04. 19:46
  „3.
  Igaz, de erre kellett neki az egész Magyarország is.”
 • 3. Intel 2009. november 03. 21:22
  „Ez semmi más, mint piac vétel volt!
  Eladták azt, ami a legjobb hasznot termelő üzletág volt....”
 • 2. jánosi 2009. november 03. 19:29
  „Szégyenteljes a cukorgyár megsemmisítése, EU -s barbarizmus !”
 • 1. Köcsög 2009. november 03. 13:05
  „A Magyar piacon 300 EZER tonna fogy el.A 300 tonna alíg több mint 14 kamion.Azt naponta beviszik egy nagyobb cukorfelhasználóhoz....Olvassa át a cikkeket valami hozzáértő a Kisalföldnél,mert azt kell hinnem hogy tele vagytok <moderálva>.
  Tudom hogy tévedni emberi dolog,na de ennyit.....?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidobta a kocsiból a marihuánát és lebukott

A soproni rendőrjárőrök ellenőriztek egy Fiat Punto típusú személygépkocsit hétfőn délután, amikor a… Tovább olvasom