Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Jó bor a soproni kékfrankos

Jó bornak említette a soproni kékfrankost Hugh Johnson, A bor világatlasza, illetve A bor története című, magyarul is megjelent kötetek világhírű írója kismartoni bemutatóján.

Hugh Johnson neve sok borszerető ember előtt ismert szerte a nagyvilágban. A nedűk iránti vonzalma miatt beutazta a földkerekséget, s a napokban Kismartonban, az Esterházy-kastélyban tartott bemutatót.


– Mikor került először kapcsolatba a borral? – kérdeztük az angol szakembert.

– Legelőször kisfiúként kóstoltam meg a bort, amit az édesapám ivott – emlékezett Hugh Johnson. – Egy francia vörösbor volt, emlékszem az ízére is. Nem tudom, miért, de ez meghatározó élmény maradt számomra. De hangsúlyozom, mint az élet megannyi más területén, a bornál is a mértékletesség a legfontosabb. Ezt jól a fejembe verték.


– Ön Cambridge-ben végzett, angol irodalmat tanult. Hogyan lett a világ borszakértője?

– Az egyetemen szívesen kóstolgattuk a borokat, s a róluk alkotott véleményeink szinte kis esszékké magasztosultak. Nagyon beleéltük magunkat a feladatba, s örömünkre sokféle nedűt megízleltünk. S amikor életpályám során íróvá váltam, az a cél vezetett, hogy nyújtsak valami ˝kézzelfoghatót˝ az embereknek. Egy – hangsúlyozom, egy – pohár bort, s már csak az a kérdés vetődött fel, milyen is az a bor. Elkezdtem járni a világot, megismerni a földkerekség borvidékeit, és egy csodálatos világ tárult ki előttem.

A világ leghíresebb borkritikusának tartott Hugh Johnson Kismartonban tartott bemutatót. Fotó: G. M.
A világ leghíresebb borkritikusának tartott Hugh Johnson Kismartonban tartott bemutatót. Fotó: G. M.


– A bor világatlaszát 1971-ben, A bor története című kötetét 1989- ben írta. Az eltelt idő során lenne mit hozzáírni a könyvekhez?

– Igen, egy napon folytatni fogom e terület leírását. Annál is inkább, mivel ötven éve kóstolgatom a bort, s meg kell hagyni, a szüretelés, a tárolás és más szakmai fortély modern technológiája kifejlődésének köszönhetően egyre jobb a borok minősége. Ugyanúgy, mint tegyük fel, az autóiparban: egy mai kocsi jobb, mint az ötven évvel ezelőtti. Másrészt a fejlődés a borivás kultúrájában is nyomon követhető. Az emberek manapság másképp viszonyulnak a borokhoz, mint régen. Egyre többen ma már az ízek, illatok felfedezésének öröme miatt fogyasztják a bort – s nem azért, hogy ˝készen˝ legyenek tőle. S hogy hol találni meg a világon a legjobb bort? A bor nagyon személyes dolog. Mindenkinek más és más ízlik. Mint a szépségnél. Minden újabb és újabb bor, amivel találkozom, önmagában élmény.


– Mi a véleménye a magyar borokról? Ismeri-e a soproni kékfrankost?

– Rendkívül nagy hagyományokkal rendelkező országként természetes, hogy kiváló borok születnek a Kárpát-medencében. Kiemelendő Tokaj, húsz éve ott találkoztam először a magyar borokkal. Ennek hatására a borvidéken magam is vettem egy házat. Bár még nem jártam Sopronban, ittam már helyi kékfrankost. A jó vörösborokhoz sorolom.


– Mi a véleménye arról, hogy önt tartják a világ leghíresebb borkritikusának?

– Ennek két oka van. Az egyik, hogy amit írok, azt az emberek elfogadják, igaznak tartják. Másrészt mert már ötven éve ezzel foglalkozom...

Olvasóink írták

  • 2. Lézerman 2009. november 08. 20:52
    „Ha ilyen jól minősitette a Soproni Kékfrankost,akkor a fénykép kedvéért kezébe adhattak volna egy pohár vöröset:))))))))))Nagyon jó a cikk cime,de amikor megláttam,hogy fehér bor van a poharában akkor kicsit furcsának tünt......”
  • 1. szilver 2009. október 30. 19:45
    „Csak mértékletesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni temetők: hosszabb nyitva tartás

Sopron - Hétvégén nagy forgalom várható a temetőkben. A sírkertek személyzete segíti a hozzátartozók… Tovább olvasom