Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Jókor érkezett a beruházó

Sopron - Az egészségházzal kapcsolatos hírek élénken foglalkoztatják a közvéleményt. A Kisalföld ezúttal Simon István alpolgármesternek tett fel kérdéseket a témáról.
– Az orvosi ellátás biztosítása az önkormányzat feladatkörébe tartozó, kötelezően ellátandó teendő. Kórházunk korszerű, körzeti rendelőink állapota viszont olyannyira elavult, hogy már esetenként a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek sem feleltek meg. Szigorú előírások vannak az akadálymentesítésre, az orvos-beteg négyszemközti találkozó megteremtésére. Mindezek biztosítása nem kevés gondot okozott a városnak, ezért évek óta napirenden volt a rendelők felújítása, ám a teljes rekonstrukcióra nem volt pénzünk. Jókor érkezett a beruházó, akinek az ajánlatára az önkormányzat nem tudott nemet mondani – kezdte az alpolgármester.

– Mondja azt valaki, hogy nem kedvező egy magántőkéből, önkormányzati saját erő nélkül felépülő modern egészségügyi centrum, különösen úgy, hogy a tervezés minden fázisában velünk s a majd ott dolgozó orvosokkal egyeztet a beruházó – folytatta Simon István.

Az eredeti tervek szerint a Selmeci utcai telken felépülő központba elsősorban a Lenkey és a Táncsics utcai rendelők orvosai költöznek. Velük folyamatosan tartanak az egyeztetések.

– A kezdeti óvatoskodás ellenére máris vannak olyanok, akik bár saját tulajdonú rendelővel bírnak, mégis szeretnének az új egészségházba költözni. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen ott modern infrastruktúrát kapnak, sőt, jelenleg úgy tűnik, a rendelők rezsijének jelentős részét is átvállalja az önkormányzat és bérleti díjat sem kell fizetniük az ott praktizáló orvosoknak. Várhatóan 7–10 felnőtt-, 4–5 gyerek- és 4–5 fogorvosi körzet működik majd a komplexumban.
Simon István szerint a döntés a soproni betegek érdekében született, a város ezzel is csak őket szolgálja.

– Mivel az önkormányzat kötelessége az alapellátás megfelelő színvonalú biztosítása, ezért a mi felelősségünk dönteni arról, hogy hol és hogyan tudjuk ezt megfelelő szinten nyújtani a soproniaknak. Az önkormányzat határoz arról is, hogy a vele szerződésben álló orvosok hol rendeljenek a jövőben.

Mi ezt a beruházást kedvez őnek ítéljük és annyi garanciát építünk a szerződésbe, hogy minimális kockázatot vállaljunk csupán- mondta Simon István.

– A város több okból is csak nyerhet: egyrészt nagyjából százmillióért értékesít egy telket. Ezen felépül Sopron egyik legnagyobb beruházása, egy mintegy félmilliárdos egészségügyi centrum. Emellett felszabadul a Lenkey és Táncsics utcai régi épület, ami több hasznosítási lehetőséget hordoz. Természetesnek tűnik, hogy az ellenzék és a gyógyszerészek vitatják a döntést. Előbbiek ellenkezését politikai, utóbbiakét pedig gazdasági érdekek vezérelhetik. A 99 évre szóló haszonélvezeti jogról pedig annyit: a nevében benne van, hogy ez idő alatt mi élvezzük az épület előnyeit – mondta Simon István.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Georg Bubits 2008. szeptember 03. 12:20
  „Mikor nyitják meg a soproni mély garászt.Nem lehet a Széchenyi téren megállni, parkolni.”
 • 56. jóbarát 2008. szeptember 02. 16:52
  „Kedves Józsi bácsi, köszönöm, egyetértünk.”
 • 55. Hárs József 2008. szeptember 02. 11:36
  „55. Hárs József
  49.-en válaszoló jóbaqrátnak : a 30. sz. hozzászólásomban azt írtam "nem lett harmadszorra is polgármester a rendszerváltó Szövetség Sopronért c. szervezet jelöltjeként". Elnézést, ha félreérthető voltam, de éppen azt hangsúlyozom, hogy nem lett a szervezet jelöltje! Ezt írom bővebben, hogy miért, a 47.-ben.”
 • 54. genus loci 2008. szeptember 02. 11:17
  „Emberek, soproni emberek, ebből a veszekedésekből csak a soproni meélhetési politikusok, városvezetők aratnak babérokat,
  telitik meg az amúgy is vastag pénztárcájukat.”
 • 53. /joco1 2008. szeptember 02. 06:23
  „""Bentham"Igazat irtál.Követhetö lenne .
  Joy80. lehet, hogy a elsölátásra rolam itt"irt" véleményed jogosnak tünik, de én "szélsögáz-fröccs" összes szöszenetéből vontam le azt amit itt irtam. És különben is mit irt itt "védenced" ?1 mondatott, mely szintén hiven tükrözi "érvelési" minöségét.De téníyleg igazad van nincs: értelme "tulreagálnom" a dolgokat. Megjegyzés: ha"szegény ember ember vagy"-ok akkor kijelentésed ellenére miért vitatkozol -érvelsz ellenen?Vagy Te sem vagy tisztába azokkal a szavakkal amit leirtál(szegényember)”
 • 52. Ne a politika vezesse a várost hanem az észérvek 2008. szeptember 01. 22:10
  „Kihasználható a város megosztottsága Fideszes és MSZP-s lakosra.Vannak itt becsületes és tiszességes jobb és baloldali elveket valló emberek is.Miért nem áll ki valaki és mondja:Megállj!!
  Tény ,hogy a jelenlegi városvezetés amit elherdált és elpocsékolt feleslegesen, azzal a lehetőségeinket sok évre visszavetette.És nem azért mert FIDESZESEK!!! Azért mert mohók és korruptak.Ha FIDESZES vagy és Soproni kiállts megálljt!”
 • 51. Jay80 2008. szeptember 01. 16:15
  „Amiket leírtál, egyet kell, hogy értsek veled és ez mind nagyon szomorú.”
 • 50. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 01. 15:56
  „Jay80!

  A mai politikai világban, balga, aki csillámporos álmokat kerget! Én sem teszem.
  Igen, vannak dolgok amiket jól csináltak, mármint Walter úrék, bizony hibáztak is, mint minden ember aki dolgozik!
  De a mostani városvezetés 2 éves "munkája" jószerével csak sárdobálásról és pereskedésről szól!

  A városért és csakis a városért kellene dolgozniuk!
  A soproniak többségétől bizalmat kaptak, ami azt jelenti az én olvasatomban, hogy a szó szoros értelmében SZOLGÁLJÁK a várost és annak polgárait, a legjobb? tudásuk szerint, karöltve a polgárokkal, amit itt nem látok!!! :-(((”
 • 49. jóbarát 2008. szeptember 01. 15:12
  „Tisztelt Józsi bácsi!
  Akkor polgármester jelölt volt Dr. Gimesi Szabolcs? Nem.
  Csupán ez az őszinte beismerés hiányzott az utolsó hozzászólásból.”
 • 48. Jay80 2008. szeptember 01. 14:21
  „joco1! sok értelem beléd se szorult, ha valakit le neonácizol! Elég gáz, hogy nem ismered a szó jelentését, de szegény ember vagy nem vitatkozom. Kedves Zsuzsanna, amíg én elismerem, hogy Fodorék nem jó vezetők addig te is nézz utána, hogy Walterék mit csináltak, nem írom, hogy csak rosszat, mert volt jó is, de azért a csillámporos álmokat ne kergessük már jó?!”
 • 47. Hárs József 2008. szeptember 01. 14:19
  „47. Hárs József
  Válaszom 40. Jóbarátnak: Kompenzációs listán megválasztották képviselőnek Gimesi Szabolcsot, de eredetileg a Szövetség Sopronért jelölhette volna polgármesternek, helyette azonban dr. Szekers Csabát, a Szövetség elnökét jelölték, mert éppen a Globex-ügy miatt nem láttak esélyt a megválasztására.”
 • 46. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 01. 11:51
  „fc soproni(39)!

  Kíváncsivá tettél!0 éve...hm?

  Berzsenyi, Sotex...?”
 • 45. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 01. 11:48
  „bal-fék(38)!

  Nem is tudtam, hogy átoperáltak engem:-DDD
  Még, hogy egyenlő lennék Biczi Lászlóval? kétlem!!!

  Én egy kérdést tettem fel, s arra vártam választ!”
 • 44. Bentham 2008. szeptember 01. 09:51
  „Olvasva a hozzászólásokat az a szomorú vélemény körvonalazódott bennem, hogy nagyon sokan belesétáltak a politikusok által kreált csapdába. Ez a csapda pedig a választópolgárok kognitiv komplexitását igyekszik a minimális szinten tartani. Hétköznapibban : az egyén ennek hatására hajlamos arra hogy mindent fehérben és feketében lásson, (az én pártom a jó a tied a rossz). Ebből a csapdából nehéz menekülni mivel az együtt jár az egyén számára az önértékelésének a csökkenésével. Ezt pedig kevesen vállaják. A politikusok többségének és az őket körülvevő holdudvarnak elemi érdeke e csapdahelyzet fenntartása mivel igy a közösség 50%-nak támogatásaára mindig számithat. Ezáltal nem épülnek be a politikába a morális gátak.
  Ez a sárdobálás a választópolgárok részéről a megoldáshoznem visz közelebb semilyen ügyben sem, ami utána marad az a "másik" oldal csalódottsága az ellentáborban, amely általában igy kezdődik: ugye megmondtam hogy ezek ilyenek.A szerencsés mindenkinek az lenne ha árnyaltabbá tudná tenni a képet a politikával kapcsolatban, valamint feladná kritikátlan beállitódását az általa preferált szervezettel, párttal, személlyel szemben (bár ez sok esetben fájdalmas). amig ez nem történik meg ,addig Magyarországon marad a balkáni politizálás, amiből csak a politikusok profitálnak vagy ahogy Max Weber nevezi őket a megélhetési politikusok.
  DE ebből csak egyvalaki profitál az pedig a politikus.”
 • 43. Ábránd 2008. szeptember 01. 09:43
  „Szeptemberben végre megnyíllik a mély garász Soproniak figyeljetek! A város polgármestere átváűgja egy év után a nemzeti színű szallagot.”
 • 42. /joco1 2008. szeptember 01. 09:39
  „Megj: elolvasva az itteni "reagálásokat" kiemelve és összehasonlitva a szélsöjobbosfröcsögöével(azzal az eggyel)) hát sok értelem és érv nem szorult neonáci fröcsögönkbe.Lehet valakinek érveivel nem egyettérteni, lehet kritizálni de ne már egyböl sületlenségeket irjunk.neonáci "fröcsögönk" tudod probáld már alátámasztani az "egysoros" szöszeneteidet”
 • 41. /joco1 2008. szeptember 01. 09:34
  „"szélsö-fröccsgáz"(38) egyenlö: érvelést nem ismerö ,minösitgető szélsöjobbos akárkivel-ide egy jelzö is kerülhetett volna, na de én szintén "elutasitom" a gyülöletkeltést és uszitást, ja meg a neonácik fröccs jellegö reagálásaikat is.”
 • 40. jóbarát 2008. szeptember 01. 08:32
  „Hárs úr a helytörténész?! Gimesi Szabolcs nem indult 2002-ben. Remélem nem téved gyakran Hárs úr, mert akkor aggodalmaim vannak írásait illetően!”
 • 39. fc soproni 2008. szeptember 01. 06:37
  „balfék!!
  Zsuzsa nem Biczi László. EZ 100%, mert ismerem Őt 40 éve.
  Tévedni emberi dolog mondta a sündisznó........... ismerered a régi viccet. További hasznos napot.”
 • 38. bal-fék 2008. szeptember 01. 06:23
  „Csaba Zsuzsanna = Biczi László”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanszercsomagot kapnak a kisdiákok

Sopron - A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában tartották meg a hivatalos városi… Tovább olvasom