Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Jégszőlő szüretelésére készülődnek

Fertőrákoson Horváth Józsefék jégszőlő betakarítására készülődnek:az enyhe idő miatt lhalasztották el a szüretet.
A borászok és az ínyenc fogyasztók tudják, a jégbor – amelynek cukorfoka elérheti akár a 30–35 fokot is – igazi különlegességnek számít.
– A késő őszi szüretelésű szőlőkből származó aszú jellegzetességeit is felülmúló jégbor szőlőjének betakarítását csak mínusz 6–7 fokon lehet elkezdeni. A hét közepén mért mínusz 8 fok után el is kezdtük a másnapra tervezett szüret szervezését, ám megenyhült az idő, várnunk kell a tartós hidegre – tájékoztatott Horváth József (40), a fertőrákosi Ráspi borászat tulajdonosa, akinek palackba zárt zweigeltjét, kékfrankosát New Yorkban éppúgy megtalálni, mint Londonban.

– A jégbor nyitja – sok egyéb mellett – ugyanis abban rejlik, hogy az egész préselés és feldolgozás idején kemény fagynak kell lennie, legalább mínusz 6 foknak, hogy ne engedjen föl a szőlőszemben megfagyott folyadék. Ennek eredményeként a préselés során nektárszerű, sűrű must kerül a hordóba. Idén nem egészen egy hektáron hagytunk kékfrankos szőlőt jégbornak. Számításaink szerint 600–800 kilogramm gyümölcsöt fogunk betakarítani. Ebből a mennyiségből mintegy két-háromszáz liter jégbort remélhetünk.

– Teljesen véletlenül kerültem kapcsolatba a jégszőlővel és a jégborral – folytatta a neves borász. – Három évvel ezelőtt december tájékán vásároltunk szőlőskertet, s legnagyobb meglepetésemre a termés még ott virított a tőkéken. Akkor még bizalmatlan voltam a vörös jégborral szemben, s balzsamecetet is készítettem a késői szüretből. Az eredmények azonban meggyőztek a folytatásról.

Az első alkalommal nyert száz liter jégbor kapcsán konzultáltam Szepsy Istvánnal, a tokaji bormágussal, aki sok hasznos tanáccsal látott el. Így a továbbiakban nemcsak jégborral, hanem kivételes évjáratban aszúborral is foglalkozom, mint például idén, amikor is négyszáz kiló aszúsodott szőlőt szüreteltünk. A jégbornak hagyott szőlőtőkéket azonban rendre meglátogatják az őzek. 2004-ben például mindössze egyvödörnyi szőlőt hagytak fönn. Tavaly lehálóztuk a termést, de alulról azt is megdézsmálták az állatok. Idén már kapcsos hálóval védekeztünk. Ennek eredményeképpen készülhetünk a hideg szüretre, amelyhez nagy reményeket fűzünk, szép j égbort remélünk.

Olvasóink írták

  • 1. Kcsoki 2008. július 24. 11:50
    „Ez a bor valóban az inyencek bora cask sajna azzal a gondal küszködöm hogy itt a délalföldön szinte sehol se lehet kapni :-(
    és ha még is lehet valahol talállni akkor annak az ára meg nagyon nem elfogadtható és ha valaki tud valami céget,valami web oldalt amin keresztül lehet rendelni jégbórt. előre is köszöm a segítséget”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőrákos: terv van, elkerülőút nincs

A Fertő tóra igyekezve, aki egyszer is haladt gépkocsival Fertőrákoson a Fő utcán, tisztában lehet a szűk keresztmetszetű út balesetveszélyességével. Nemcsak a szembejövő járműforgalom, hanem a kerékpárosok nagy száma is megannyi veszélyforrást rejt magában, miközben a gyalogosok arra panaszkodnak, nehéz az átkelés, legfőképpen a turistaidény alatt. Tovább olvasom