Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Játék három dimenzióval

Nem túlzás azt állítani, zseniális alkotásokat láthatunk a Festőteremben. A Kossuth-díjas Orosz István grafikusművész művei háromdimenziós vizuális élményt-játékot kínálnak.
– Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének tanára. Festőtermi kiállítása jelenti első eseményét a fennállása ötvenedik évfordulóját ünneplő faipari mérnöki kar jubileumi programsorozatának – mondta a megnyitón dr. Jereb László, a kar dékánja.

A tárlaton a geometria és az illúzió kapja a főszerepet. Akadnak olyan síkbeli alkotások, amelyek háromdimenziós hatása szinte „kézzelfogható" – ráadásul, ha valaki szeretné azokat megépíteni a térben, kiderülne, lehetetlen vállalkozás lenne. S láthatunk olyan különös képeket is, amelyek távolról halálfejet ábrázolnak, de közelről nézve a rajzokat, egy-egy történet hordozói.

Orosz István tárlata szeptember 23-ig látható a Festőteremben naponta 10–18 óráig. Fotó: Gosztonyi
Orosz István tárlata szeptember 23-ig látható a Festőteremben naponta 10–18 óráig. Fotó: Gosztonyi

– A gondolat van először, aztán jöhet a kivitelezés; nem úgy alkotok, hogy spontánul húzott vonalakból alakul ki a majdani mű. Vannak, akik egy-egy érzést, hangulatot örökítenek meg, az én világom inkább elmélkedőbb – vallja Orosz István. – Az Alkalmazott Művészeti Intézetben (AMI) zajló oktatás legfontosabb elemének azt tekintem, hogy a diákok érzékenységét és nyitottságát ébren tartsuk. Az AMI-nak már a nevéből is következik, hogy nálunk a szakmának nagyobb szerep jut, mint az elrévülésnek. A szakmának pedig szabályai vannak, ezek maradéktalan átadása a mi feladatunk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Sopronban

Tovább olvasom