Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Japánban is kelendőek a soproni borok

Hétéves együttműködést követően testvérvárosi szerződést kötött Sopron és a japán Kazuno. Az önkormányzati delegáció a hét elején érkezett haza.
Kazuno
Visszaérkezett Japánból az az önkormányzati delegáció, amely hétéves együttműködést követően szentesítette a szigetországbeli Kazuno és Sopron testvérvárosi szerződését. A Tengerdi Antal alpolgármester vezette küldöttséghez tartozott dr. ifj. Arszin Miklós, dr. Schwarz Mária és Kóczán Zoltán képviselők, Németh Zsanett irodavezető, valamint Krauszpek Ferenc mesterszakács, aki nagy sikerű gasztronómiai bemutatóval gazdagította a magyar napot. A delegáció hat napot töltött Japánban.
A Sopron és Kazuno közötti együttműködés hét évvel ezelőtt kezdődött, a szerződéstervezet már tavaly elkészült, a ratifikálásra viszont egy évet várni kellett. – Ennek az az oka – mondta el érdeklődésünkre Tengerdi Antal alpolgármester – , hogy a japánok nagyon komolyan veszik a testvérvárosi kapcsolatot. Hagyományaik szerint a költségvetésben is szerepeltetik a tételt, mondván, segíteni kell, ha valami baj történik a „ testvérrel " .
Ez a szándék ma már szimbolikusan értendő, de tény, hogy az évek során egyre sokrétűbb lett a két város közötti kapcsolat. Sopronban például mintegy százan kezdtek el japánul tanulni, közülük ketten nyelvvizsgát szereztek és további két érdeklődő most készül a vizsgára. Kazunóban szintén nagy az érdeklődés a magyar nyelv iránt. A Sopronból hazaköltözött nyelvtanárnő, Hiroko magyar klubot szervezett, ahol külön foglalkozik felnőtt-, illetve gyerekcsoportokkal, és a nyelv mellett a kulturánkkal is megismerteti tanítványait.
A két város kapcsolata a hatalmas távolság ellenére sokrétű. A politikusok mellett diákcsoportok, kulturális egyesületek látogatnak el egymáshoz, egyre több turista érkezik hozzánk, sőt a gazdaság terén is élénkül az érdeklődés. A képviselők ott tartózkodásuk alatt örömmel tapasztalták, hogy a kazunoi üzletek polcain a francia, a portugál és ausztrál borok mellett megtalálhatók a soproniak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvhét Sopronban

Június 5-én, szerdán délután 5 órakor a B. W. Pannonia Med Hotelben tartják az ünnepi könyvhét… Tovább olvasom