Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Ivánban és Győrságon nem lesz cigány kisebbségi önkormányzat

Egy-egy képviselőjelölt visszalépése miatt Ivánban és Győrságon nem alakulhat meg a cigány kisebbségi önkormányzat. Az ok: politikai belharcok vannak a roma szervezetek között.

Érzékeny veszteséget könyvelhetnek el az iváni és a győrsági romák, miután a két településen október 3-án nem szavazhattak a helyi cigány kisebbségi önkormányzat jelöltjeire.

A két településen akkor tudták volna megtartani a választásokat, ha legalább 4 jelölt van egy-egy településen. Mivel az indulók száma, a visszalépések miatt négy alá csökkent, így elmaradt a voksolás - számoltunk be portálunkon.

Az okok között minden bizonnyal politikai belharc állhat: összefogás helyett széthúzás lett. Mindez hátrányosan érinti, az amúgy is nehéz helyzetben lévő helyi romákat.

Csak példaként, a két faluban cigány a kisebbségi önkormányzat éves szinten mintegy 800 ezer forintot oszthatott szét a romák között. A pénzből jutott korábban a tüzelőtámogatásra, oktatásra, hagyományőrzése, kirándulásra, karácsonyi ajándék vásárlásra. Mindezeket most biztosan nem kapják meg az iváni és a győrsági romák.

- Sajnálatos ami történt, ráadásul a törvények szerint új választást nem lehet kiírni - fogalmazott portálunk megkeresésére Horváth Attila, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, aki a Rom-Pot-Drom Egyesület (Cigányok az úton) vezetője is. - Négy évig képviselet nélkül maradnak az ottani romák. Ez pedig több kérdést is felvet: ki fog majd az ügyükben eljárni? Ki tárgyal majd a polgármesterekkel, a rendőrkapitányokkal? Ki harcol majd az érdekeikért?

Horváth Attila azonban bizakodó, amikor azt mondja: a két településen létrehoznának majd egy tagegyesületet. Azaz valami módon biztosítják majd a képviseletüket.

Hét tagú lesz a megyei cigány önkormányzat
A megyei cigány kisebbségi önkormányzat tagjaira és az elnökre várhatóan az év végén, a jövő év elején lehet majd szavazni. A képviselőjelöltek pedig listáról kerülhetnek be a testületbe. Ennek létszáma az új szabályozás értelmében a korábbi kilencről hétre csökkent.

Olvasóink írták

 • 10. Hozzászóló 2010. október 06. 11:24
  „Felháborodás a megkülönböztetés és a szegregáció miatt, ugyanakkor kisebbségi önkormányzati törekvések. Ez nem a megkülönböztetést szolgálja? ja, hogy ebben pénz van, bocs...”
 • 9. rupi79 2010. október 06. 11:07
  „szerintem a romáknak és nem romáknak egyaránt jó hogyha van minden településen olyan szervezet ami segit a romáknak az ügyes bajos problémák megoldásába és ha jo kapcsolatban van a helyi önkormányzattal akkor az egész település hasznára válhat pl: györság
  amugy én is azt a pletykát hallottam hogy horváth úrnak igen is sok köze van a "váratlan" visszalépésekhez”
 • 8. Filtec 2010. október 05. 12:16
  „"Ivánban és Győrságon nem lesz cigány kisebbségi önkormányzat."

  Ettől még lesz továbbra is cigány bűnözés.

  Látom megint moderálgat #1-ben a moderátor.”
 • 7. zhall 2010. október 05. 04:26
  „Agent!Mikor megnéztem a linket,azt hittem valami vicc.Aztán leesett:Úristen!Ez komoly.....”
 • 6. seggtracer 2010. október 05. 23:24
  „Dolgozni kéne kérem szépen dolgozni! És nem a segélyekre pályázgatni, meg várni...... "Arbeit macht frei"”
 • 5. kovjo 2010. október 04. 14:28
  „A "portál" miért nem kereste meg az ellenfél képviselőit? Kíváncsi lennék az ő véleményükre is. Ennek a Horváth "holokaust kárpótló" bűnözőnek azt sem hiszem el, amit kérdez.”
 • 4. c77 2010. október 05. 18:34
  „Siránkozni tudnak mint a "............". ja meg "ez az enyém! én loptam" alapon. Hová lehetne eldugni öket? = moderálva?”
 • 3. Agent 2010. október 04. 14:27
  „Máushául veszonyt lesz!
  http://index.hu/belfold/2010/okvalasztas/unnepelhet_van_damme_tibi_tokfej_elbukott/”
 • 2. Csetneky 2010. október 04. 14:50
  „Ugrott a 800 ezer? Hát, én inkább azokat sajnálom, akiktől majd a maguk módján megszerzik.”
 • 1. haarspray 2010. október 04. 14:21
  „Hehe, ez tetszik!
  800.000 huf, erre, arra, na meg tüzelőtámogatásra, ami valójában üzemanyagutalvány, amivel ki tudnak menni az erdőre fát lopni!
  Az érdekeik támogatása mellett meg ne nagyon siránkozzanak, amikor így is ők az elsők a sorban!Valamit nagyon jól csinálhatnak, hogy ez így van!
  Mit akarnak ezek tárgyalni rendőrkapitányokkal, meg polgármesterekkel?
  Huzzanak már el a <moderálva>, ne itt rontsák a levegőt a tömény fekete kábelfüsttel!
  Egyébként is, arról mik a fejlemények??A kisalföld azt ígérte, hogy amíg ÍÍÍ nem kerül az ügy végére, nyomonkövetik!!Várjuk a fejleményeket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg gyermekek álmai váltak valóra - galéria

A Csodalámpa Jótékonysági Golfversenynek köszönhetően két megyénkbeli súlyosan beteg gyermek… Tovább olvasom