Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Jégbe fagyott halászhálók

Fertő tó - Jégbe fagyott halászhálókat talált egy kiránduló a Fertőrákosi-öbölben. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója, dr. Kárpáti László vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, ki és mikor tette le a hálókat. Még nem tudni, mennyi hal pusztult el.
Megdöbbentő élménye volt annak a kirándulónak, aki január elején a Fertőrákosi-öbölben sétálgatott a befagyott Fertő jegén. Összesen hét – becslése szerint – húsz méter hosszú jégbe fagyott halászhálót fedezett fel, s volt, amelyikben döglött halat is látott. „A későbbiek során beszéltem egy helyi lakossal, aki elmondta, egy ilyen hosszú, úgynevezett tükörhálóba 60–70 kilogramm hal is beleakadhat. Ráadásul ebben az időszakban már csak a ragadozók (süllő, csuka) mozognak. Az áldozatul esett halak egy-két napon belül elpusztulnak, ha nem szedik ki őket" – írta szerkesztőségünknek küldött levelében. Márpedig a hálókat csak olvadás után lehet kiszedni.

– A Fertő–Hanság Nemzeti Park is értesült a befagyott halászhálókról – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Kárpáti László igazgató. – Természetesen azonnal vizsgálatot rendeltem el. Szeretnénk pontosan felmérni, hol, mennyi hálót helyeztek el, de erre csak akkor kerülhet sor, ha rá lehet menni a jégre.

A következő lépés a tettes(ek) felderítése lehet. A Fertőrákosi-öbölben két halász rendelkezik engedéllyel. Nehezen feltételezhető, hogy esetleg ők hagyták volna kint a hálókat, hiszen tudják, az engedélyükkel játszanak. Az is előfordulhat, hogy orvhalászok voltak, s mire kimentek volna a hálókért, befagyott a víz.

Az igazgató nem bocsátkozott jóslatokba, mennyi hal pusztulhatott el a hálók fogságában, erre csak kiemelésük után lehet választ adni.

Olvasóink írták

 • 3. Hoho 2008. január 19. 14:12
  „Jólenne ha az illetékesek is észre vennék az említett problémákat!”
 • 2. Horgász 2008. január 18. 20:06
  „Na a teteseket a két halász környékén kéne kersni akinek engedélye is van, más halász igen csak reszkirozna nekik viszont szabad a mozgás.Ezért nincs hal a fertőbe,de a halász az jól él.Most hogy a vagyonosodási vizsgálatok fénykorát érjük érdemes lenne megnézni miből futya bizonyos dolgokra mer nem a legális fogásból ugye!!!!!!!!!!”
 • 1. Horváth József 2008. január 16. 22:04
  „Szerencsére az elmult év novembere a jó idő miatt kedvezett a horgászoknak. Vizi közlekedésünk alkalmával több forgalmas helyen
  találkoztunk kifeszített hálóval és az aszt ellenőrző halásszal este 21 órakkor. (Ők halászok? Minden esetben 2fő motorcsónakkal világítás nélkül ) Evvel az észrevétellel szeretném az Önök munkáját segíteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejleszti vasútvonalát a GYSEV

Sopron - Elkészült és a vállalati szakmai zsűri megvalósításra alkalmasnak találta azt a fejlesztési… Tovább olvasom