Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Iváni romák: Akkor inkább lopjanak?

Nem csupán kábelt, hanem esetenként bútorokat, autóbelsőt is égettek az iváni romák. A kisebbségi önkormányzat szerint megélhetésből teszik ezt.

- Akkor inkább lopjanak az iváni romák, az talán jobb lenne? - adja meg beszélgetésünk vezérfonalát Vass Tibor, az iváni kisebbségi önkormányzat elnöke. - Nem jószántukból égetnek ők. A megélhetésüket jelenti az a pénz, amit a lomtalanításból összeszednek, és az értékesíthető dolgokat eladják. A kábelről viszont le kell szedni a műanyagot, különben csupán azt a fele áron veszik át.

A csupasz réz a jó

S nem is kis összegekről van szó. A jobb minőségű réz kilogrammjáért a hulladéktelepeken akár még ezer forintnál is többet adnak. Könnyen kiszámítható: egy-egy fuvar után több tízezer forintot is elérhet a fizetség.

- Sajnáljuk, hogy már megint mi kerültünk a középpontba - folytatja Vass Tibor. - Az erdőn, amikor ágat égetnek, akkor a rakás aljára autógumit tesznek. Ezzel senki sem foglalkozik.

Vass Tibor: Az iváni romák jelentős részének a lomtalanítás adja a megélhetést. Fotó: P. H. L.
Vass Tibor: Az iváni romák jelentős részének a lomtalanítás adja a megélhetést. Fotó: P. H. L.


A kisebbségi önkormányzat vezetője elismerte, visszatérő jelenségről van szó. Az elmúlt években több alkalommal is voltak égetések. Azokból nem lett ügy. Azt viszont határozottan tagadta, hogy a kábelek lopásból származnának.

Égő, nem égő, ég

A településen járva megtudtuk, egy-egy alkalommal nem csupán kábelt, hanem bútorokat, ágyat is égetnek. Sőt, előfordult, egy autó belsejétől is így szabadultak meg. A vasat pedig eladták.

Mint arról portálunkon elsőként beszámoltunk az utóbbi napokban több alkalommal is hatalmas füst szállt fel a Rózsa, illetve a Kápolna utcából. Megírtuk, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője utasította az iváni körzeti megbízottat, hogy a legutóbbi, múlt héten kedd esti égetés kapcsán hivatalból tegyen feljelentést az iváni községvezetésnél környezetvédelmi szabálysértés miatt.
Az eljárás jelenleg is tart. Az elmúlt napokban újabb égetés nem történt településen.


Vass Tibor, korábban azt nyilatkozta portálunknak, megoldást jelentene, ha a Rózsa és a Kápolna utca sarkára konténert helyeznének el és ide rakhatnák a felesleges holmikat.

Lomtalanítás volt két hete

Eme feltevésnek némileg ellentmond, hogy Ivánban két hete volt lomtalanítás. Akkor a település nyolc pontjára tették ki a konténereket. S azokba is kihordhatták volna a felesleges holmikat - mégsem tették ezt. 

Mások szerint az nem járható út, hogy a falu egésze fizessen olyanért, amelyből egyes személyek járnak jól. A legjobb lenne, ha a lomtalanítás után a feleslegtől szabályos módon szabadulnának meg a romák. Nem szennyezve így a környezetet. Ennyi plusz munkát ők is vállalhatnának - összegezhetők a megkérdezettek véleménye.

Az egymillió munkahely

- Alig egy hónap múlva kezdődik az iskola, az új szabályok miatt a gyermekek nem sokat hiányozhatnak igazolatlanul. Akár még a családi pótlékot is elvehetik az itteni romáktól, ha nem figyelnek oda - említi Vass Tibor. - Van elég bajunk nekünk amúgy is. Az itt élő romák közül hetven a regisztrált álláskeresők száma. A kormány megígérte, egymillió munkahelyet teremt. Bárki elhiheti, dolgoznának a romák, ha lenne hol...

Olvasóink írták

310 hozzászólás
 • 310. kurucinfos 2010. augusztus 29. 15:26
  „DOLGOZANAK ADOZANAK NE LOPJANAK NE GYEREKGYÁROSOK LEGYENEK NE INGYENÉLÖK LEGYENEK AKI VÉDI ÖKET KÖLTÖZÖN EGY ROMA SZOMSZÉDSÁGBA AZTÁN MEGLÁSA FEDETLEN PÖCE SZEMÉTDOMB GAZTENGER BÜZ FEKÁLIA SZAG UTCÁRA ŰRITENEK KIABÁLNAK NEM TUDJÁK AZ APRÓ EGYŰTÉLÉS SZABÁLYAIT BETARTANI MERT AKI VÉDI ÖKET AZ A LEGNAGYOBB BÜNTETÉS HA A SZOMSZÉDJA LEHET EGY CIGÁNYNAK EZÉRT KEL A CSENDÖRSÉGET VISZAHOZNI MAJD AZ BETARTATJA VELÜK A SZABÁLYOKAT..UGYHOGY ADJON AZ ISTEN SZEBB JÖVÖT ÉS ÉLJEN A JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM ÉS ÉLJEN VONA GÁBOR..”
 • 309. parizer01 2010. augusztus 26. 14:35
  „mi az h lopjanak? takarodjanak el dolgozni!! <moderálva>”
 • 308. Beex 2010. augusztus 26. 07:15
  „304. hozzászólás máris 2010.08.25. 16:39

  Miért vennék le? és ki vitázik? :)
  Inkább írnák meg a többi estet is, nem kozmetikázott statisztikákkal vakítani a népet, és hülyének nézni a tisztességes munkából élő réteget olyanokkal, hogy "ugyan már, a romák sem lopnak/csalnak többet, mint más, meg nincs munka, blablabla..."...

  Ha valakit érdekel van egy klassz szkennelésem egy régi csendőrkönyvből, amikor még rend volt.. :))”
 • 307. hehe08 2010. augusztus 25. 23:27
  „azért na.... még ma is van hozzászóló.....
  szeretném ezt a cikket örökösen a címlapon látni....
  és folyamatosan bővülhetne a gaztettekkel, hogy az emberek végre lássanak tisztábban.....

  de legyen szó azokról is akik tesznek azért, hogy integrálódjanak (vannak szépszámmal)”
 • 306. samusoma 2010. augusztus 25. 20:57
  „most léptem le a kuruc,inforol amim tele van hogy mit művelnek afekák ország szerte!! tehát konkrétan firtl mátyástol kérdezem mint a város orsz.gy. képv.től hogy fejtse ki véleményét erről az ügyről ill. az országos helyzetről mivel a beigért 2 hét 8 hete lejárt!! ugy gondolom hogy sokakat érdekel. kérjük hogy fejezze be a lapitást és valjon szint !!!”
 • 305. máris 2010. augusztus 25. 16:39
  „VEGYÉK MÁR LE , AZ IVÁNIAK TOVÁBBRA IS ÉGETNEK ÉS LOPNAK ! MEDDIG AKARJÁK MÉG FOKOZNI A VITÁT ??”
 • 304. muskátli 2010. augusztus 24. 19:53
  „293/ ez igaz, ritka mint a fehér holló”
 • 303. samusoma 2010. augusztus 24. 17:30
  „a hozzá szolások száma már 300 felett van!nem semmi! de még egy politikus sem vette abátorságot hogy kifejtse véleményét, se balrol se jobbrol!! ez vajon azért lehet mert egyetértenek a többséggel vagy a választások előtt jobb kussolni? igazándibol nem csalodtam.ezt vártam !!”
 • 302. c77 2010. augusztus 24. 15:47
  „Irány nem Iván, hanem???????????”
 • 301. Beex 2010. augusztus 24. 06:35
  „Oké, de azért ne mondd, hogy őket tudatosan "irányítják" a betörés, lopás felé..
  A gyerekgyártás oké, az szponzorált, másképp már rég tettek volna valamit ellene..”
 • 300. czindi 2010. augusztus 23. 18:05
  „Beex, jól mondtad: "szerepe". Márpedig a szerepeket valaki(K) osztják...”
 • 299. Beex 2010. augusztus 23. 08:46
  „Nyilván szándékosan (is) gerjesztik, de azért a romák "szerepe" a társadalomban is elég egyértelmű..”
 • 298. czindi 2010. augusztus 23. 08:24
  „Szerintem valaki szándékosan gerjeszti ezt a magyar - cigány ellentétet. Csak jól essünk egymásnak, nyírjuk egymást, ők meg majd jót röhögnek a végén?! Kik is lehetnek azok? Sztem a bankok háza-tájáról szólnak a pletykák (is). Ide megy el a sok, tőlünk kilopott pénz? Szabad gondolkodni...”
 • 297. Cereus 2010. augusztus 22. 13:39
  „Ja lopott kábelrő égetni? Súlyos...”
 • 296. Cereus 2010. augusztus 22. 13:37
  „lopni se szabad, égetni se szabad.... Törvény az mindenkire vonatkozik, egyformán, rasszizmus nélkül.”
 • 295. pityesz 2010. augusztus 21. 20:46
  „Azt álmodtam, hogy Soha nem dolgoztam és a Romák küldik a segélyt.Pár év muúva mi leszűn ka kisebség”
 • 294. pityesz 2010. augusztus 21. 20:39
  „A romák se egyformák,Van köztük is rendes.és szorgalmas csak az a baj, hogy ritka.”
 • 293. suellen 2010. augusztus 21. 19:23
  „Wazzze Brigi, ma este sötétedés után sétálj végig a kosútlájos utcán oda meg vissza, aztán ha túlélted, lehet rászistázni.”
 • 292. máris 2010. augusztus 21. 07:27
  „A HOZZÁSZÓLÁSOK SZÁMA CSÚCS, VISZI A PRÍMET ! AKIKNEK INTÉZKEDNI KELLENE, MÉG EBBŐL SEM TUDJÁK LESZŰRNI AZ EMBEREK FELHÁBORODÁSÁT ??? FÖLÖSLEGESEN ÜLTETTÉK ODA A " DÖBRÖGIT " !!!!!! JELKÉP, JÓL ÉLNEK , AZ IVÁNI ROMÁK !!!!!!”
 • 291. kurucinfos 2010. augusztus 21. 06:41
  „ROSSZUL LETT IRVA A CIM IGY HELYES Iváni romák: Akkor inkább DOLGOZANAK ? IGY JÓ ADJON AZ ISTEN SZEBB JŐVŐT ÉLJEN A JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM..”
310 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sommelier-k versenye a kékfrankos fővárosában

Sopronban randevúznak a gasztronómia egy fiatal és izgalmas ágának jeles képviselői, itt rendezik… Tovább olvasom