Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Járai: Nem keresik, így gyengül a forint

Sopron – Senki nem keresi a forintot, a befektetők nem bíznak a magyar gazdaság jövőjében – összegzett Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter, jegybankelnök Sopronban, aki tegnap a Közgazdász Klub vendége volt.
– Senki nem keresi a forintot, és ez jelzi, a befektetők nem nagyon bíznak a magyar gazdaság fellendülésében, a válságból való gyors kilábalásban – mondta a rendkívül gyenge forint okául Járai Zsigmond volt jegybankelnök, expénzügyminiszter. – Most már a viszonylag magas kamat sem vonzza a forintbefektetőket úgy, mint egy évvel korábban. A hazai gazdaság gyenge állapota és rossz iránya rányomja bélyegét a forintra. Az nem tudható, hogy fizetőeszközünk erősítése céljából milyen „különleges intézkedésekre" gondolt a miniszterelnök, de az a baj, hogy a dolog természeténél fogva a tendenciával nem lehet szembemenni. Ha a piac értékítélete az, hogy a forint gyenge és ebből eredően az árfolyamnak esnie kell, akkor az előbb vagy utóbb be fog következni. A legfontosabb feladat most a gazdaság állapotán való javítás lenne: olyan gazdaságpolitikát kellene folytatni, amely kivezetné az országot a krízisből. Ehhez elsősorban adócsökkentés és a vállalkozások versenyképességének növelése szükséges. Természetesen ezzel párhuzamosan a költségvetés kiadásainak a megkurtítása is elkerülhetetlen: vissza kell fogni a bürokráciát és keményen fellépni a korrupció ellen. Minden olyan tényező kiiktatása is elengedhetetlen lenne, ami hátráltatja a magyar vállalkozások fejlődését. Az oktatásban is arra kellene felkészíteni a fiatalokat, hogy több szakmát tanuljanak. A sikert egy teljesen más társadalom- és gazdaságpolitikai irányvonal eredményezné, olyan, amelynek hazánkban egyelőre nyomai sem látszanak – összegzett Járai Zsigmond.

Járai Zsigmond
Járai Zsigmond

Olvasóink írták

 • 7. nocomment41 2009. február 24. 17:02
  „Gyurcsány beszéde miatt szakadt a forint - korrigált a kormányszóvivő
  A kormányszóvivő tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc a világ jelenlegi helyzetére utalt arra akkor, amikor úgy fogalmazott, hogy "igen komoly bajban vagyunk". A kormányszóvivő azután kényszerült a miniszterelnök mondatainak tisztázására, miután Gyurcsány Ferenc délutáni beszédéből kiragadott mondat komolyabb eladói nyomást indított el a forint piacán.

  Fél három után a forint pár perc leforgása alatt a 298-as szintekről egészen a 303-as szintekig emelkedett, ami közel 2%-os leértékelődésnek felel meg.
  http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=110715&hl=1”
 • 6. joco 2009. február 23. 06:17
  „csak egy jelző reá: fidesznyik.”
 • 5. xen 2009. február 20. 21:28
  „elutasítom az uszítást...vagy az csak rám vonatkozik?”
 • 4. TancsKaszabell 2009. február 20. 15:35
  „Nem tört rá,- egy tőle elvárható-,őszinteségi roham?
  Mert bizony mértékadó közgazdászok véleménye szerint az ő tevékenysége is okozott néha-néha, olykor-olykor károkat kicsiny hazánknak.Bizony !
  Ráadásul megengedte magának azt a luxust,hogy politizálgasson!!
  Persze nem a baloldalon ,de nem is az ország javára.
  Ő is azok közé tartozik akik évek óta az ország romba döntésével vádolták a szocialista-liberális kormányt gazdaságpolitikai következetlenségei miatt,az elvbarátai pedig csak úgy általában,megszokásból !
  Most, mint olvasom :
  "A sikert egy teljesen más társadalom- és gazdaságpolitikai irányvonal eredményezné, olyan, amelynek hazánkban egyelőre nyomai sem látszanak"
  Csak nem ismeri a fidesz nem létező programját?
  Ugyan már!
  Tessék megmondani most,momentán, mit kellene tenni,mert bizony mostanában nincs itt az ideje a gazdaságpolitikai filozofálgatásnak?”
 • 3. istván51 2009. február 20. 15:29
  „Ezt mondja a Fidesz volt pénzügyminisztere volt jegybankelnök.Ki mikor jegybankelnők volt nemkimélte a forintot.Ő is a minnélroszabb annáljobb elméletet kővette ahogy vezére meghatározta,És most eljőn es beszél,kioktat.”
 • 2. SAmu 2009. február 20. 13:27
  „Mondott jó ötleteket: korlátozná MNB elnöke havi 7,8 Mill tt fizetését, korlátozná 6 Mill ft-ra a 16-18 milliós iránti vágyakat (lásd M.Cs.), de halvány gőze nem volt - nem is lehetett - az Euro árfolyamáról. Idézet: "lehet , hogy 200, de lehet, hogy 300 Ft lesz, Viktor. " " de jó, hogy Téged kérdeztelek......"

  Megosztok Veletek egy óriási titkot, de ne terjesszétek nagyon: 200 Ft soha a b. életben nem lesz az Euro, de 400 még igen!

  Az est végső kicsengése (számomra): közeleg az idő, amikor elfogynak a hitelek és a nekünk hitelezők , ezt államcsődnek nevezik.”
 • 1. Túrabakancs 2009. február 20. 09:09
  „Most már a viszonylag magas kamat sem vonzza a forintbefektetőket úgy, mint egy éve"
  Csak azzal van a bibi, hogy a magasnak mondott kamat nem is olyan magas, hiszen
  a kamatadó végett 20%-ot levesz az állam! Azonnal el kellene törölni, így a befektetők-
  nek jobban megérné ebben az országban elhelyezni a pénzt. Romániában 12.5%on is le
  lehet kötni a pénzt, sokszor még adó sem párosul hozzá, igaz ehhez VIP-esnek kell
  lenni! A lényeg hogy jobban állnak mint mi, mégis magasabb a kamatjuk, még a saját
  jegybanki kamat is 10.25%-os, nálunk már csak 9.5% !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a kistérség költségvetését

Kistérség - Idén mintegy háromszázmillió forintból gazdálkodhat a Sopron–Fertőd kistérség. A… Tovább olvasom