Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Jeltolmácsok a körzeti stúdióban

Október elejétől az MTV soproni körzeti stúdiójában is jeltolmács közvetíti azoknak a híreket, akik a beszédet nem hallják meg. Az új kezdeményezést az esélyegyenlőségi miniszter is támogatja.
A közszolgálati feladatokat ellátó Magyar Televízió már több adásában is bevezette a jeltolmácsolást. Időjárás-jelentést és a parlamenti közvetítéseket is láthattuk ebben a formában. Október elejétől viszont valamennyi vidéki stúdióra kiterjesztik ezt a szolgáltatást, amit Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter személyesen is támogat. A soproni körzeti stúdióban legalább négy–öt jeltolmács felvételét tervezik erre a feladatra, de ami legalább ilyen lényeges, nagyteljesítményű számítógéppel vágják majd be a „hírjelölőt" a képernyőbe.

A déli híradóban

– Elsőként a déli híradóban – 12 óra 17 perctől – vezetjük be a jeltolmácsolást – mondta Koczka Tibor stúdióvezető. – Kerestünk már jeltolmácsokat a Máltai Szeretetszolgálat segítségével, alkalmasságukról azonban szakmai bizottság dönt. Október másodikán a terveinkről részletesebben is beszámolunk majd, azon az tájékoztatón, amelyen részt vesz Lévai Katalin is.

A soproni hallássérültek örömmel fogadták a hírt, nagyon várják az új szolgáltatás beindulását, ami számukra elérhetőbbé teszi a világot. – A körzeti televízió adáskörzetében több ezer embert érint ez az új, valóban esélyteremtő hírműsor – mondta Fazekas Ferencné, a hallássérült tanulókat oktató Tóth Antal Általános Iskola igazgatója. – Bátran mondhatjuk, a sorstársak ügyét kiemelten kezelik ezúttal, eddig nehezen elérhető információkhoz juthatnak hozzá. Képzett kollégáink, akik nálunk tanítanak, szívesen vállalják ezeket a többletfeladatokat. A munkában azonban csak azok vehetnek részt, akik jelvizsgával rendelkeznek, amit az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolai karon szereztek meg. Sopronban négy–öt ilyen jeltolmács működik. Számukra a rendőrségi, bírósági hivatalos eljárások során is engedélyezett a kommunikációnak ez a formája.

Általános jelnyelven

Az új hírműsorok beindításának persze vitatói is akadnak. Többen attól tartanak, hogy a jeltolmácsolásban is létező „nyelvjárásokat" nem mindenki érti majd meg. Fazekas Ferencné megnyugtatott bennünket: – Az általános jelnyelvet mindenki megérti, szép példa erre egy Németországból jött siketnéma férfi, aki öt perc után már beszélgetni tudott soproni sorstársaival. Az új, a folytonos technikai haladásnak és társadalmi változásoknak köszönhető szavak jelszótárba kerüléséről pedig a pécsi egyetem nyelvészeti tanszéke gondoskodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarul tanuló burgenlandiak

Amint közeleg Magyarország uniós csatlakozása, úgy kezd egyre több felnőtt magyarul tanulni a… Tovább olvasom