Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Jó termésre van kilátás a borvidéken

A szőlész-borász hagyományoknak megfelelően Vince-napi szőlőszemlét tartottak-tartanak a soproni történelmi borvidéken.
„ Locsogós Vince, teli a pince" – tartja az évszázados népi megfigyelés, ám Vince-napon szokták szemrevételezni a szőlősgazdák a vesszők és a rügyek állapotát is.

– Idén hosszúra nyúlt a tél, de a helyenkénti mínusz 17–19 fok abszolút mélynyugalmi állapotban érte a szőlőt – tudtuk meg Molnár Tibortól, a Soproni Hegyközség Tanácsa elnökétől. – Az előzetes bejárások és a minapi rügyhajtatások alapján kijelenthetjük, a téli fagyok nem tettek kárt a szőlőkben. A Soproni borvidék mintegy 1500 hektárjából napjainkban közel 1200 hektáron folytatnak aktív szőlőművelést.

A szőlőművelés mintegy ezerkétszáz soproni és környékbeli családot, vállalkozást érint.

– Az elmúlt évek alacsony felvásárlási árai miatt azt hittük, nagyobb mértékű lesz az ültetvények felszámolása, ennek ellenére az uniós támogatás melletti kivágásra mindössze 34 gazda adta be kérelmét, alig több mint 23 hektár szőlőre – folytatta Molnár Tibor. – Az unió azért ösztönzi a szőlőültetvények felszámolását, hogy ezzel is enyhítsen a borpiac telítettségén. Viszont amíg nem zajlik le a hatósági szemle, addig az érintettek ne nyúljanak baltával a tőkékhez; sőt, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) állásfoglalása szerint kockázatos az ellenőrzésre várva nem megkezdeni a szőlő művelését. Ugyanis az elhanyagolt területek után nem jár pénz. A majdani uniós támogatás mértéke az elmúlt ötéves termésátlag függvényében hektáronként akár 300 ezertől kétmillió forintig is terjedhet.

– A szőlőkivágás engedélyezése ezen a héten már megkezdődött – tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke. Ugyanakkor helyszíni ellenőrzésekre is sor kerül, s csak ezt követően adható ki a termelők részére a tényleges jóváhagyás. Mivel a szemle az ültetvények gondozottságára is kiterjed, minden érintett számára ajánlatos a kivágásig történő szőlőművelés. Az uniós támogatással járó megszüntetés mellett az MVH párhuzamosan intézi a szőlők „egyszerű" felszámolásának engedélyezését is. Ez utóbbiaknál nem jár támogatás, ugyanakkor megmarad az újratelepítési jog. Tapasztaljuk, hogy e két jogcímet sajnos sok szőlősgazda összekeveri.

A borvidék legnagyobb szőlőművelő cége 80 hektáron tevékenykedik. Magyar Dezső és Csercsics György, a borászati vállalkozás ügyvezetői elmondták, azok közé tartoznak, akik a fejlesztés mellett voksolnak. Ezért tavaly 3,5 hektáron telepítettek szőlőt, idén 4,5 hektáron fognak, hektáronkénti közel négymillió forintos költséggel. Ugyanakkor 2006-ra a kedvezőtlenebb adottságú területekre vonatkozóan 5,4 hektárra adtak be – uniós támogatású – szőlőkivágási engedélykérelmet. Úgy tapasztalják, a minőségi bor még a túltermeléssel küszködő európai piacon is eladható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítástechnikai tanfolyam nyugdíjasoknak

Több mint száz nyugdíjas jelentkezett a Sopronban meghirdetett ingyenes számítástechnikai… Tovább olvasom