Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Ittasan vezette a harkai buszt: tíz hónap fogház, két évre felfüggesztve

A soproni bíróság nem jogerősen tíz hónap fogházbüntetésre ítélte az a buszsofőrt, aki ittasan vezette a harkai buszt. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért.


Hétfőn Sopronban tárgyalták annak a sofőrnek az ügyét, aki még idén júniusban ittasan vezette a Kisalföld Volán Harkára tartó autóbuszát.

Rémült utasok bírták megállásra a Sopronból indult járatot még a város határában, mindenki épségben leszállhatott, ám a sofőr még ezt követően is továbbhajtott: nagy sebességgel, nyitott ajtókkal száguldott ki a nyolc kilométerre lévő Harkára. Csak a járműben félmilliós kárt okozott, de nekiütközött és megrongált több közlekedési táblát is. Személyi sérülés nem történt - írtuk meg az eset után.

A Soproni Járásbíróság hétfőn G. Tibor vádlottat ittas járművezetés vétsége miatt 10 hónap fogházbüntetésre és 4 év közúti közlekedéstől eltiltásra ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a Kisalföld Volánnál egy éve buszsofőrként dolgozó G. Tibor vádlott a bűncselekmény elkövetésének napján súlyos fokú alkoholos állapotban vezetett, aznap a harmadik fordulót tette meg Harka és Sopron között. A vádlott közlekedése során így külterületen, de ugyanakkor Sopron belvárosában is haladt.

A járművezetés során a buszban mintegy 800.000 forint, míg az út menti jelzőtáblákban mintegy 180.000 forint kár keletkezett.
A vádlott tudomásul vette a döntést, az ügyész fellebbezése bejelentésére három napot tartott fenn. 

– Elnéztem a beosztásomat, ezért napközben házi pálinkát iszogattam. Délután észrevettem a tévedésemet. Az élettársam mondta, hogy ne menjek így munkába, de én mégis elmentem. Aznap este 9-ig háromszor végigvezettem azt az útvonalat – magyarázta elképesztő tettét az 1965-ös születésű férfi, aki alig egy éve volt buszvezető, s akit az eset után azonnal elbocsátottak. Azóta is munkakereső. Az egyik kolléga – akinek lánya a buszon utazott és telefonált neki, hogy baj van a sofőrrel – tanúként elmondta: amikor leszedte a buszról a harkai fordulónál a szemmel láthatóan ittas buszvezetőt, a táskájában vodkásüveget látott. Társa annyira részeg volt, hogy a kiérkező rendőröknek az igazolványa helyett a Tesco-kártyáját adta oda.

A témáról portálunk folyamatosan beszámolt. Az összes előzmény itt olvasható el.

2013. június 17-én este egy Sopronból indult autóbusz vezetője ittas állapotban vezette a járművet, és amíg célba ért több jelzőtáblát megrongált, illetve kidöntött.

A nyomozás megállapította, hogy az ittas, 45 éves sofőr a harkai úti buszfordulóig a járművével hat jelzőtáblának nekiütközött és a vezetése során az autóbusszal folyamatosan súrolta az út melletti fák lombjait.

A megrémült utasokat a busz vezetője a Kőszeg és Harkai út kereszteződésében letette, majd a buszfordulóba felhajtott az útszegélyre és egy jelzőtáblának ütközött, amely kidőlt.

A Soproni Rendőrkapitányság G. Tibor ellen ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a napokban befejezte, és vádemelési javaslattal megküldte a Soproni Járási Ügyészég Vezetőjének.

Előzmények:

Érthetetlennek és megdöbbentőnek nevezték a hétfő esti harkai buszon történteket a közlekedési vállalatnál dolgozók.

Senki sem akar ítélkezni az ittasan volán mögé ülő sofőr felett, sokkal inkább magyarázatot szeretnének egykori kollégái is. Mi történhetett a 45 éves, egyébként megfontoltnak ismert férfivel, hogy képes volt alkohollal a vérében embereket szállító autóbuszt vezetni?

A kérdésre csak ő tudna választ adni, a sofőrt azonban tegnap többször hiába kerestük – és úgy tudjuk, nem érte el korábbi munkáltatója sem. Mobiltelefonját ugyanis információink szerint azon a buszon hagyta, amelynek vezetőfülkéjéből a rendőrség vitte el őt hétfőn.

Tegnapi számunkban részletesen beszámoltunk arról, hogy a hétfő esti harkai járaton az utasok könyörögtek a sofőrnek, álljon meg, mivel láthatóan nehezen vette be a kanyarokat. 

Bár az utazók még Sopronban elérték, hogy a busz megálljon és utasai leszállhassanak, a harkai járat üresen, nyitott ajtókkal még kiment a várostól nyolc kilométerre lévő faluba. Útja során közlekedési táblákat rongált meg, kitört az ablaka és a harkai buszfordulóban is elgázolt két oszlopot. A sofőrt a rendőrség már a végállomáson felelősségre vonta, majd innen vitték vérvételre. Ittas volt.

Mint megtudtuk, a sofőr helyettesített a harkai járaton. Egyébként másik szakmája is van a gépkocsivezetőnek, korábbi munkáltatója elmondta, sohasem gondolta volna, hogy ilyen híreket hall róla, ő megbízható munkatársnak ismerte, akire lehet számítani.

Korábban írtuk:

Rendkívüli felmondással megszüntette a közlekedési társaság annak a buszsofőrnek a munkaviszonyát, aki hétfőn este ittasan ült a harkai járat volánja mögé. Hat jelzőtáblának ütközött, mire az utasok megállásra bírták.
– Munkából mentem haza, a Kőszegi úton szálltam fel a buszra. Nem ismertem a sofőrt, de az hamar feltűnt, hogy valami nincs rendben. Az aluljáróban túl gyorsan hajtott, a kanyart is furcsán vette be. Az út menti diófa ága csak úgy kopogott a busz oldalán – mesélte tegnap Pőcze Géza, egyike annak a tizenöt utasnak, akik hétfőn este a Kisalföld Volán járatával utaztak Sopronból Harkára. Hátborzongató útjuk volt. Pőcze Géza elmondta, a Kőszegi út tetejére érve az autóbusz a padkának hajtott, megingott, szinte billegett. Akkorra az utasok már rémülten kiabálták a sofőrnek, hogy álljon meg. Végül az egyik férfi utas és Pőcze Géza odamentek a vezetőfülkéhez, megállásra és az ajtók kinyitására szólították fel a sofőrt.

– Végül én nyúltam be az ablakon és nyitottam ki az ajtót – mondta el érdeklődésünkre Pőcze Géza. Az utasok leszálltak a Kőszegi úton és a Harkáról hívott ismerősök segítségével, autókkal utaztak haza.

A történetnek itt még koránt sincs vége, a sofőr ugyanis nyitott ajtókkal a Kőszegi útról egészen Harka közepéig, a buszfordulóig száguldott. Közben a járműnek egy ajtaja ki is tört. A további részletekről a megyei rendőr-főkapitányság adott tájékoztatást a Kisalföldnek.

Utasok nélkül ért ki Harkára hétfőn este a menetrend szerinti járat. A sofőrt a rendőrök vitték el. Fotó: Tudósító, Élő Gergő
Utasok nélkül ért ki Harkára hétfőn este a menetrend szerinti járat. A sofőrt a rendőrök vitték el. Fotó: Tudósító, Élő GergőA Kisalföld Volán járatával 20.30 órakor a soproni buszpályaudvarról indult a 45 éves gépkocsivezető. A rendőri vizsgálat adatai szerint a férfi, míg a harkai úti buszfordulóig eljutott, hat jelzőtáblának ütközött neki. Ezek közül egyet visszapillantó tükrével elfordított, az el is tört, egyet pedig az oszlopról szakított le.

Az autóbuszon utazók a rendőröknek elmondták, hogy a férfit, aki járművével folyamatosan súrolta az út menti fák lombkoronáját, többször kérték megállásra. Féltek, hogy a láthatóan ittas sofőrrel komolyabb baleset nélkül nem juthatnak haza. Menet közben az utasok értesítették a rendőrség ügyeletét.

A harkai buszfordulóba érve a férfi nagy sebességgel hajtott fel az útszegélyre, ahol az elsőbbségadás kötelező táblának ütközött. Leszakította a tábla alatt rögzített hulladéktároló edényt, ezt követően állt meg. A rendőrség perceken belül szondát tartott elé, ami minden kétséget kizáróan kimutatta ittasságát. A rendőrök a szükséges mintavételre is előállították és vezetői engedélye bevonását kezdeményezték. A Soproni Rendőrkapitányság ittas járművezetés gyanúja miatt indított eljárást ellene.
– A sofőr munkaviszonyát a Kisalföld Volán Zrt. rendkívüli felmondással azonnal megszüntette – kommentálta a hírt a közlekedési társaság üzletágigazgató-helyettese, Tóth László.

Úgy tudjuk, a férfi egy éve dolgozott a vállalatnál és eddig nem volt panasz ellene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagkorlátnak csapódott, és meghalt egy soproni motoros

A kórházban halt meg az a soproni motoros, aki a Zala megyei Nagykapornaknál szenvedett balesetet. A… Tovább olvasom