Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Jó példa a közös útépítés a határon át

Ágfalva–Somfalva - Uniós pályázaton közösen nyert „határon átnyúló" útépítésre 570 ezer eurót (mintegy 140 millió forintot) Ágfalva és Somfalva (Schattendorf). Kerékpárút-építésre is sikerrel pályázott az önkormányzat.
Jóllehet nyugati határvidékünkön sok helyen behajtani tilos táblát raktak ki az osztrákok, lehetetlenné téve ezzel a szabad átjutást a kisebb utakon, a két ország szomszédos településeinek együttműködésére is akad példa. Most Ágfalva és Somfalva nyert közösen uniós forrást útépítésre.

– Ágfalva és Somfalva között olyan vegyes használatú út születik, amelyen a 3,5 tonnánál könnyebb járművek is részt vehetnek a forgalomban – tudtuk meg Gaál Istvántól, Ágfalva első emberétől. – A 2,2 kilométeres szakasz Ágfalváról, a Lépesfalvi és a Somfalvi út találkozásától indul, s a somfalvi katolikus templom előtti téren ér véget.

Az építkezés nyolcvan százaléka magyar területet érint. A finanszírozás is ehhez igazodik: a költségek kilencven százalékát az uniós pénz fedezi, öt százalékot a magyar állam, további öt százalékot a falu áll.

Előfordul a lezárás, de 140 millió forintos együttes beruházás is.
Előfordul a lezárás, de 140 millió forintos együttes beruházás is.

Az osztrák részen hatvan százalékot a burgenlandi tartomány, negyven százalékot Somfalva biztosít. Az előkészületeket követően reményeink szerint a kivitelezés jövő tavasszal elkezdődhet.

A polgármester hozzátette: sikeres pályázat nyomán tervezik a Fő utca kiszélesítését is, hogy kétoldalt 1,1 méter széles belterületi kerékpárúton lehessen közlekedni. A katolikus templomtól a fogadóig terjedő, kétszer 750 méteres szakasz munkálatai – a teljes útfelújítással együtt – elérik a 70 millió forintot. Ágfalva ebből 45 millió forintot vállalt magára, beleértve az önrészt is. A közbeszerzési eljárást két héten belül elindítják. Legjobb esetben jövő márciusban a kivitelezéshez foghatnak a szakemberek.

A 2,2 kilométeres szakasz Ágfalváról, a Lépesfalvi és a Somfalvi út találkozásától indul, s a somfalvi katolikus templom előtti téren ér véget. 

Olvasóink írták

 • 3. GeryM41 2008. október 06. 18:41
  „Arról nem szól a cikk, hogy a Sopron-Ágfalva közötti félbehagyott kerékpárútat folytatják-e Ágfalva Fő utcájáig?!
  Az osztrák oldalon mien utat akarnak építeni amugy, mert azon az oldalon már rég megvan az asztfalt és semmi gond nincs vele, hogy újra kéne csinálni, a képen is jól látszódik...”
 • 2. Na végre! 2008. október 06. 11:41
  „A megvalósítás üdözölendő cslekedet lesz!”
 • 1. dawinD 2008. október 05. 12:36
  „Végre :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt osztrák nőt keres a rendőrség

Sopron - Eltűnt osztrák nőt keres a soproni rendőrség. Monika Feiermann 68 éves osztrák… Tovább olvasom