Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Januárban írják ki a pályázatot

A megyei közútkezelő januárban írja ki az északnyugati, 4,6 kilométeres gyűjtőút tervpályázatát.

A megyei közútkezelő kht. januárban írja ki az északnyugati, 4,6 kilométer hosszú, várhatóan több milliárd forintba kerülő gyűjtőút tervpályázatát. A megvalósíthatósági tanulmányterv már elkészült.

A Sopront északnyugatról elkerülő gyűjtőút új nyomvonalát legutóbbi ülésén hagyta jóvá az önkormányzat. Abban az esetben, ha megvalósul, akkor egyrészt tehermentesíti a várost a nagy forgalom egy részétől, másrészt pedig összeköttetést teremt Bánfalva, Brennbergbánya és Ágfalva, valamint a 84-es főút, illetve a tervezett M9-es gyorsforgalmi út között. Az északnyugati gyűjtőút legfontosabb csomópontja az Ágfalvi úton, a vasúti felüljáró után lesz. Innen ágazik el egyrészt a volt rendszerúton a 84-es főút, másrészt pedig a Fényi Gyula és a Lomb utcán keresztül a Bánfalvi út felé.
Az új útelképzelést az önkormányzat már jóváhagyta, módosítva a korábbi elképzelést, amely szerint a Lippai-iskola gyümölcsösén keresztül vezették volna a nyomvonalat. A legújabb variáció szerint tehát a várostól jóval kijjebb kerül majd az út, kihasználva a valamikori rendszerút meglétét és megteremtve a lehetőséget, hogy a Fényi Gyula és a Lomb utcára végre szilárd burkolat kerüljön – minden valószínűség szerint – állami pénzből.

50 millió a tervezésre

A terveztetés és az építés a megyei közútkezelő kht. feladata, amelynek rendelkezésére áll a tervezésre szánt 50 millió forint.
– Várhatóan januárban írjuk ki a tervpályázatot – mondotta Wimmer József, a kht. osztályvezetője. – Jelenleg a pályázat kiírásához szükséges dokumentumokat gyűjtjük, amelynek része a megvalósíthatósági tanulmányterv is, amely már elkészült. Elképzeléseink szerint tavaszra, nyár elejére az engedélyezési tervek is a rendelkezésünkre állnak.

Pénz kérdése, hogy mikor

A tanulmányterveket a Mestervonal Kft. készítette.
– Az Ágfalvi úton, a vasúti felüljáró után körforgalmi csomópont tölti majd be a forgalomelosztó szerepét – tudtuk meg Fábiánkovits Ferenctől. – Az elképzelés része egy új vasúti felüljáró építése is. A másik kiemelt csomópont a rendszerút végén, az Arcus étterem közelében, a 84-es főút és a tervezett M9-es gyorsforgalmi út találkozásánál lesz.
Arra a kérdésre Wimmer József nem adott választ, hogy mikor kezdődhet az út építése, csupán annyit jegyzett meg, pénz kérdése.

A közútkezelő vállalná

Hogy mennyibe kerül(ne) az északnyugati gyűjtőút megépítése, arról csak a konkrét tervek birtokában tudnak majd nyilatkozni a szakemberek. Egy biztos, több milliárd forintos tételről van szó, amelyre a városnak nincs és valószínűleg nem is lesz pénze. A Kisalföld úgy értesült, a megyei közútkezelő esetleg vállalná a költségeket, ha a város néhány olyan út fenntartását átvállalná, amelyek jelenleg a közútkezelőhöz tartoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a marhavágót

Megkezdődött a Soproni Marhavágó Kft. felszámolása. A dolgozóknak felmondtak, az üzem további sorsa egyelőre ismeretlen. Az elbocsátott dolgozók között sok a többgyermekes családapa, akik tanácstalanok. Elgondolni sem tudják, hogy hentesvégzettségükkel a megszűnő üzemből hova vezethet tovább az útjuk, hol nézhetnek ismét munka után. Tovább olvasom