Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Jelöletlen áru nem juthat a piacra

Az unióban azonosítóval látják el a közforgalomba kerülő tojásokat. Amennyiben a hazai tojástermelők meg akarnak felelni az uniós normáknak, 2,5–3 milliós beruházásokra van szükség. Mindez felboríthatja a soproni tojáspiacot is.
Fotóillusztráció: Uniós csatlakozásunk valószínűleg átrendezi a piacok tojáskínálatát is. Mindez a fogyasztók érdekében történik.
A soproni vásárcsarnokban a tojásárusok egybehangzóan mondják: nem sokat tudnak arról, mi lesz tojásaikkal hazánk uniós csatlakozása után. A vonzáskörzet településeiről érkező őstermelők – kistermelők – szerint a piacon a tojáskereskedelem teljesen felborulhat, ha mint hírlik, uniós csatlakozásunk után valamennyi tojást pecsételni kell.

Két lehetőség

Dr. Horváth Csaba soproni kerületi főállatorvostól megtudtuk, szeptemberben a tojásfarmok megkapják azokat az azonosító számokat, melyekkel lehetővé válik az eredetvizsgálat, a tojáspecsételés azonban csak uniós csatlakozásunk után válik kötelezővé. Jelöletlen háztáji tojás egyáltalán nem kerülhet piacra.

A termelőknek két választásuk van: vagy abbahagyják a tojással való foglalkozást, vagy kénytelenek lesznek beszerezni az összességében 2,5–3 millió forintba kerülő gépeket.
– Odahaza, Nagycenken harminc tyúkot nevelek, húsz éve piacozom – mondja Ragats Imréné.

– Odahaza, Nagycenken harminc tyúkot nevelek, húsz éve piacozom – mondja Ragats Imréné. – Most sem olcsó a tojás-előállítás, két hete vettem egy mázsa búzát 3200 forintért. A kukorica sem olcsó, pedig a tyúkoknak csak ezt adok. Nem sok hasznom van a tojásokon, de eladni még mindig jobb, mint kidobni...

A kétszáz tyúkkal rendelkező, Beled mellől érkezett tojásárus hetente egyszer, alkalmanként 1000–1200 tojást hoz a piacra. – Egy évtizede járok Sopronba, de az utóbbi években teljesen kiszámíthatatlanná vált a forgalom – említi. – Van úgy, hogy 11-kor már haza is indulhatok, máskor meg pakolhatom vissza a tojásokat.

Drága berendezések

Nagyságrenddel nagyobb tojásfarmjuk van Újkéren Bencsik Ferencéknek. – Háromezer tyúkot tartunk, hetente mintegy hatezer tojást értékesítünk Szombathelytől Sopronig – mondja a termelő. – A tojásfronton a legnagyobb probléma, hogy ugyanúgy két-három forint az elérhető nyereség, mint három évvel ezelőtt. Ez csak a szinten tartáshoz elég, az előrelépéshez nemigen. Árat emelni meg a konkurencia miatt nem lehet. De most már nem akarjuk fölszámolni a gazdaságot, a tíz év alatt sikerült kiépítenünk az értékesítési hálózatunkat. Közforgalomba hozni tojásokat uniós csatlakozásunk után csak tojáscsomagolási működési engedéllyel rendelkezőknek szabad.

Kézzel már nem lehet heti több ezer tojást uniós normáknak megfelelően osztályozni, csomagolni, pecsételni, így viszont meg kell vásárolnunk a gépeket, amelyek 2,5–3 millió forintos összköltsége érzékenyen érinti a családi kasszát. Ha nem jutunk állami támogatáshoz vagy pályázati pénzekhez, valószínűleg hitelfelvételre lesz szükség.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életet mentett a szeretet

Kis híján belehalt terhességébe egy huszonhét éves soproni fiatalasszony. Egy hónapig feküdt… Tovább olvasom