Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Januári tavasz

Az igazi kemény fagyok eddig elmaradtak, az utóbbi napokban plusz tíz Celsius-fok körül jár a hőmérő higanyszála.

Az igazi kemény fagyok eddig elmaradtak, az utóbbi napokban plusz tíz Celsius-fok körül jár a hőmérő higanyszála. Hogy mit hoznak a következő hetek, hónapok, még nem lehet tudni, de ha tovább melegszik az idő, később nagy árat fizethetünk az enyhe télért. A korábbi években többször is előfordult a mostanihoz hasonló időjárás.

A januári melegnek azon ban meglett a böjtje, volt úgy, hogy februárban mínusz húsz fo kot is mértek. A hideg nagy kárt okozott a természetben, főként azért, mert nem volt hótakaró. A nappalok hosszúsága mel lett a hőmérséklet is befolyásolja a növények életciklusát. Előfor dulhat, hogy az enyhe idő miatt előbb indul meg a nedvkeringés a törzsben, és ez akár néhány fo kos fagyban megrepesztheti a fát. Ez főként a csert és a korán „éledező" fajtákat veszélyezteti.

Az évtizedek alatt nevelt erdők így egyik napról a másikra tönk remehetnek. Az enyhe tél továb bi hátránya, hogy a kártevő ro varok nem pusztulnak el. Így előbb kezdik meg a pusztítást is, ami a fejlődő növényekben még nagyobb kárt okoz – állítják a növényvédelmi szakemberek.

Egyelőre azonban nem kell ká roktól tartanunk, a néhány na pos enyhe idő még nem indított el visszafordíthatatlan folyama tokat, a fák és a bokrok nyugal mi állapotban vannak. A fűtési számlákra, azon keresz tül a pénztárcánkra jótékony ha tással van a januári tavasz, a téli sportok szerelmesei azonban bos szankodnak, hogy még nem esett hó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi tudásközpont indul

Erdő- és fahasznosítással foglalkozó regionális egyetemi tudásközpont kezdi meg működését. Tovább olvasom