Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Japán tanár Sopronban - Nagy az érdeklődés a nyelv iránt

Megtartotta első óráit Haruka Sasaki, de még lehet jelentkezni a japánnyelv-tanfolyamra.

– Természetesen voltak félelmeim, hiszen nem ismertem senkit, és úgy tudtam, hogy itt kevesen beszélik az angol nyelvet. Tévedtem – mondja mosolyogva Haruka Sasaki. – Rövid idő alatt sikerült megismernem a várost, ha pedig mégis adódna valami gond, akkor a polgármesteri hivatal dolgozói szívesen segítenek.

A legnagyobb hatással a belváros színes épületei voltak rám, Japánban nem találkozom ilyenekkel. Véleményem szerint sok közös vonásunk van a magyarokkal. Például a melegszívűség és a kedvesség. Noha még nem beszélem jól a nyelvet, intenzíven tanulom a magyart. Elég nehéznek tartom, főleg az igeragozást. Mielőtt megkaptam volna ezt a munkát, Ausztráliában dolgoztam önkéntesként egy óvodában, majd Japánban tanítottam egy általános iskolában.

Haruka Sasaki számára nagy kihívás a soproni feladat, amit örömmel vállalt el. Fotó: Magasi
Haruka Sasaki számára nagy kihívás a soproni feladat, amit örömmel vállalt el. Fotó: Magasi


– A lehetőséget édesanyám találta a kazunói újságban – folytatja történetét a fiatal tanárnő. – Egy tesztet kellett írnom, ami alapján engem választottak a sok jelentkező közül. Természetesen sok anyagot kaptam az elődeimtől is. Terveim szerint egyedül fogom oktatni a tanulóimat a japán nyelvre. Szeretnék magyarul is beszélni majd hozzájuk.

– A családom természetesen hiányzik, de szerencsére a technika adta lehetőségekkel naponta tudjuk tartani a kapcsolatot. Így olyan, mintha itt lennének mellettem. Úgy gondolom, elég jól sikerült hozzászoknom a városhoz – zárja a beszélgetést Haruka Sasaki.

A tanfolyamra korhatár nélkül – ahogy eddig is –, az általános iskolásoktól a nyugdíjasokig egyaránt jelentkeztek. Hétfőn már elkezdődött az oktatás, heti egy-egy alkalommal összesen húsz csoporttal a Széchenyi István Gimnáziumban.

Sopron és Kazuno kapcsolata

Sopron és Kazuno 2002-ben kötött testvérvárosi szerződést, ám a japánnyelv-oktatás már a szerződés megkötése előtt megkezdődött. A testvérvárosi kapcsolat keretében – a nyelvoktatáson túl – több kulturális csereprogram is zajlik.

Ilyen volt például a tavalyi, Páneurópai Piknikre érkezett, hivatali delegáció kíséretében az a hat cserediák, akiket a soproni, japánul tanuló diákok szállásoltak el.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó munkanap: búcsúzik három Tesco Győrben, egy Sopronban - videó, fotók

Szerdán este kilenckor végleg bezár a négy S-Market. A győri belvárosi üzletben pityergő smilével… Tovább olvasom