Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Iván: rendbontás nélkül ért véget a gárda demonstrációja

Iván – Véget ért a Magyar Gárda iváni demonstrációjának hivatalos része. A rendőröktől kapott információ szerint egy körözött gárdistát is lekapcsoltak az ellenőrzések során.


Szombaton délelőtt 11 órakor a temetőnél találkoztak a Magyar Gárda tagjai Ivánban, azon a felvonuláson, melynek részleteit és körülményeit még pénteken este 7 óra után is vitatták. (Mint ismeretes, a megyei bíróság végül demonstrációra és a beszédek megtartására adott engedélyt a Magyar Gárdának, vonulásra nem.)

Galéria! Fotó: Magasi


A focipályán történő felsorakozás után a demonstrálók a járdán művelődési ház elé "sétáltak", ahol a Magyar Gárda alapítói, országos, megyei és soproni kapitányai, valamint ifj. Hegedűs Lóránt és Vona Gábor, a Jobbik elnöke is beszédet mondott. A beszédek központi témája természetesen a cigánybűnözés volt, a szónokok arra buzdították Iván lakosait, hogy szerveződjenek és védjék meg magukat a cigány hordáktól. Az is elhangzott, nem hódolnak be az "elnyomó, cionista rendszernek", de szó, fütty és fujjolás érte a rendezvényt biztosító rendőröket is. 

A rendezvény környékéről a település roma lakossága távolmaradt, a Rózsa utca környékét rendőrök biztosították. A Fő utca mentén lakók viszont kiálltak a portáik elé és néhányan örömmel üdvözölték a kezdeményezést.

A kisalfold.hu megtudta, a Soproni Rendőrkapitányság a rendezvény idejére fokozott bűnügyi, közbiztonsági és közlekedési akciót szervezett. A rendőrségtől kapott információink szerint az akció sikerrel zárult, az egyik autóból egy körözött személy, egy gárdista került elő. Egy másik járműből pedig baseballütőt foglaltak le a rendőrök.

A demonstráció befejeztével a focipályán ebéddel várták a szimpatizánsokat.

Korábban:

A Kisalföld információi szerint a Magyar Gárda ma 11 órától hivatalos engedéllyel demonstrálhat Ivánban, a művelődési ház előtti területen. Felvonulás ugyanakkor nem lesz.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a Magyar Gárda kérelmére pénteken felülvizsgálta és hatályon kívül helyezte korábbi döntését a mai, iváni demonstrációra vonatkozóan. - A bíróság a felvonulást továbbra sem, de a demonstrációt engedélyezte Ivánban - tájékoztatta a Kisalföldet Takács József, a megyei bíróság elnökhelyettese. A Magyar Gárda engedélyt kapott, hogy ma 11 órától a helyi művelődési ház előtti területen beszédeket mondjon és demonstráljon.

Vass Tibor, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke  elmondta, a roma szülők a gyerekeiket a más településen élő rokonokhoz vitték el. A felnőttek, amennyiben lesz felvonulás, otthon maradnak, ugyanis senkivel nem szeretnének konfliktusba kerülni.

A bíróság szerint sem vonulhat a gárda
A megyei bíróság elutasította a Magyar Gárda felülvizsgálati kérelmét, így nem tarthatják meg a szombaton Ivánban tervezett felvonulásukat.

Mint arról korábban beszámoltunk a Soproni Rendőrkapitányság megtiltotta, hogy a Magyar Gárda felvonulást tartson Ivánban. Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőrkapitányság szóvivője a döntés hátteréről szólva a kisalfold.hu kérdésére elmondta, a közlekedés zavartalanságának biztosításában a felvonulás komoly hátrányt okozna, a közúti forgalom elterelése pedig nem oldható meg.

– A rendezvény megtartásánál nemcsak az ott résztvevők jogát, hanem az egész közösség érdekét figyelembe véve mérlegeli a rendőrség, hogy a gyülekezés és a mozgás szabadságát az adott helyszínen és időben a jogszabályok alapján tudja-e biztosítani. A gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások alapvető jogainak sérelmével, megbotránkozást és félelmet másokban nem kelthet – tette hozzá szóvivő.

A rendőrség döntését a Magyar Gárda nem fogadta el, és felülvizsgálati kérelmet adott be a megyei bírósághoz. A szerdán született végzés értelmében a kérelmet elutasították, és helyben hagyták a rendőrségi határozatot.


MSZP: A Gárda nem oldja meg a problémákat

Iván, Sopron - Minden baloldali gondolkodású embert mélységesen elszomorít, hogy amikor ezen a héten a Holokauszt Áldozatainak emléknapja van, a megye közvéleményét az iváni események kapcsán a Magyar Gárda tevékenysége zaklatja fel – fogalmazott Kránitz László. A Gárda megyei szervezője válaszolt az MSZP-nek.

– Támogatjuk az iváni polgármester és az önkormányzat álláspontját, hogy nem engedélyi a Magyar Gárda nagygyűlését, ugyanis ezen szervezet megjelenése nem oldja meg a településen lévő problémákat – mondta el a tegnapi sajtótájékoztatóján Kránitz László, az MSZP megyei szervezetének elnökhelyettese. – A szélsőséges gondolatok, a katonai jellegű felvonulások és erődemonstrációk félelmet és bizonytalanságot keltenek. A mostani helyzetben mindazok összefogására, partnerségére van szükség, akik tehetnek azért, hogy a feszültség oldódjon. A Magyar Gárda eszméinek és tetteinek elutasítására kérünk minden, a megyében működő demokratikus pártot és a lakosságot.

Kránitz László hozzátette, országgyűlési képviselőként támogatni fogja, hogy az olyan településeken, mint Iván, ahol ilyen jellegű problémák vannak, erősítsék meg a rendőrség létszámát. 
"El a kezekkel a Magyar Gárdától!

Szerkesztőségünkbe küldött válasz a Jobbik megyei szervezőjétől (szerkesztetlen változat)

"El a kezekkel a Magyar Gárdától!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felszólítja az MSZP-t, hogy fejezze be a hisztériakeltést! A gárdisták soha egyetlen bűncselekményt nem követett el, mint már több esetben kiderült ugyanez sajnos nem mondható el az MSZP politikusairól! Saját politikai alkalmatlanságukat és népszerűtlenségüket próbálják takargatni, azzal, hogy a Magyar Gárda soraiban keresnek félelemkeltő és szélsőséges elemeket!

Ivánra helyi lakosok hívták a Magyar Gárdát, mert -elmondásuk szerint- elegük lett abból, hogy a kormány képtelen megvédeni a vidéki emberek javait!

Ahol eddig megfordult a Magyar Gárda akár figyelemfelhívó felvonulásokkal, akár karitatív tevékenységével a helyi lakosok többségének szimpátiáját váltotta ki!

Ha van is néhány ember, aki tart a Gárdától az csak a balliberális hazugságoknak köszönhető és még ekkora ellenszélben is jóval népszerűbb, mint a kormány!

A szocialisták inkább azzal foglalkozzanak, hogy megállítsák a vidéken tomboló lopásokat és erőszakot! Hatodik éve vannak kormányon, ezalatt az idő alatt semmit nem tettek a vidék közbiztonságának javításáért! A helyzetet a világvállság és az erre adott elégtelen kormányzati válaszok csak súlyosbították!

A megyei kisebbségi önkormányzat tagjai is tegyék azt ami a feladatuk! A gyakran nyomorban élő roma lakosság problémáinak megoldásán fáradozzon, és ne nem létező fantomokat kergessen! Azt, hogy kérték a megyei rendőr-főkapitányság segítségét az iváni bűnügyek mielőbbi
felderítése érdekében üdvözöljük, ugyanakkor megjegyezzük, hogy ehhez az előrelépéshez is a Magyar Gárda lakossági fóruma kellett! A Jobbik Magyarországért Mozgalom Győr-Moson-Sopron megyei szervezetei, ahogy korábban is mindig, ezúton is sok sikert és erőt kíván   aMagyar Gárda Wass Albert Zászlóalj munkájához!

Magyar Zoltán
Jobbik, Győr-Moson-Sopron megyei szervező
 
Erődemonstráció vagy cigányrettegős Ivánban?

Többszörös egyeztetést követően olyan ez már mint a mese: lesz is, meg nem is erődemonstráció Ivánban, ahol nemkívánatos vendégként mutatkozik be a Magyar Gárda, akik az előzetes megbeszélés szerint a futball pályán mégiscsak megjelennek szombaton.

Horváth Attila, a cigány kisebbségi önkormányzat megyei elnöke szerint masírozás ugyan nem lesz, de a gárda mégiscsak felvonul az iváni futballpályán szombaton délután. A Magyar Gárda tervezett erődemonstrációja már eddig is sokszoros vihart kavart mind a cigányok, mind a civilek, de a rendőrség körében is, Horváth Attila megyei kisebbségi elnök egyszerűen riasztónak tartja a körülményeket, hiszen a kiélezett helyzetben elég lehet egy meggondolatlan szópárbaj, vagy elcsattanó pofon, amelynek súlyos következménye lehet. Az iváni cigányok nem szeretnének gárdistákkal találkozni, de úgy tűnik, ez legfeljebb néhány embert érdekel.

A Győr-Moson-Sopron megyei cigány kisebbségi önkormányzat tiltakozik a Magyar Gárda, és az önkormányzat képviselőtestületének antidemokratikus eljárása ellen, mivel mindkét szervezet ezzel kivonja magát az alkotmányos intézményrendszer tisztelete alól. Horváth Attila szerint nem ez jelenti az ügyek elintézési módját. Információink szerint a szombati programmal kapcsolatban a megyei cigány kisebbségi elnök továbbra is egyeztet a soproni rendőrkapitánnyal, s kéri a rendőrség segítségét, ugyanis félő, hogy a demonstráción felbuzdulva, etnikai összetűzések is kialakulhatnak.


Gárda Ivánban: Se vonulás, se demonstráció

A kisalfold.hu értesülései szerint az iváni önkormányzat határozatlan időre felfüggessztette a Magyar Gárda január 31-én, szombaton a településen tartandó nagygyűlését.

Minderre azt követően került sor, hogy a Soproni Rendőrkapitányság nem engedélyezte a gárda felvonulását.

Így az önkormányzat véleménye szerint a nagygyűlés megrendezése oka fogyottá vált. A döntéséről már értesítették az érintetteket.


Az SZDSZ közleménye

Megnyugvással vettük tudomásul, hogy a soproni rendőrkapitányság nem engedélyezte a Magyar Gárda utcai demonstrációját Iván községben.

Helyesnek tartjuk Linter Tibor iváni polgármester álláspontját, mely szerint a Magyar Gárda erődemonstrációja nem megoldás a cigánysággal kapcsolatos problémákra. Magyarországon a gazdasági válság miatt sokan kerülnek nehéz anyagi helyzetbe. Ilyenkor bűnbakot keresünk, s ezek a bűnbakok, s ezt magyar történelmi példák igazolják: a cigányok, a zsidók vagy más népcsoporthoz tartozó kisebbségek. Az 1930-as évek gazdasági válsága idején Németországban horogkeresztes fiatalok masíroztak München és más városok utcáin, miközben a demokratikus pártok a parlamentben egymással civakodtak. Majd néhány év múlva egy Adolf Hitler nevű vezér kezébe került minden hatalom, aki előidézte a világtörténelem legnagyobb holocaustját. Magyarországon minden demokratikusan gondolkodó embernek tisztában kell lennie azzal, hogy a Magyar Gárda rendkívül veszélyes tevékenységet folytat, mivel önhatalmúlag kíván bíráskodni, jogszabályi felhatalmazás nélkül. Nem szabad cinkosságot vállalnia e társasággal egyetlen politikai, egyházi vezetőnek sem, legyen az akár országgyűlési képviselő, polgármester, püspök vagy tiszteletes. Mi szabad demokraták hiszünk a demokráciában. Azt várjuk a rendőrségtől, az ügyészségtől a bíróságtól, hogy a hatályos jogszabályok alapján járjon el mindenkivel szemben, aki a magyar törvények ellen vét, legyen az bármely népcsoporthoz vagy felekezethez tartozó. Kérünk minden megyei parlamenti pártot, civil és érdekvédelmi szervezetet, az egyházakat lépjenek fel és ítéljék el a Magyar Gárda által hirdetett eszméket és cselekedeteket. Győr, 2009. 01. 27.
 
Rendőrségi nem

Nem engedélyezi a Magyar Gárda Ivánba tervezett hétvégi, utcai felvonulását a Soproni Rendőrkapitányság. Úgy tudni, hogy a szombati rendezvényen körülbelül ezren vennének részt.

Nem engedélyezte a Magyar Gárda szombatra a Győr megyei Ivánban tervezett felvonulását a rendőrség; a gárda egyik zászlóalja ugyanakkor néhány napja a településen már tartott fórumot és tagtoborzót, amelyen a polgármester szerint kétszáznál többen vettek részt a faluból és környékről.

Farkas Gábor alezredes, soproni rendőrkapitány az MTI-nek hétfőn az mondta: a felvonulást nem engedélyezi, mivel a közlekedést a felvonulók akadályoznák, alternatív útvonal ugyanis nem biztosítható a településen közlekedők számára. A demonstrációt azonban a gárda megtarthatja aznap az iváni sportpályán.

Linter Tibor, az 1400 lakosú település polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: sok a feszültség a faluban. Karácsony táján elharapóztak a betöréses lopások, sőt egy házat is felgyújtottak ismeretlenek. A helyiek megelégelték a lopássorozatot, féltik a tulajdonukat. A két körzeti megbízott hét-nyolc faluban teljesít szolgálatot, nem csoda hát, hogy nem tudnak folyamatosan Ivánban jelen lenni. Talán javul a helyzet azzal, hogy egy rendőr költözik be rövidesen az egyik szolgálati lakásba - tette hozzá a polgármester.

A falu vezetője úgy látja, a Magyar Gárda az akcióival nem old meg semmit. Megítélése szerint a községben élőknek kell megoldást találni a problémákra, hogy ne fokozódjanak a feszültségek és a további atrocitásoknak elejét tudják venni. Mint mondta, ennek érdekében a képviselő-testület és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat közös megbeszélését kezdeményezte.
(Forrás: MTI)

Fotó: Magasi DávidSzombaton történt

Mintegy száz iváni vett részt szombaton a Magyar Gárda szervezte fórumon. Elhangzott, január 31-én, szombaton délelőtt a település utcáit végigjárva felvonulnak majd.

Békés hangulatban telt a Magyar Gárda szervezte lakossági fórum Ivánban. A megjelent helybélieknek elsőként Szilárd István, a Magyar Gárda Egyesület országos alapító tagja tartott előadást a szervezet működéséről, a magyarságtudatról. A helyi művelődési házban közel százan hallgatták végig a beszámolót. A fórum végén többen jelentkeztek tagnak, illetve pártolónak. (A gárdát egyébként egy helybéli hívta meg a településre.)

Mészáros Csaba, a soproni Rongyos Gárda vezetője a fórum közepére érkezett meg, ugyanis a rendőrségen volt egyeztetésen. A vezető bejelentette, a Soproni Rendőrkapitányság engedélyezte a január 31-re, szombatra tervezett felvonulásukat. Mint elhangzott, a céljuk az, hogy felhívják a figyelmet a bűnözésre. Állításuk szerint az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a kisebb bűncselekmények - főként a lopások - száma. A szombati felvonulást követően további akcióra nem készülnek.

A gyűlöletkeltő és uszító kommentek miatt a cikk alatti hozzászólásokat felfüggesztettük! (2009.01.31./20.30) 

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma érkezhet Bamakóba a UniversiTeam

Budapest–Bamako-rali - A Budapest–Bamako-rali egyetlen egyetemi csapata, a soproni… Tovább olvasom