Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Jól fizetett soproni képviselők

Nem lehet biztosan tudni, hogy miképp, de nagy valószínűséggel átalakítják az önkormányzati rendszert.
Ennek része lesz (lehet) a képviselők számának csökkentése. Sopronban huszonhatan alkotják az önkormányzatot.
A választási kampányban és azt követően is többször elhangzott: elodázhatatlan a nagy állami finanszírozású rendszerek átalakítása, hatékonyabb és olcsóbb működési feltételeik megteremtése. Az önkormányzati rendszer reformját is sokan sürgetik, ugyanakkor kétségtelen tény, hogy bármiféle változtatás érdeksérelemmel jár. Magyarországon 3200 önkormányzat működik. Számuk esetleges csökkentése egyes vélekedések szerint a demokrácia alapjait kérdőjelezné meg. Ugyanakkor arról sem lehet megfeledkezni, hogy kétharmados törvényről van szó, tehát bármiféle változtatáshoz az ellenzék szavazatára is szükség lenne. Kérdés az is, hogy az őszi helyhatósági választások előtt „kikínlódják-e" az új parlament tagjai az önkormányzati törvény módosítását, és ha igen, csökkentik-e a képviselők számát vagy juttatásaik összegét.

Huszonhat tagú a testület

Sopronban huszonhat tagú a testület. A város költségvetésében – a polgármesteri hivatal adatai szerint – összesen 102 millió forintot irányoztak elő a képviselők díjazására. Az alapdíj 2006. április elsejétől havonta bruttó 128 ezer 800 forint. Abban az esetben, ha valaki bizottsági tag (márpedig mindegyik képviselő tagja valamelyik bizottságnak, de ha esetleg kettőben érdekelt, akkor is csak az egyik után kap tiszteletdíjat), akkor ezért a munkáért még 64 ezer 400 forintot kap. A bizottságok elnökei ennek duplájáért tevékenykednek. Egy képviselő tehát minimum 193 ezer 200 forintért képviseli körzetét vagy pártját, maximum pedig 257 ezer 600 forintért.

A legkisebb és a legmagasabb összeg is tisztességes bérnek számít Magyarországon, tíz- és százezrek örülnének, ha ennyi lenne a bruttó fizetésük. A képviselők más juttatásban nem részesülnek, illetve annyi kedvezményt kapnak, hogy ingyenesen parkolhatnak a város egész területén. A különböző bizottságokban azonban nem csak képviselők dolgoznak. A pártok úgynevezett külső bizottsági t agokat is delegálhatnak, ők 64 ezer 400 forintot könyvelhetnek el havonta.

Sopronban nem „divat", hogy a képviselők valamelyik önkormányzati cégben vagy intézményben – összesen nyolc ilyen van – felügyelőbizottsági vagy igazgatósági tagok lennének. Csupán a Sopron Holding rt. felügyelőbizottságába delegált egy-egy tagot a várost vezető koalíció, illetve az ellenzék. Ez tehát a helyzet Sopronban, de ennél árnyaltabb a kép a falvakban, hiszen sok helyen a képviselők és a polgármester tiszteletdíj nélkül dolgoznak a településért, annyira kevés a költségvetésük.

Nem csak pénzkérdés

A képviselők számának csökkentése azonban nem csak pénzkérdés, mert előfordulhat, hogy a kis pártok így kiszorulnak az önkormányzatokból. Ezért életképes lehet az az elképzelés, hogy inkább a tiszteletdíjuk legyen kevesebb. Amennyiben így lesz, akkor – vélhetően – nehéz lesz megfelelő képviselőjelölteket találni. Bármelyik variációt is rögzíti majd az új önkormányzati törvény – ha egyáltalán sor kerül módosítására –, az idő sürget, hiszen néhány hónap múlva helyhatósági választások lesznek.

Kismartonban kevesebbet kapnak

A szomszédos Kismartonban (Eisenstadt) – igaz, csak tízezren lakják – a képviselők bruttó tiszteletdíja 240 euró (260 forinttal számolva 62 ezer 400 forint), ami nagyjából fele annak, amit a soproni képviselők kapnak. A bizottsági elnökök összesesen 438 eurót könyvelhetnek el (113 ezer 800 forint), ez bőven alatta marad a mi képviselői alapdíjunknak, nem szólva a bizottsági elnökök összes juttatásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időseket károsítottak meg

Egy hét alatt a ómilliós zsákmányra tettek szert a Sopron környéki falvak házaiba besurranó… Tovább olvasom