Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Jelentős beruházás kezdődik Sopronban: megújul a Várkerület - fotók

A soproni önkormányzat 725 millió forintot nyert a Várkerület felújításának I. ütemére. Az Ógabona tér kétirányú lesz.

A soproni városházán szerdán írta alá Fodor Tamás  polgármester és Breznovits Istán, az Nemzeti Fejlesztési  Ügynökség regionális vezetője. a Várkerület felújításának első ütemének támogatásai szerződését.

A helyi közbeszédben gyakran visszatérő kérdés volt, hogy mikor kezdődhet meg a Várkerület felújítása? A koncepcióról és a tervekről az önkormányzat korábban több alkalommal tartott társadalmi egyeztetést bízva abban, hogy végül sikerül pályázati forrásokat szerezni a megvalósításhoz. A Várkerület felújítását a magyar kormány támogatta, így jelentős, 725 millió forintot nyert el az önkormányzat a beruházáshoz.
Ilyen lesz az új Várkerület


A soproni önkormányzat aláírta a Várkerület felújításának I. ütemére vonatkozó támogatási szerződést, így az önkormányzat már le tudja folytatni a szükséges közbeszerzési eljárásokat annak érdekében, hogy a támogatott tevékenységeket – várhatóan 2014 tavaszán - meg tudják kezdeni.

 Fodor Tamás (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere: Egy átgondolt városfejlesztési koncepció mentén indultunk el, s ennek egyik lényeges eleme a mostan induló Várkerület fejlesztés. Az első ütemben a Torna utca és a Mária-szobor közötti rész újul meg. A Torna utca és a Széchenyi tér közötti rész, valamint a kis Várkerület felújítása is a tervek között szerepel. Mindezek ugyancsak pályázati forrásból valósulhatnak meg.

- Kikötés volt, hogy a Várkerületen ne egyszerre történjen a kivitelezés - folytatta a polgármester. - Ezért a munkaterületet öt része osztottuk fel. A munka már napokban, a közművezetékek áthelyezésével elkezdődött. A látványos részek pedig jövő tavasszal lesznek.

Megtudtuk, a megújult Várkerületen több hely és tér jut a gyalogosoknak, kerékpárosoknak. A városlakók és az ide érkezők padokkal, sok zöld felülettel találkozhatnak.

A közúti járművek, autóbuszok elől sem zárják le a Várkerületet, az átmenő forgalom pedig kerülő utcákon át haladhat. Ennek érdekében kétirányusítják majd az Ógabona teret.


A Várkerület rehabilitációjával a soproniak régi álma válik valóra. A felújítással egy valódi közösségi tér alakul ki, új zöldterületekkel, teraszokkal, egységes utcabútorokkal, valamint a gyalogosok számára nagyobb életteret jelentő promenáddal. A teljes szakaszt díszburkolattal fedik le. A Várkerületen továbbra is megmarad a parkolási lehetőség, csak struktúrájában átalakul, közvetlenül a fő útpályához csatlakozik majd.

A Várkerület értékmegőrző megújításának I. üteme a Várkerület - Széchenyi tér – Petőfi tér – Ógabona tér közötti területre összpontosul. Az Ógabona- és a Petőfi téren kétirányú közúti közlekedés jön létre a Várkerület tehermentesítése érdekében.

A felújítási munkákkal a házsorok előtt 4-6 méteres gyalogos zóna kerül kialakításra, egységes arculatú, új utcabútorokkal, kerékpártárolókkal. Új vízjáték is megjelenik a felszínen, valamint egy több funkciójú, gazdaságosan működtethető pavilon is épül, amelyben egy új közterületi vizesblokkot (nyilvános WC-t) is kialakítanak. A Várkerület felújításának része az energiatakarékos közvilágítás kiépítése, melynek kapcsán új kábelhálózat épül ki és megújulnak a lámpatestek is.

 Firtl Mátyás (Fidesz-KDNP), Sopron választott országgyűlési képviselője: - Jobban teljesít az ország, jobban teljesít Sopron is. Fontos helyi hír, hogy a napokban lett végleges, mintegy négyszázmillió forintot lehet fordítani a kurucdombi városrész rehabilitációra. Most pedig több, mint 700 millió forint jut a Várkerület fejlesztésére. Nagyobb távlatokban nézve elmondható, hogy a pedagógusok bére is emelkedett. A nyugdíjak reálértéken is nőttek, a rezsiköltségek pedig csökkentek. Jövőre országos szinten 150 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre a bérrendezésre.


Az Új Széchenyi tervből finanszírozott projekt fejlesztéseihez kapcsolódóan helyi civil szervezetek bevonásával úgynevezett szoft projektelemek végrehajtására is sor kerül. A soproni belváros értékeinek megismertetése, a helyi identitástudat növelése érdekében a helyi lakosság, és – elsősorban a fiatalok – részére belváros-ismereti sétákat szervez majd az önkormányzat. Szintén a soproniak helyi kötődésének, identitásának erősítésére helytörténeti, városismereti programokat, akciókat, rendezvényeket valósítanak meg a helyi civil szervezetek bevonásával.

 Lakossági fórumok

A Várkerület átépítésééről az önkormányzat többször tartott lakossági fórumot. Elsőként 2011-ben >> 

 Legutóbb pedig idén tavasszal >>Gazdasági célú fejlesztésként a Várkerület kereskedelmi arculatának rendezésére, ez által a kereskedelem és vendéglátás élénkítésére, a belváros életre keltésére 8 épületet érintő portálfelújítás kerül megvalósításra az épületek tulajdonosainak, használóinak konzorciumi partnerként történő bevonásával.

A projektben részvevő 8 konzorciumi partner a projekt költségéből 42, 5 millió Ft saját pénzforrással vesz részt a portálprogramban, melyre a pályázat 34,5 millió Ft támogatást biztosít, így az üzletek portáljainak megújítására összességében 77 millió Ft kerül felhasználásra.

Bízunk abban, hogy az eddiginél egységesebb, új burkolattal, és utcabútorokkal, nagyobb zöldterülettel, valamint közösségi vizesblokkal kialakításra kerülő Várkerület még vonzóbbá, élhetőbbé teszi városunkat mind az itt élők, mind a városunkba érkezők számára.

Ahhoz, hogy a nyertes pályázat szerinti beruházást az önkormányzat meg tudja valósítani, szükség van a közművek cseréjére, korszerűsítésére. Ezek a munkálatok napokon belül megkezdődnek a Várkerület Árpád utcai szakaszán. A munkálatokról az érintett lakókat, üzlettulajdonosokat és a közvéleményt az önkormányzat tájékoztatja.

A projekt teljes költségvetése: 767.499.671 Ft
A támogatás összege: 724.999.332 Ft
A szükséges önrész összege: 43.135.332 Ft
A támogatás mértéke: 94,5 %
A projekt tervezett befejezése: 2015.06.30.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozdonyvezető vette észre a vasúti sín mellett fekvő férfit Sopronban

Információnk szerint a sín mellett fekvő férfit kórházba szállították. A hatóságokat egy mozdony… Tovább olvasom