Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Javítják a Fertő tó élővilágának létfeltételeit

A Fertő-tavi nádas vízellátásának javítására, az ottani élővilág életfeltételeinek jobbítására közel egymilliárd forintos projekt kezdődött európai uniós támogatással a tó magyar oldalán.
A beruházás költségének 85 százalékát a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyerte el a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövizig) konzorciuma kétfordulós pályázaton - mondta Reischl Gábor, a nemzeti park igazgatóságának vezetője az MTI-nek.

A program során növelik a nádas vízellátását biztosító csatornahálózat áteresztő képességét, és kedvező áramlási viszonyokat alakítanak ki a tó magyar oldalán. Így a nádas élővilága esélyt kap a továbbélésre. Ezt a célt szolgálja a nádas és a tómeder vízpótló csatornáinak rekonstrukciója, amelynek keretében 76 kilométer hosszú csatornát újítanak meg, és új összcsatornát alakítanak ki. A csatornák helyreállításával pótolják a friss vizet a nádas övezetben. Erre azért van szükség, mert a jelenleg gyakran pangó, oxigénben szegény vizek kedvezőtlenül hatnak a növénytársulások és az állatfajok élőhelyeire, rontják a nádas egészségi állapotát. Már pedig a nádasok szerepe jelentős a tó életében, a jó minőségű nádasok javítják a tó vízminőségét, az elöregedett nád viszont gyorsítja a tó feltöltődési folyamatát.

A rekonstrukció nyomán olyan vízáramlási viszonyok jönnek létre, amelyek nagyobbrészt önműködően biztosítják, hogy a jövőben ne álljon elő az áramlást akadályozó eliszapolódás. A most zajló tervezési szakaszban a szakemberek geodéziai méréseket végeznek annak megállapítására, hogy milyen szélességű legyen a csatorna egyik-másik szakasza. Ezt követően határoznak az alkalmazható technológiáról.

A kivitelezés a tervek szerint az év végén, jövő év elején indul. A program két év alatt valósul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flórián-nap Harkán

Flórián-napi tűzoltó-bemutatót és gyermeknapot rendeztek Harkán szombaton. Tovább olvasom