Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Itt olcsóbb, Ausztriában szebb

A magyar üzletekben alacsonyabb árak vannak, Ausztriában szélesebb a kínálat és szebb is.
Egy soproni és egy ausztriai bevásárlóközpont karácsonyi kínálatát alapul véve észrevehető, hogy szinte minden termék olcsóbban szerezhető be Magyarországon, az esztétikum és a választék tekintetében azonban Ausztria tűnik kedvezőbbnek. A karácsonyi készülődés az év legszebb szakasza, az utcákat már mindenütt csodásan feldíszítették, a kirakatok is ünnepi hangulatban pompáznak.

A karácsonyi készülődés az év legszebb szakasza, az utcákat már mindenütt csodásan feldíszítették, a kirakatok is ünnepi hangulatban pompáznak. Nehéz dolga van ilyenkor a bevásárlónak, hiszen a karácsony – még akkor is, ha a legszentebb ünnep – több tízezer forintba kerülhet.

A magyar üzletek mellett elsősorban az alacsonyabb árak miatt dönthetünk, míg Ausztriában szélesebb a kínálat és szebb a kivitelezés, azonban a számla végösszege is magasabbra rúg a pénztárnál.

Hatdarabos színes karácsonyfadísz egy soproni bevásárlóközpontban 599 forintért kapható, Kismartonban (Eisenstadt), a lakásfelszerelési nagyáruházak egyikében már a négydarabosért is 3,69 eurót (kb. 904 forint) kérnek. A fára való girlandok és a lametta is drágább odakinn, előbbinél közel négyszáz, utóbbinál körülbelül harminc forint az eltérés, igaz, a színválaszték és a csomagolás is meggyőzőbbnek tűnt Ausztriában.

A gyártó azonos...

Gyertyákból legalább harmincféle közül lehet választani Kismartonban. A rengeteg méretben és árnyalatban kapható asztali fény nem tűnt drágábbnak, mint itthon, ahol viszont csak három–négy fajtát találunk a polcon. A csomagolópapírok közel azonos árban, 230 forintért szerezhetők be, ami nem csoda, mivel a címkén olvasható felirat szerint a gyártó azonos. A választék ebből is bővebbnek tűnt kinn.

Szaloncukor csak nálunk

Karácsonyi asztalterítő 1999–3590, szalvéta 195 forintért kapható a magyar boltban, Ausztriában előbbit 11,99 euróért (2930 forint), utóbbit 2,19 euróért (536 forint) lehet vásárolni. A zselés szaloncukor kilójáért itthon 235, míg a kókuszosért és a gesztenyésért 560 forintot kérnek. Úgy tűnik, ez Ausztiában nem divat, mivel az ottani boltokban egyáltalán nem kapható, ugyanúgy, ahogy a csillagszóró sem, ami Magyarországon 22 forintot kóstál.
A karácsonyi képeslapokból itthon is bő a választék, igaz, a szebbek 250 forint körüli áron kaphatók. Ugyanezen az áron Ausztriában is vásárolhatunk (különböző világnyelveken írt jókívánságokkal) egészen igényes darabokat.

Már árulnak fenyőfát

A karácsonyfáért sem kell külföldre utazni, ugyanis Sopronban is árulják már néhány helyen a szebbnél szebb fenyőket. A lucnak 800, a duglásznak 1500, az ezüstfenyőnek 2400, a normandiai jegenyefenyőnek pedig 2500 forint a méterenkénti ára. Kismartonban az áruház előtti parkolóban is nagy területen kínálja portékáját egy árus, az igazán szép normandiai fenyő darabjáért elmondása szerint legalább 17,99, legfeljebb 40 eurót kér (4400–9800 forint). Hazafelé a kelénpataki (Klingenbach) határátkelő előtt egy óriásplakát szerint a faluban már öt euróért (1225 forint) árulják az ünnep legfőbb díszét. A hozzávaló talp itthon 799 forintba, Ausztriában átszámítva 1957 forintba kerül. A fenyőillathoz nem ragaszkodó vásárlók műanyagból ugyanezt 1090 forintért kapják meg Sopronban, igaz, ennek mesterséges volta nagyon is szembeötlő. Kismartonban egy fokkal esztétikusabb darabnak 18,99 euró (4625 forint) az ára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökés után vizsgálat Kőhidán

Két vizsgálóbizottságot is felállított a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, hogy kiderítse,… Tovább olvasom