Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Japán filmben szerepel a soproni videográfus

Magyarországról készült japán filmben szerepel dr. Kárpáti György, aki egyedüli filmesként örökítette meg a keletnémetek határáttörését az 1989-es Páneurópai Pikniken.

– Telefonon kerestek meg június elején a japán tévések azzal, hogy tudják, van egy filmem, amit 1989-ben a Páneurópai Pikniken forgattam a keletnémetek határáttöréséről. Nagyon meglepődtem, mert a piknikkel kapcsolatban általában az egykori szervezőket szokták megszólaltatni – elevenítette fel „filmszerepe" előzményét dr. Kárpáti György soproni háziorvos, fotóművész, amatőr filmes, vagy ahogy ő mondja: videográfus.

A japán stáb egy ötvennégy perces filmet forgatott Magyarországról a TV Tokyo televízó számára, ami világszerte fogható.

Dr. Kárpáti Györgyről és a japán stábról a Páneurópai Piknik emlékparkban készült a közös felvétel.
Dr. Kárpáti Györgyről és a japán stábról a Páneurópai Piknik emlékparkban készült a közös felvétel.


– A filmben úgy mutatták be Magyarországot, mint ahonnan elindultak az 1989-es változások, amik a berlini fal leomlásához, Európa egyesítéséhez vezettek. Azt kérték tőlem, vigyem magammal az emlékparkba azt a kamerát, amivel az eseményeket rögzítettem.

Nem a piknik politikai vonatkozásai érdekelték őket, hanem a személyes benyomásaim, hogy hogyan éltem meg azt a drámai szituációt, amikor az NDK-sok átszakították a határt. Tisztában voltak vele, hogy Lobenwein Tamás az osztrák oldalról készítette a fotókat az áttörés pillanatáról én pedig egyedüli filmesként a magyar oldalról. Később persze több nemzetközi stáb is megjelent a helyszínen, akik tudósítottak a fejleményekről – elevenítette fel emlékeit a videográfus.

A Magyarországról most készített japán film alapvetően egy országismertető. Bemutatja a japán-magyar baráti társaságot, megszólal benne Suzuki úr és szó esik a két ország közötti kapcsolatokról. Felvillannak a magyar jellegzetességek is, mint például Budapest a Széchenyi-fürdővel, az alföldi puszta és a Páneurópai Piknik Kárpáti doktor szubjektív lencséjén keresztül.

– Felemelő érzés, hogy szerepelhettem ebben a filmben és az is, hogy az én felvételeimet is bevágták a kész anyagba – mondja büszkén Kárpáti doktor, aki szerint megtisztelő, hogy a japánok ilyen érdeklődést mutatnak és ilyen fontos szerepet tulajdonítanak Magyarországnak, benne Sopronnak az 1989-es eseményeket illetően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne menjen a Várkerület felé, mert lezárják!

Sopronban az Ötvös utca és az Árpád utca közötti szakaszt augusztus elejétől teljes szélességében… Tovább olvasom