Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Japán hagyományok testközelből

Japánul tanuló soproniak csoportja látogatott testvérvárosunkba, Kazunóba. Idén is érkezik tőlük nyelvtanárnő, így folytatódhatnak az ingyenes tanórák.

A Sopron és Kazuno közötti testvérvárosi kapcsolatok révén Sopronban évek óta ingyenesen lehet japán nyelvet tanulni. Ott lakásos program keretében Bellák Erzsébet angol–német nyelvtanár, Laczkó Éva egykori műkorcsolyázó, az ELTE japán szakán tanuló Zergényi Vivien, Licskai Krisztián széchenyis gimnazista, Korányi Bence Bécsben tanuló soproni tinédzser, valamint Tauber Hanga 14 éves diák utazott a távoli országba, hogy japánnyelv-tudásukat elmélyítsék.

Az utazás költségeit a résztvevők fizették, a kinttartózkodást a japán családok, illetve a kazunói városvezetés fedezte.

Búcsúparti Kazunóban. Rengeteg élménnyel tértek haza a soproniak.
Búcsúparti Kazunóban. Rengeteg élménnyel tértek haza a soproniak.


– Három éve, a legutóbbi japántanárnő, Tamura Akane megérkezése előtt kazunóiak voltak Sopronban, idén pedig mi mehettünk viszontlátogatásra – mesélte Bellák Erzsébet. – Kazunóban találkoztunk a leendő japántanárnőnkkel, Orito Tomomival, aki mihelyst megkapja az uniós munkavállalói vízumot, megkezdi nálunk a japán nyelv tanítását. Ott-tartózkodásunk alatt megismerkedtünk Kazuno és környéke értékeivel, fogadott bennünket a polgármester és több fontos városi tisztségviselő.

– Részt vehettünk a Hanawabayashi fesztivál próbáján, toltuk a fesztiválkocsit, és felváltva dobolhattunk a hagyományos japán taikodobokon. Este pedig belevetettük magunkat a fesztivál hangulatába – folytatta Bellák Erzsébet. – Külön be is mutattak minket a nézőknek, akik örömmel fogadtak. Vendéglátóinknak köszönhetően Tokiót is felkereshettük.

Rengeteg élményben volt részünk a nyolc nap alatt, amelynek során sokunk élete álma vált valóra: megismerkedhettünk a japánok mindennapi életével, testközelben tapasztaltuk meg hagyományaikat és az életfelfogást, barátságok köttettek. Személyesen nagy élmény volt számomra, hogy megismerhettem vendéglátóimat, az Aoyama családot, akik szinte lányukként kezeltek.

Mivel a családfőnek vállalkozása van, beletekinthettem egy olyan példaértékű munkafilozófiába, amelyből az egész világ tanulhat. Megismertem egy olyan igazi, szívből jövő vendégszeretetet és elfogadást, melyet én is továbbadok majd másoknak – zárta Bellák Erzsébet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült az aluljáró:a régi úton közlekednek a buszok

A Kőszegi úti vasúti-közúti csomópont és a Felsőbüki Nagy Pál utcai körforgalom építése… Tovább olvasom