Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Itthon hajthatják be a külföldi bírságot

Ha uniós tagállamban magyar állampolgárt megbírságolnak, hazai hatóságok is behajthatják a büntetést. Farkas Gábor soproni rendőrkapitány szerint így nem marad jogkövetkezmény nélkül egyetlen szabálysértés sem.

„Határtalan" bírságokra számíthatnak mától azok a magyar állampolgárok, akiket történetesen Ausztriában, vagy más uniós tagállamban szabálysértés miatt legalább 70 euróra vagy a fölötti összegre büntetnek. Ausztriából származó információink szerint az erről szóló határozatot és csekket magyar nyelvű felszólításban küldik majd ki a magyarországi lakcímekre.

Mindez annyit jelent, hogy a jövőben idehaza is behajthatóvá válik a magyar állampolgárok által elkövetett szabálysértés miatt kiszabott külföldi pénzbüntetés, amely fordított esetben is érvényesül. Ausztriában a rendelkezés már mától életbe lép. Folytatás az 1. oldalról.

A témával kapcsolatban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban érdeklődésünkre elmondták: Magyarországon a kormány által a napokban elfogadott szabálysértési jogsegélyről szóló törvénytervezet – amelynek részét képezi a külföldön kiszabott bírság hazai behajthatósága – célja, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően a magyar jogban is megteremtődjön a szabálysértési ügyekben a nemzetközi együttműködéshez szükséges jogi háttér. A tervezet szerint az EU tagállamaiban elkövetett szabálysértések miatt eljárási jogsegélyt nyújthatnak a magyar hatóságok, és kérhetnek is akkor, ha a szabálysértést Magyarországon követték el más EU-tagállam polgárai.

Az új szabályozástól elsősorban azt várják, hogy erősödik a jogkövetési hajlandóság azzal, hogy a külföldön elkövetett kisebb súlyú jogsértésekért sem kerülhető el a felelősségre vonás, illetve a magyar állam külföldön is képes érvényesíteni joghatóságát. Az EU más tagállamaiban magyar állampolgárra kirótt bírságot hazánkban forintban hajtják be, a pénz a hazai központi költségvetésbe kerül. Ha adók módjára vételezik be az összeget, akkor az a lakó- vagy tartózkodási hely szerinti önkormányzatot illeti meg.

Arra egyelőre nincs becslés, hogy az EU-ban elkövetett, de hazánkban behajtott szabálysértésekből mennyi pénz folyhat be. Farkas Gábor alezredes, soproni rendőrkapitány szerint a bevezetendő lehetőség gyakorlatilag annyit jelent, hogy az unió területén egyetlen külföldön elkövetett és szankcionált szabálysértés sem marad jogkövetkezmény nélkül.

Gosztonyi

3600-ból 98 külföldi

A Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly a 3600 szabálysértési eljárás közül mindössze 98 érintett külföldieket – tájékoztatott Moravecz Imre alezredes, az igazgatásrendészeti osztály megbízott vezetője. – A külföldi szabálysértők mintegy háromnegyede osztrák állampolgár, akiknek megközelítőleg kétharmada fizette be az esetenkénti 20–25 ezer forintos bírságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokszínű műsor a tavaszi napokon

A Soproni Tavaszi Napok rendezvénysorozat idén is minden műfajban színes repertoárral mutatkozik be.… Tovább olvasom