Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Jogosítvány nélkül okozott halálos karambolt

Sírással küszködő hozzátartozók jelenlétében kezdődöttaz a büntetőper, amely egy ittasan és jogosítvány nélkül halálos balesetet okozó férfi ellen indult.

„Azon a napon, a halálos balesetet megelőzően Amanda autóvezetésen volt. Mondta is nekem, amióta vezet, tudja, mennyire kell vigyázni" – emlékezett a bíróságon barátja Amandára.

A 19 éves lány vétlenül lelte halálát utasként az Ágfalvi úti balesetben.

Dr. Gajdos Anikó bíró tegnap kezdte az ügy büntetőtárgyalását a Soproni Járásbíróságon. A nyomozati anyag közel ezer oldalt tesz ki. Dr. Czinege Helga vezetőügyész olvasta fel a vádiratot.

Szörnyű felelőtlenség bontakozott ki a hallgatóság előtt. A vádlott – aki bilincsben érkezett a tárgyalásra a sopronkőhidai fegyintézetből – két vendéglátóhelyen is italozott a karambol előtt. Fröccsöt, pezsgőt, sört is fogyasztott. Ilyen állapotban szerezte meg tisztázatlan körülmények között ismerőse autójának indítókulcsát.

A vádat dr. Czinege Helga vezetőügyész képviselte a büntetőügyben. Fotó: G. M.
A vádat dr. Czinege Helga vezetőügyész képviselte a büntetőügyben. Fotó: G. M.


A Pozsonyi útról Bánfalvára autózott, át az egész városon. Ráadásul soha nem is volt jogosítványa, még ha – mint azt állította – tudott is autót vezetni. Ittassága folytán az Ágfalvi úton „elbólintott", a kocsi átment a szemközti sávba, és frontálisan ütközött egy szabályosan haladó autóval. A vétkes sofőr kiugrott a volán mögül, elszaladt, de a rendőrök hamar elkapták. A másik kocsiban hárman ültek.

Amanda az anyósülésen olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. Barátja vezette az autót, ő még ki tudott szabadulni a roncsból.

A lányt és harmadik utasukat viszont csak a műszaki mentés során emelték ki a tűzoltók a feldarabolt autóból. Az ügyész ittas állapotban halált okozó baleset okozásával és segítségadás elmulasztásával vádolja az okozó férfit.

A 39 éves vádlott – aki kőművesként dolgozott – felelősnek mondta magát a bíróságon.

A tanúként megidézett utas – aki Amanda mögött ült – bírói kérdésre részletezte sérüléseit. Kiderült, az állkapcsa és a szája a többszörös arccsonttörések miatt gyógyulás után sem érzékel semmit, így felvetődött a maradandó testi fogyatékosság kérdése. Emiatt a bíró orvos szakértői vizsgálatot rendelt el esetében. A büntetőper csak ezt követően folytatódhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli közgyűlés Sopronban: kezesség a hitelre

Összekötik a háziorvosi informatikai rendszerét a kórházival. Ezáltal javulhat a betegellátás… Tovább olvasom