Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Jó termésre számítanak a gazdák a borvidéken

Sopron - Könnyezik a szőlő a soproni és városkörnyéki ültetvényeken. A metszéssel és a tőkötözéssel gyakorlatilag végeztek a gazdák. A vesszőkötözés ad most napi munkát, s ahol megrongálódott, ott a támrendszer megerősítése.
A szakemberek szerint a szőlő szépen áttelelt, s ha nem jön közbe semmi, idén is szép termésre számítanak a Soproni borvidéken, bár sokakat aggaszt a korán jött meleg. A szőlőskerteket járva látszik, hogy könnyezik a szőlő, s ha tartós hideg (mínusz 10 fok körül) lesz, akkor tavaszi fagykárral számolhatnak a gazdák. Ami még gondot okozhat, hogy kevés csapadék esett. Az elmúlt két hónapban mindössze 40 milliméter, az is több mint húsz alkalommal. Az ültetvények szépek a tél végi (kora tavaszi) napsütésben, a metszéssel már mindenhol végeztek, napjainkban szorgos kezek kötözik a vesszőket, s ahol szükséges, kijavítják a támrendszert. Miközben akad munka bőven a földeken, addig a pincékben érik az elmúlt évi termés.

– Tavaly az átlagosnál nagyobb volt a mennyiség, ez azonban szerencsére nem ment a minőség rovására – mondta Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke. – A fehérborok már készek, a vörösek pedig a hordókban pihennek. Minőségük – átlagosan – a jó és a kiváló között ingadozik.

A Weninger Pincészet balfi szőlőskertjeiben a syrah-t kötözi – akkumulátoros kis kézi eszközzel – Schej Judit, Füleki Anna és Szabó Gábor. Fotó: Magasi Dávid

Iváncsics Zoltán birtokán is befejeződött már a metszés és a tőkötözés.
– A szőlő mostani állapotából arra következtethetünk, hogy idén is jó termés lesz, bár a mezőgazdaságban semmit sem szabad előre kijelenteni – sommázta véleményét az országszerte ismert termelő. – Vörösboraink kóstolgatása alapján nyugodtan kijelenthetem, mire 2009-ben palackba kerülnek, kiváló minőségűek lesznek, éppúgy, mint az elmúlt években.

A balfi Weninger-birtokon is befejezték a metszést, már „csak" a kötözés van hátra az aktuális munkák közül. A pincészet nemcsak különleges borairól, biogazdálkodásáról is híres. A vegyszermentes gazdálkodást idén is folytatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lát-leletet a perekről minden postaládába

Sopron - „Lál-lelet című kiadványunkkal a soproni közvéleményt tájékoztatjuk az előző… Tovább olvasom