Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Jogerős ítélet: ki kell fizetni a túlórapénzt

Sopron, Szombathely - Vas Megyei Bíróság jogerős ítélete szerint ki kell fizetni a szombathelyi tűzoltóknak a 2004-től felhalmozódott, 48 órán felüli túlmunkadíját. A határozat a megyénkben zajló perekre is hatással lehet.
• A megyei tűzoltók is perre mennének
Az országban elsőként Szombathelyen született jogerős határozat az úgynevezett tűzoltóperben. Mint arról korábban beszámoltunk, a tűzoltók szeretnék elérni, hogy a 2004. május elseje és 2007. december 31-e közötti heti negyvennyolc óra feletti túlmunkáért is járjon bér. Az uniós irányelv alapján a tűzoltók tavaly fordultak munkaügyi bírósághoz. Az ügyvédi csapatot a soproni Szekeres Csaba vezeti. A Vas Megyei Bíróság tegnapi döntése értelmében a megyeszékhely 63 tűzoltójának mintegy 100 millió forintot kell kifizetnie a szombathelyi parancsnokságnak. A határozat jogerős.

– A közelmúltban megszületett a Legfelsőbb Bíróság álláspontja, amely megerősítette: van jogalapja a beadványunknak – mondta el a tegnapi ítélet meghozatala után Szekeres Csaba. – A Győr-Moson-Sopron megyei perek esetében szüneteltetést kértünk. De most már folytatódhatnak a tárgyalások.

Szekeres Csaba hozzátette, számításaink szerint országos szinten mintegy tízmilliárd forint jár a tűzoltóknak. Amennyiben az Önkormányzati Minisztériummal peren kívül megegyezhetnének, akkor az egymilliárd forint kamat és perköltség megtakarítást jelentene az államnak. Ez ügyben már megkeresték a minisztériumot.

Gyenge Koppány, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének megyei elnöke szerint a szombathelyi döntés felgyorsíthatja a más munkaügyi bíróságon lévő ügyeket.

– Elismerték a számítási módszerünket, valamint azt is, jól határoztuk meg, hogy az egyes tűzoltóknak mekkora pénz jár – fogalmazott Gyenge Koppány, aki a soproni tűzoltóság tűzvizsgálója. – A tűzoltók beosztástól és munkaidőtől függően – kamatok nélkül – másfél-két millió forint járandóságra számíthatnak. Egy vonulós tűzoltó jelenleg havonta 90 ezer forint bért visz haza, ezért nem ritka, hogy másod-, harmadállást is vállalnak. Így mindenkinek jól jön az elmaradt juttatás.

A hatályos törvény szerint jelenleg a tűzoltók heti munkaideje 48 óra. A szakszervezet a most zajló perek mellett azt is szeretné elérni, ha a rendes munkaidő 40 órára csökkenne.

4000 per

Országszerte 4000 szakszervezeti tag pere zajlik. A nem jogerős döntések többsége a tűzoltóknak adott igazat, de született már elutasító határozat is. A törvény szerint a túlmunkaidő esetében 3 évre visszamenőleg érvényesíthető az igény.


Olvasóink írták

 • 19. Egy kórházi 2008. szeptember 23. 21:58
  „Havi 240 órával és BRUTTÓ 409 Ftos órabérrel "tengetem" életem és nem megyek 25 év után nyugdíba!! Ja és emberi életek vannak a kezeink közt.”
 • 18. FREDDY/S 2008. szeptember 23. 19:18
  „Van aki napi 8 órát dolgozik és kevesebbet kap, mint a készenlétis, és nem mehet 25 éves munkaviszony után kiemelt nyugdíjba, nemde...”
 • 17. Egy kórházi 2008. szeptember 21. 18:55
  „16. miracle!
  Értek én mindent, de azt sem felejtsd el, hogy egy otthon töltött készenlét és egy bentalvós készenlét díjazása ugyan az!!”
 • 16. miracle 2008. szeptember 21. 17:09
  „egy kórházi
  Ne keverjük össze azt, hogy konkrétan mennyi az órabére a tűzoltóknak (igen kevés), azzal, hogy vannak munkajogi szabályok, amik mindenkire vonatkoznak (készenlét mibenléte). Utóbbit nem lehet überelni azzal a felkiáltássál, hogy dehát úgy még kevesebb. Ilyen formán elég sok munkakört meg lehet könnyezni (éjjeli őr, T-Com-s hibaelhárító, ÉDÁSZ-os villanyszerelő) valószínűleg ők se keresnek sokat, mégis van készenlétük.”
 • 15. FREDDY/S 2008. szeptember 21. 07:02
  „gojdi !
  Nem hiszem, hogy azt a munkát annyiért vállalnának, és naponta ők is szívesen ingázhatnának saját költségen, nemde...”
 • 14. Egy kórházi 2008. szeptember 21. 00:18
  „13. miracle!
  Ha úgy is van, hogy az 1/3 részét a munkában töltött időmnek pihenéssel töltöm mert mondjuk nincs semmi azt miért kell sajnálni? Azt bezzeg senki nem sajnálja amikor mondjuk 1 - 1 nap 14 műtét végigáll valaki egymás után vagy a 12 órájából 8 órát tüzet olt vagy életet ment. Hiába készenlét, akkor sem nitthon vagyunk a családunkkal, hiába fekszem a munkahelyen ha emiatt a házasságom rámehet. Mellesleg a heti 48 óránál sokszor többet dolgozunk és nem pinenéssel töltjük az időnket! Tavaly szeptemberben bruttó 409 Ft-os órabérem volt ami ez évben is csak pár Ftal lett magasabb. Óránként bruttó 409 Ftért mentünk emberi életeket és oltanak tüzet a tűzoltók. Készenlét ide készenlét oda ez apénz akárhonnan is nézzük kevés! Lehet irigyelni azt, hogy ha úgy hozza a sors, hogy a 12 vagy 24 órában nem csinálunk semmit vagy éppen csak egy keveset. Látom te ebből a kevésből is vennél el holott az ügyeleti díjak változása miatt így is havi kb. 20 ezerrel kevesebbet viszünk haza.”
 • 13. miracle 2008. szeptember 20. 16:48
  „egy kórházi
  Tudsz olvasni?
  "akkor készenléti jellegű a munkakör, ha a munkaidő egyharmadát a dolgozó pihenéssel töltheti"
  Pihenéssel. Nem előkészületekkel, takarítással, számítógépkezeléssel, hanem pihenéssel. Nem esküszöm meg rá, hogy ez nincs így egy-egy csendes szolgálatban.”
 • 12. Egy kórházi 2008. szeptember 20. 14:16
  „11. miracle!
  Ha te készenlétet akarsz a neméppen melóval töltött időre akkor még ennyi fizetést sem kapnának a tűzoltók és az eü dolgozók! Szerinted hányan maradnának a pályán ha így is sokan elmennek már akár külföldre akár más egyéb munkahelyre? Szerinted csak a bevetés a munka? Az nem, hogy utánna esetleg a retkes autót takarítják vagy éppen a te és a mindannyiunk érdekében gyakorlatoznak a laktanyában hogy minél profibban eltudják látni a feladatuka!? Vagy... az orvos, műtősnő, műtőssegéd, betegszállító csak akkor dolgozik ha éppen az ambaulancián vagy a műtőben van? Az nem munka amikor a műszereket kell leszámolni, sterilizálóba vinni, beteget eltolni valahova. Pl. te egy orvosnak hoygan számolnád ki a 24 órás munkáját? Lehet, hogy 5 órát folyamatosan az ambulancián ül és ellátja a betegeket aztán ha szerencséje van akkor fél órát az ügyeleti szobájában ül. Akkor irja fel azt a fél órát és kapjon érte óránként 100 Ftot csak mert éppen pihent?”
 • 11. miracle 2008. szeptember 20. 12:31
  „Egy kórházi:
  A készenlét tehát nem (feltétlenül) otthon eltöltött időt jelent!
  "A parlament 2007. júliusában módosította a Munka Törvénykönyvét, de egyes szabályai csak 2008. első napjával hatályosak. Ekkortól kerül meghatározásra a készenléti jellegű munkakör fogalma, amely két - vagylagos - feltételt tartalmaz. Vagy akkor készenléti jellegű a munkakör, ha a munkaidő egyharmadát a dolgozó pihenéssel töltheti, vagy akkor, ha az igénybevétele - az általánoshoz képest - lényegesen alacsonyabb."
  "A készenléti jellegű munkakörben dolgozónak a napi munkaideje a 24 órát is elérheti, de heti munkaideje a 72 órát nem haladhatja meg. Ez jóval magasabb az általános munkaidő-követelménynél, amely a napi munkaidőt 12, míg a hetit 48 órában maximálja."
  Az egyetlen problémaforrás, hogy míg vannak munkakörök, ahol ez előre, általánosan kimutatható és garantálható (pl éjjeliőr), addig a tűzoltóknál ez szolgálatról szolgálatra változhat, vagyis követni kellene. Hogy a tűzoltó hány órát van bevetésen a szolgálatából én meg nem mondod, de mint láthatod nem olyan egyértelmű ez az egész. Talán nem véletlenül lett ebből bírósági ügy.”
 • 10. Egy kórházi 2008. szeptember 20. 12:21
  „4. miracle!
  A készenlét nálam az otthon eltöltött időt jelenti és ha van valami esemény akkor bemegyek a munkahelyre és felveszem a munkát! A tűzoltónak ott kell lenni és ha menni kell akkor 3 perc alatt "harcra" kész és megy és segít. Tüzet olt, életet ment! Havi 90 ezer Ftokért kockáztatja az életét minden tőzoltó nap mint nap. Ha ég a házad akkor érted is kockáztatja. Az eü-ben dolgozók meg havi 90 ezer Ftért van bent a munkahelyen sokszor 24 órát ha te bejössz a gyomorvérzéseddel éjjel 3-kor vagy elüt az autó és ki kell venni a léped vagy éppen meg kell fúrni a koponyád vagy éppen infarktussal bevisznek a kórházba esetleg éppen újraélesztenek akkor mennek és segítenek neked és mindenkinek aki odakerül! Sok esetben még a betegek száján annyi sem esik ki, hogy köszönöm! Helyette sik esetben elégedetlenség és letolás jön a betegtől. Letolás jön a betegtől mert ő Ausztriában dolgozik és este 11 órakor ér csak rá és a háta közepén levő anyajegyet nem szedi le az orvos.”
 • 9. Egy kórházi 2008. szeptember 20. 12:13
  „7. Horváth Péter!
  Anno a soprini kórházban csak 10 orvos perelt és 10 milliót nyertek. Jelen pillanatban a soproni kórházat a dolgozók közel 70 millió Ftra perelik plusz az elmaradt pénz késedelmi kamata! Ja és akkor ez még nem minden mivel nem perel mindenki. Perelhetne a takarítók, betegszállók, ambulancián dolgozók és mindenki más is aki ugyan nem ügyel de pl: nem kap veszélyességi pótlékot! Aki eü-ben dolgozik azoknak jár a veszélyességi pótlék csak mindenkinek más más összegben! Ez a közel 70 millió Ft plusz a kamatok amiért perelünk ez csak csepp a tengerben! No, de ha másként nem fizetnek akkor ehhez az eszközhöz kell folyamodnunk! Emlékszem, hogy 2006-ban amikor az a 10 orvos az országban elsőként nyerte meg a pert a kórházunkkal szemben akkor a prof. Dr Baranyai Tibor azt nyilatkozta a tv-nek, újságnak és a rádiónak, hogy az orvosok megkapták a JOGOS követelésüket! Kérdem én, hogy akkor most miért nem tudnak fizetni holott jogerős ítélet van és nem ez az első iylen megnyert per már az országban! A tűzoltóknak gratulálok, megérdemelték a pénzt amiért megdolgoztak! Mellesleg megjegyzem, hogy a most szeptemberben kapott fizetésem kb.20 ezer Ftal volt kevesebb mint a tavaly augusztusi. Ennyit jelent az ügyeleti díj változás, hogy nem 110 - 120 - 130%-on fizetnek hanem csak 70 - 80 - 90%-on! Havi 20 ezer Ft mínusz és éljek meg!! Alig 90 ezret hozok haza és vígan 200 óra felett dolgozunk!”
 • 8. gojdi 2008. szeptember 20. 09:19
  „Freddynek üzenik a tűzoltók csak egy órát dolozzanak nálad!!!”
 • 7. Horváth Péter 2008. szeptember 19. 19:43
  „Gratulálok a tűzoltóknak akik megnyerték az elmaradt túlórapénz miatti pert! Megérdemlik! Megnyerték az Erzsébet kórházban az orvosok is az elmaradt ügyeleti pótlékokról szóló pert!Mindannyian értünk dolgoznak, életeket mentenek! Megérdemelnék,és járna a nővéreknek az elmaradt ügyeleti pótlék is ,de valahogy róluk az egészségügy napszámosairól valahogy itt sopronban megfeledkeztek.”
 • 6. scarbantia71 2008. szeptember 19. 18:12
  „Fizessék ki a túlórát a tűzoltóknak,hiszen ha baj van ők oda mennek ahonnan mindenki menekül!
  Örüljünk,ha nincs sok dolguk!”
 • 5. FREDDY/S 2008. szeptember 19. 17:10
  „Van aki munkával keresi kenyerét, van aki meg túlórával, nemde...”
 • 4. miracle 2008. szeptember 19. 16:49
  „Az rendben van, hogy úgy általában a túlórát ki kell fizetni, egyetértek. Az viszont megint megérne egy misét ha éppen egész szolgálatban nincs "esemény", akkor az miért munkaidő, miért nem készenlét. Mi a készenlét, ha nem ez ?”
 • 3. Hitelen 2008. szeptember 19. 12:36
  „Senkitől nem lehet elvárni, hogy ingyen dolgozzon. Ami jár az jár és ha jár fizzesék ki.”
 • 2. nem értem 2008. szeptember 19. 12:30
  „Miért nem fizették ki 2004 óta a túlórát? Nem értem.”
 • 1. rap 2008. szeptember 19. 07:51
  „"... dolgozz hét napból hetet,de viszi a túlórakeret! 230 az óra,de a fele elmegy az adóra..na büszkék vagyunk az 500 lóra??? Láttál te már olyan luxus autógyárat ahova Ignis- sel járnak? " ( a nagy multi rap)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezik a neten a Simonyi-képeslapokat

Egyházasfalu - A Simonyi család huszonöt, Charles Simonyi űrturista által aláírt képeslapot ajánlott… Tovább olvasom