Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Járóka Lívia szerint nem diszkrimináció az olasz ujjlenyomat

Sopron-Brüsszel - Az Európai Parlament roma származású magyar képviselője védelmébe vette az olasz kormánynak azt a döntését, amellyel Róma elrendelte, hogy vegyenek ujjlenyomatokat az illegális táborokban élő olaszországi romáktól.
A Berlusconi-kormány lépése "jó szándékról" tanúskodik - jelentette ki Járóka Lívia néppárti képviselő az Euractive.com portálon(az Európai Unió információs portálján) közzétett interjúban. Szerinte időszerűtlenné vált az Európai Parlamentnek az a követelése, hogy állítsák le az ujjlenyomatvételt, hiszen minden, Olaszországban élő személyre kiterjesztették az intézkedést, ezért már nem megkülönböztető jellegű.

Az olasz társadalomban sokan neheztelnek a romákra, akik az utóbbi években számos illegális tábort létesítettek olasz nagyvárosok peremterületein. Silvio Berlusconi nagymértékben épített választási kampányában erre az ellenérzésre.

Az EU-törvényhozók - jelentős többséggel meghozott határozatukban - elítélték nemrégiben az olaszországi ujjlenyomatvételt, faji és etnikai alapú diszkriminációként bélyegezve meg az intézkedést. Az Európa Tanács is kiadott egy nyilatkozatot, "fasiszta jellegű" intézkedésként ítélve el az eljárást.

A széles körű felháborodás láttán az olasz kormány módosította tervét, hogy leszerelje bírálóit. Az új terv értelmében 2010-től szerepelni fognak az ujjlenyomatok minden olasz állampolgár és olaszországi lakos személyi igazolványain. Az olasz parlament július 17-én szavazta meg a kormány ilyen értelmű törvényjavaslatát.

Járóka érvelése szerint azért szükséges az ujjlenyomatvétel, hogy személyazonosító okmánnyal lehessen ellátni azokat a bevándorlókat, köztük gyerekeket, akiknek nincs semmilyen személyi okmányuk. A képviselő úgy vélte: hosszú távon az lenne a romák integrálásának leghatékonyabb eszköze, ha több állást teremtenének a számukra, megélhetést biztosító fizetéssel. Ha állást kapnának, nemcsak az ő problémáik oldódnának meg, hanem még adófizető állampolgárokká is válnának - érvelt Járóka.

Ezzel összefüggésben elítélte egyes magyar önkormányzatok azon szándékát, hogy össze akarják kötni a szociális segélyeket közmunkák végzésével. Járóka Lívia bírálta az Európai Bizottságot is, mert az - megítélése szerint - elhanyagolta az utóbbi években a romák integrációjának kérdését.

Olvasóink írták

 • 7. Egy tárgyilagos soproni 2008. július 31. 10:09
  „Kedves Livia!
  A hozzászólásodhoz gartulálunk! További sikereket és jó erőt egészséget kívánunk Sopronból.”
 • 6. Vélemény 2008. július 30. 17:23
  „HÚHA - EZ ENM SEMMI!!!!

  MI TÖRTÉNT????????????”
 • 5. kutykurutty 2008. július 30. 02:13
  „" A képviselő úgy vélte: hosszú távon az lenne a romák integrálásának leghatékonyabb eszköze, ha több állást teremtenének a számukra, megélhetést biztosító fizetéssel. Ha állást kapnának, nemcsak az ő problémáik oldódnának meg, hanem még adófizető állampolgárokká is válnának - érvelt Járóka."

  Noooormális? Vegyék már észre hogy ők illegálisan tartózkodnak ott! Mi a lóf***nak adnának nekik munkát meg normális bért? A legtöbbjük IQ-ja a mezőn legelésző birkáéval egyenértékű. Gondolkodjunk már kéremszépen... Hiába adunk valakinek munkalehetőséget, ha nem él vele. Nem értem miért kell a "halat beszélni tanítani". Mission impossible.”
 • 4. nemeto 2008. július 29. 23:19
  „ezekszerint nemcsak a magyar, az olasz is egy rasszista, fajgyülölö fajta...
  nem hatott a liberalis agymosas”
 • 3. orgona 2008. július 29. 23:13
  „Enyi a hozzaszolas?Hat ettöl nem lettem oks!”
 • 2. miracle 2008. július 29. 21:54
  „Mi újság micimaci, gyakorlunk ?”
 • 1. micimaci 2008. július 29. 20:50
  „hello”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar és osztrák nyomozás a gázoló rendőr ügyében

Magyarország–Ausztria - A magyar rendőrség nyomoz abban a balesetben, melynek során egy 19… Tovább olvasom